Skintigrafi Skeletal Multifasa

Kerangka multifasa scintigraphy adalah prosedur diagnostik dalam perubatan nuklear yang mewakili teknik pencitraan khas scintigraphy yang dapat dengan tepat mengungkapkan perubahan fungsional dalam sistem rangka. Bidang aplikasi kerangka multiphasa scintigraphy terutamanya dalam penilaian kedua-dua proses keradangan sistem rangka dan ketumbuhan tulang dan, khususnya, osseous metastasis (metastasis tulang). Kerangka multifasa scintigraphy sangat sesuai sebagai kaedah pencarian diagnostik untuk mengesan perubahan fungsional sistem patologi (patologi) kerana walaupun peringkat awal penyakit, misalnya, osteomyelitis (sumsum tulang radang), dapat dikesan lebih awal dengan skintigrafi kerangka, berbeza dengan tomografi dikira atau pengimejan resonans magnetik.

Petunjuk (bidang permohonan)

 • Diagnosis primer dan sekunder ketumbuhan tulang - kedua-dua tumor malignan (malignan) dan jinak (jinak) sistem rangka dapat dikesan dengan skintigrafi skeletal multiphase dengan tahap kepekaan yang tinggi (kepekaan: peratusan pesakit yang berpenyakit di mana penyakit ini dikesan dengan penggunaan prosedur, iaitu iaitu penemuan positif berlaku) dan spesifik (kekhususan: kebarangkalian individu yang benar-benar sihat yang tidak mempunyai penyakit yang berkenaan juga dikesan sihat oleh prosedur). Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa dengan bantuan prosedur tidak mungkin untuk mendiagnosis jenis tumor dengan tepat tulang.
 • Tahap (penentuan tahap penyebaran tumor malignan) dan terapi pemantauan - skintigrafi skeletal multiphase adalah kaedah yang sangat baik dalam pelaksanaan pemeriksaan pementasan, kerana prosedurnya memungkinkan penilaian tumor yang mustahil untuk visualisasi menggunakan konvensional Sinar X peperiksaan atau tomografi dikira.Untuk mengesan tumor osteolitik (tumor yang merosakkan tulang) secara konvensional Sinar X pemeriksaan perlu pengurangan kalsium kandungan garam dalam tulang 30-50%. Juga, jumlah perlu untuk mengesan tumor osteolitik adalah skintigrafi kerangka multiphase jauh lebih rendah daripada pada tomografi dikira, dan pendedahan radiasi lebih rendah pada skintigrafi. Sistem rangka adalah kawasan sasaran umum untuk osseous metastasis (metastasis tulang; tumor anak perempuan) - karsinoma payudara (kanser payudara), prostat karsinoma, karsinoma bronkus (paru-paru barah), karsinoma sel ginjal, karsinoma tiroid, karsinoma pankreas (barah pankreas, karsinoma kolorektal (kolon kanser, Karsinoma gastrik, karsinoma hepatoselular, karsinoma ovari (kanser ovari) [senarai dalam frekuensi jatuh] - mewakili, jadi pemeriksaan yang tepat diperlukan untuk menilai metastasis dan terapi.
 • Fraktur radikal yang sukar difahami secara konvensional - penggunaan skintigrafi skeletal multiphasa untuk menilai patah tulang ditunjukkan, misalnya, dalam patah tulang seperti perarakan atau tekanan patah tulang. Jenis keretakan ini disebut keletihan patah tulang, yang boleh berlaku akibat pemuatan tulang pada kitaran. Walau bagaimanapun, prosedur diagnostiknya rumit, kerana a keletihan patah boleh ditunjukkan secara konvensional Sinar X hanya selepas beberapa minggu.
 • Proses keradangan sistem rangka - terutamanya osteomyelitis (sumsum tulang keradangan) dan osteitis (keradangan tulang) mewakili petunjuk penting untuk prestasi scintigraphy. Osteomyelitis adalah bentuk tulang endogen dan sumsum tulang keradangan. Sebaliknya, osteitis mewakili keradangan tulang yang bersifat eksogen (disebabkan oleh patogen yang berasal dari luar badan). Arthritides (penyakit radang sendi) juga boleh menyebabkan tidak dapat dijelaskan sakit tulang, yang dapat dinilai dengan scintigraphy.
 • Endoprostheses sendi - untuk menilai kedudukan dan fungsi prostesis / endoprosthes yang ditanamkan, misalnya pinggul atau sendi lutut prostesis; penyembuhan, skintigrafi skeletal multi-fasa (pelepasan inflamasi / non-radang DD) boleh digunakan.
 • Avaskular nekrosis (AVN) dan infark tulang (oklusi daripada darah kapal membekalkan tulang dengan kekurangan seterusnya oksigen dan nutrien ke tisu tulang) - dengan menggunakan fasa scintigraphy yang berbeza, aliran darah dan fungsi metabolisme sistem rangka dapat dinilai dengan tepat.
 • Gangguan metabolisme tulang - dalam konteks primer hiperparatiroidisme (hiperfungsi paratiroid; peningkatan patologi (patologi) hormon paratiroid), terdapat peningkatan degradasi tulang kerana peningkatan pelepasan hormon paratiroid dari kelenjar paratiroid. Melalui hormon paratiroid kalsium digerakkan dari tulang, sehingga kandungan kalsium di darah serum boleh dinormalisasi.

Kontraindikasi

Kontraindikasi relatif

 • Fasa penyusuan (fasa penyusuan) - penyusuan mesti terganggu selama 48 jam untuk mengelakkan risiko kepada anak.
 • Pemeriksaan ulangan - scintigraphy berulang tidak boleh dilakukan dalam masa tiga bulan kerana terdedah kepada radiasi.

Kontraindikasi mutlak

 • Graviti (kehamilan)

Sebelum peperiksaan

 • Aplikasi radiofarmaseutikal - Difosfonat berlabel radioaktif digunakan untuk melakukan skintigrafi rangka. Penggunaan hidroksi-metilena difosfonat berlabel 99mTechnetium adalah perkara biasa. Penggunaan radiofarmaseutikal adalah intravena.
 • Pelaksanaan prosedur diagnostik lain - sebelum pelaksanaan skintigrafi kerangka, prosedur perubatan nuklear tambahan seperti sonografi (ultrasound) dilaksanakan.
 • Pundi kencing mengosongkan - selepas permohonan, pesakit harus didorong untuk minum cecair dan mengosongkan pundi kencing dengan kerap sehingga jumlah radiofarmaseutikal yang belum tersimpan di tulang dapat dihilangkan dengan cepat dari badan.

Prosedur

Yang sangat penting bagi prinsip fungsional skintigrafi kerangka adalah pertalian tinggi radiofarmasi yang digunakan dengan matriks tulang. Dalam skintigrafi kerangka multiphasa, berbeza dengan Skintigrafi rangka 1 fasa, pengimejan radiofarmaseutikal yang disimpan dilakukan dengan kamera gamma pada titik waktu yang berbeza. Pada fasa 1, radionuklida angiografi (kaedah pengimejan vaskular) dilakukan dalam 60 saat pertama selepas penggunaan radiofarmaseutikal. Fasa ini juga disebut sebagai fasa perfusi dan digunakan untuk menggambarkan arteri darah aliran. Pada fasa 2, yang juga disebut sebagai fasa penumpukan darah dan terjadi 5-10 menit setelah aplikasi dilakukan, perubahan dalam kebolehtelapan vaskular dapat dikesan, misalnya, dalam konteks proses keradangan. Kebolehtelapan yang diubah dikesan oleh peningkatan pengendapan farmasi radioaktif di interstitium (ruang antara organ atau bahagian organ). Sementara itu, pada fasa 3, penjerapan (pengumpulan) radiofarmaseutikal selesai, sehingga setelah 2-4 jam, fasa ketiga skintigrafi kerangka multifasa, yang dikenal sebagai pengambilan akhir, dapat diselesaikan. Pada fasa 3, metabolisme tulang kini dinilai. Kawasan dengan peningkatan metabolisme tulang disebut di sini sebagai titik panas.

Selepas peperiksaan

Pada akhir pemeriksaan, pesakit harus terus mengambil banyak cecair sehingga mencukupi penghapusan farmakon radioaktif untuk meminimumkan pendedahan radiasi.

Komplikasi yang berpotensi

Intravena pentadbiran radiofarmaseutikal boleh mengakibatkan lesi vaskular dan saraf tempatan (kecederaan). Pendedahan radiasi dari radionuklida yang digunakan dianggap agak rendah. Walaupun begitu, risiko teoretikal akibat keganasan lewat radiasi (leukemia atau karsinoma) meningkat, sehingga penilaian risiko-manfaat harus dilakukan. Kerana dikurangkan pundi kencing mengosongkan, pendedahan radiasi jauh lebih tinggi daripada pada kes biasa. Kerana ini, keabnormalan pundi kencing pengosongan harus ditangani, terutama di sejarah perubatan.