Sklerosis berganda dan kehamilan | Gejala sklerosis berganda

Sklerosis berganda dan kehamilan

Dari segi jantina, multiple sclerosis mempengaruhi wanita lebih kerap daripada lelaki. Ini menimbulkan persoalan sama ada mengandung juga mungkin tanpa aduan dalam kes yang didiagnosis multiple sclerosis. Seperti yang telah disebutkan, Sklerose berganda tidak diwarisi kepada anak. Hanya kecenderungan yang ada, tetapi tidak penting untuk jatuh sakit dengan multiple sclerosis kemudian.

Selain keinginan untuk mempunyai anak, mengandung sama mungkin seperti pada orang yang sihat. Kesuburan pesakit juga tidak berbeza dengan orang yang sihat. Sama seperti biasa, perulangan yang lebih rendah diperhatikan semasa mengandung.

Satu-satunya gejala yang boleh berlaku adalah yang disebabkan oleh kehamilan. Oleh itu, pesakit harus melaburkan lebih kurang tenaga dalam kehamilan dan kelahiran. Sekiranya ada keinginan untuk mempunyai anak, ini dapat dibincangkan dan dirancang dengan tenang dengan doktor. Begitu juga, semasa kehamilan pengambilan ubat harus dibincangkan dengan doktor agar tidak membahayakan anak yang belum lahir. Walaupun dalam kes kehamilan yang tidak dirancang, penjelasan dengan doktor bermanfaat bagi pesakit.

Diagnosis sklerosis berganda

Untuk membezakan sklerosis berganda dengan penyakit lain (mis Lyme penyakit), luas diagnosis pembezaan adalah diperlukan. Dengan cara anamnesis faktor risiko diminta dan gambaran umum pesakit diperoleh. The pemeriksaan fizikal merangkumi ujian neurologi pada pesakit untuk memeriksa kekuatan, refleks, kemahiran motor halus dan ketegangan otot.

Halaju konduksi saraf juga dapat diperiksa dengan pengukuran elektrofisiologi untuk mengesan kekurangan. Sekiranya impuls saraf disebarkan secara perlahan, kecurigaan langsung terhadap sklerosis berganda akan dinyatakan. Dalam langkah lebih jauh, pusat pesakit sistem saraf dikaji dengan lebih terperinci.

Prosedur pengimejan seperti MRI (pengimejan resonans magnetik) memberikan gambaran mengenai bahagian dalam pusat sistem saraf dan boleh mendedahkan fokus keradangan. Fokus keradangan ini adalah hasil sarung myelin yang hancur yang telah diserang. Dalam proses ini, protein atau khas antibodi dilepaskan, yang dapat dikesan dengan memeriksa cecair serebrospinal.

Cecair serebrospinal adalah cecair di kawasan otak and saraf tunjang. Ia dikeluarkan dari belakang oleh lumbar tusuk melalui jarum berlubang. Jarak temporal dan spasial serangan (kriteria McDonald) juga boleh menyebabkan dipercayai diagnosis sklerosis berganda.