Sklerosis Berbilang | Strok: Bolehkah Fisioterapi Membantu?

Multiple sclerosis

Ia seperti strok, penyakit neurologi. Tidak seperti a strok, penyebab sebenar penyakit ini belum diketahui - penyelidik menganggap bahawa ia adalah peristiwa multifaktorial. Walau bagaimanapun, persamaan antara strok dan MS penyebabnya kini diketahui.

Ini adalah bahawa faktor pembekuan XII bertanggungjawab untuk kesesakan vena dalam strok. Di MS, faktor pembekuan yang sama dijumpai di darah dalam peningkatan kepekatan semasa serangan akut. Di MS, faktor pembekuan ini bertanggungjawab untuk sistem imun menyerang struktur badan sendiri.

Secara konkrit, ini bermaksud bahawa lapisan selubung serat saraf rosak dalam proses keradangan, sehingga rangsangan saraf dihantar kurang berkesan. MS juga dikenali sebagai penyakit dengan banyak wajah, kerana gejalanya sangat pelbagai. Sebahagian besarnya, simptomnya serupa dengan strok: kelemahan otot atau kelumpuhan, spastik, gangguan penglihatan, kehilangan sensasi, gangguan kiprah, gangguan pertuturan, pundi kencing dan gangguan pengosongan usus, dan kemungkinan gangguan psikologi.

Namun, berbeza dengan strok, gejala ini tidak berlaku secara tiba-tiba melainkan berulang dalam kebanyakan kes. Setelah strok diatasi dengan ubat dan terapi, gejalanya dapat mundur. Dalam kebanyakan kes, MS pada mulanya berulang-ulang dan kemudian berubah menjadi kronik keadaan. Tidak ada obat untuk MS, tetapi gejalanya dapat dipengaruhi secara positif oleh ubat-ubatan, fisioterapi, terapi pekerjaan dan terapi ucapan. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai tanda-tanda multiple sclerosis, kami mencadangkan halaman kami di: Gejala multiple sclerosis

Fisioterapi selepas strok

Selepas strok, dalam 70% kes kerosakan akibatnya, seperti paresis (kelumpuhan), gangguan berjalan, gangguan menelan, kemurungan or memori gangguan. Terapi komprehensif, yang terdiri daripada terapi pekerjaan, psikoterapi, terapi ucapan dan fisioterapi adalah perlu. Semakin awal terapi bermula, semakin berjaya.

Walaupun otak kerosakan tidak dapat dibalikkan, dengan terapi intensif mungkin struktur otak yang utuh belajar dan mengambil alih tugas dari kawasan yang terganggu. Oleh itu, semua terapi bermula di hospital dan dilanjutkan di klinik pemulihan dan, jika perlu, secara rawat jalan dalam praktik ini. Artikel ini juga mungkin menarik bagi anda: Fisioterapi untuk kemurungan Fisioterapi mencapai tujuan indikatif untuk memulihkan, memperbaiki dan mengekalkan mobiliti pesakit dengan cara yang terbaik. Ini memerlukan kerja intensif mengenai aspek-aspek berikut, antara lain: persepsi badan, nada otot, seimbang and penyelarasan, postur dan berjalan.

Di samping itu, fisioterapi cuba mengelakkan penyakit sekunder yang kerap seperti kecacatan postur. Dengan berbuat demikian, fisioterapi berdasarkan tahap penyakit dan gejala pesakit semasa. Sekiranya pesakit pada mulanya masih terbaring di tempat tidur, fisioterapi akan berusaha untuk merangsang kawasan utuh otak, misalnya dengan menggerakkan kaki secara pasif, meletakkan kedudukan yang betul di tempat tidur dan mengurut menggunakan bola atau sikat landak.

Tumpuan sentiasa berada di bahagian yang terkena sehingga fungsi yang tinggal di sisi ini dilatih secara intensif. Ramai ahli fisioterapi bekerja dalam pemulihan strok mengikut konsep Bobath. Ini adalah salah satu konsep terapi yang paling kerap digunakan. Ini bertujuan untuk mengembalikan mobiliti pesakit berdasarkan prinsip neurofisiologi dan untuk mempromosikan kebebasan. Sekiranya boleh, saudara-mara pesakit terlibat dalam rawatan dan diberi nasihat.