Multiple sclerosis

definisi

MS, ensefalomielitis yang disebarkan, sklerosis yang disebarkan, sklerosis berganda, polislerosis

Pengenalan

Sklerosis berganda jatuh di bawah penyakit sistem imun, lebih tepatnya ia adalah penyakit autoimun yang meradang. Ini adalah reaksi terhadap tisu saraf tubuh sendiri, yang biasanya dimediasi oleh jenis sel-sel radang tertentu di darah, yang Limfosit T. Sklerosis berganda adalah penyakit yang menimpa manusia sistem saraf. Yang saraf badan manusia kehilangan lapisan penebat mereka. Akibatnya, kelajuan penghantaran maklumat dikurangkan.

Epidemiologi

Di Jerman, kira-kira 1 dari 400 penduduk terjejas. Diandaikan bahawa lebih daripada 200,000 orang terjejas di Jerman hari ini. Penyakit ini paling kerap berlaku pada orang yang berumur antara 20 hingga 40 tahun.

Nisbah wanita dengan lelaki adalah 2: 1. MS (Mutiple Sclerosis) adalah penyakit penduduk Kaukasia. Di Eropah, terdapat sebilangan besar orang yang menghidap penyakit ini, sedangkan hampir tidak ada orang yang menghidap penyakit ini di dekat khatulistiwa.

Anehnya, jika anda ingin tinggal di kawasan tropika, anda harus bermula pada usia 15 tahun untuk mengetahui kebarangkalian menghidap MS (Mutiple Sclerosis). Sebelum berumur 15 tahun, seseorang menyesuaikan diri dengan kebarangkalian dijangkiti penyakit di wilayah masing-masing. Sekiranya anda berhijrah ke negara tropika sebelum ulang tahun ke-15, kebarangkalian menghidap MS (multiple sclerosis) tidak dapat dielakkan.

Tanda-tanda MS

Gejala yang muncul pertama kali berbeza dari pesakit ke pesakit. Yang paling biasa adalah gangguan deria pada lengan atau kaki. Ini berlaku secara tiba-tiba dan biasanya satu-satunya batasan pesakit.

Juga gangguan visual, kerana keradangan saraf optik, selalunya merupakan gejala pertama. Di sini, kehilangan penglihatan di tengah bidang penglihatan dapat dilihat, penglihatan kabur atau penglihatan gambar berganda. Simptom awal yang lain adalah penampilan gangguan fungsi otot.

Ini termasuk kelumpuhan, kelemahan dan penyelarasan gangguan. Selain itu, keletihan umum dan gangguan konsentrasi juga dapat terjadi pada awal penyakit. Gejala mana yang berlaku pada awalnya bergantung pada kawasan yang pertama terjejas di bahagian tengah sistem saraf.

Sebagai contoh, jika sklerosis berganda bermula dengan keradangan atau pecahan sarung myelin yang mengasingkan di sekitarnya saraf optik, pesakit pertama kali akan melihat gangguan penglihatan. Sekiranya bahagian lain dari otak terjejas, penyakit ini pada mulanya menampakkan diri melalui gejala lain. Umur pesakit di mana gejala awal muncul adalah antara 15 dan 40 tahun.

Pada peringkat penyakit ini, gejala biasanya muncul secara berperingkat. Pada awalnya, defisit biasanya hilang sepenuhnya, sedangkan yang seterusnya berlakunya sklerosis berganda, kerosakan neurologi kekal mesti dijangkakan. Walau bagaimanapun, semua tanda awal ini tidak semestinya dikaitkan dengan permulaan sklerosis berganda.

Terdapat banyak gambar klinikal lain yang boleh menyebabkan gejala ini. Penyakit-penyakit lain ini mesti diketepikan terlebih dahulu sebelum diagnosis MS dapat dibuat. Untuk dapat menilai tanda-tanda ini yang menunjukkan penyakit, terdapat apa yang disebut Skala Status Kecacatan Terluas (EDSS). Di sini, batasan pesakit dalam pelbagai bidang dinilai dan tahap keparahan kemerosotan semasa dapat ditentukan.