Pelbagai jarak: Pembunuh Kuman Buatan Sendiri?

Selain hospital sebagai sumber jangkitan, fakta lain juga menyumbang kepada peningkatan perkembangan penyakit kuman terhadap yang mana dadah tidak lagi berfungsi dengan baik. Antibiotik sering diresepkan untuk keadaan yang juga boleh dirawat dengan rawatan di rumah atau antibiotik tidak membantu sama sekali (contohnya, jangkitan virus seperti selesema).

Untuk berada di pihak yang selamat, beberapa doktor juga menetapkan antibiotik yang menyerang pelbagai jenis patogen (antibiotik spektrum luas) apabila antibiotik spektrum sempit yang lebih spesifik juga mencukupi.

Penyebaran kuman tahan yang cepat

Trend menetapkan antibiotik kerap dan tidak bertarget membawa kepada peningkatan daya tahan. Sebagai contoh, batuk kering patogen terhadap yang konvensional terapi dengan gabungan tiga ubat tidak berkesan semakin merebak di Eropah Timur. Sempadan terbuka dan keinginan untuk melakukan perjalanan juga menyumbang kepada fakta bahawa patogen tahan merebak dengan lebih pantas di seluruh dunia daripada pada masa lalu.

Tetapi banyak pesakit juga membantu bakteria untuk menjadi lebih lengkap. Mereka tidak mengambil antibiotik untuk keseluruhan tempoh yang ditetapkan, tetapi hanya sehingga mereka merasa lebih baik. Namun, pada ketika itu, patogen yang sudah lemah dapat pulih dan kemudian meningkatkan daya tahan mereka yang masih lemah. Dan lain kali, yang dadah tidak lagi menolong.

Perkara yang sama berlaku jika dosnya diubah dengan sewenang-wenangnya atau jika bungkusan dibuka digunakan kembali "mengikut keperluan" atau disampaikan kepada orang lain tanpa berunding dengan doktor. Perlu juga diperhatikan bahawa sebungkus antibiotik tidak selalu habis digunakan sepenuhnya. Antibiotik harus diambil selama yang ditetapkan oleh doktor.

Loji kumbahan, lembu dan rakan sekerja.

Tahan bakteria boleh memasuki loji rawatan kumbahan melalui sistem air sisa hospital. Sama ada dan sejauh mana mereka dibunuh di sana atau boleh memindahkan gen ketahanan mereka ke tidak berbahaya air bakteria belum dijelaskan dengan jelas. Dalam kes terakhir, ini seterusnya akan menjangkau manusia melalui minum air.

Yang pasti, bagaimanapun, penggunaan antibiotik yang tidak terkawal dalam pembiakan haiwan adalah berbahaya. The dadah, yang diberi makan bukan hanya untuk terapi tetapi juga sebagai langkah pencegahan atau untuk mendorong pertumbuhan, membawa terhadap bakteria tahan yang juga boleh membahayakan manusia melalui rantai makanan.

Walaupun sekatan telah berlaku di negara-negara EU sejak tahun 2005, ini tidak menyelesaikan masalah di seluruh dunia. Sebagai contoh, lebih daripada 40 peratus salmonella unggas kini tahan sekurang-kurangnya satu antibiotik. Sekiranya manusia dijangkiti tahan seperti itu salmonella, mereka tidak boleh dirawat dengan antibiotik itu.

Sel tahan antibiotik dalam kejuruteraan genetik.

Sedikit yang diketahui dan diperhatikan: Sel tahan antibiotik digunakan di Kejuruteraan genetik untuk tujuan penyelidikan. Sebagai gen penanda yang disebut - dinamakan demikian kerana dimaksudkan untuk menandakan sel yang diubahsuai (diubah) secara genetik - mereka diletakkan di media kultur yang direndam dengan antibiotik yang diminati.

Walaupun semua sel yang rentan mati, sel-sel yang telah mengambil penanda gen bertahan - dan dengan mereka gen yang diinginkan, yang seharusnya memberi sifat baru kepada tanaman.

Pemindahan gen dikhuatiri

Sementara itu, terdapat kebimbangan bahawa bakteria dapat mengambil bahan genetik dari tanaman yang diubahsuai secara genetik dan memasukkannya ke dalam diri mereka - dan dengan itu menjadi tahan terhadap antibiotik yang sesuai. Seperti "mendatar gen pemindahan ”secara teorinya boleh dilakukan di mana sahaja bahan tanaman yang sudah terurai memenuhi sejumlah besar bakteria: dalam kompos, dalam silaj, di saluran gastrointestinal manusia dan haiwan.

Walaupun begitu gen pemindahan sangat tidak mungkin, ia tidak boleh dikesampingkan. Oleh itu, dalam arahan pelepasan EU pada musim gugur 2002, penggunaan rintangan antibiotik penanda telah disekat dengan ketara, tetapi secara amnya tidak diharamkan.