Sindrom Munchausen: Punca, Gejala & Rawatan

Sindrom Munchausen difahami sebagai gangguan mental. Di dalamnya, individu yang terjejas mencipta penyakit dan penyakit.

Apakah sindrom Munchausen?

Apa yang dipanggil Sindrom Munchausen tergolong dalam gangguan buatan. Ia juga dikenali sebagai sindrom pembunuh luminary. Ciri khas gangguan mental adalah penemuan penyakit dan penyakit fizikal yang disengajakan. Ini secara dramatik, tetapi cukup masuk akal, disampaikan oleh mereka yang terjejas. Munchausen oleh sindrom proksi dianggap bentuk khas. Di sini, kerosakan itu tidak ditimbulkan pada pesakit sendiri, tetapi pada proksi. Ini biasanya melibatkan saudara terdekat seperti anak pesakit sendiri. Istilah Sindrom Munchausen pertama kali digunakan pada tahun 1951 oleh orang Inggeris pakar psikiatri Richard Asher (1912-1969). Itu dinamai sempena baron terkenal Munchausen, yang berulang kali memikat pendengarnya dengan kisahnya yang tinggi.

Punca

Pakar perubatan mengaitkan perkembangan sindrom Munchausen sebagai pengalaman trauma yang ganas di zaman kanak-kanak orang yang terjejas. Oleh itu, beberapa pesakit menjadi mangsa keganasan fizikal atau penderaan seksual. Tetapi pengabaian juga dapat memainkan peranan penting. Oleh itu, banyak orang yang terjejas mengalami kekurangan perhatian atau merasa bahawa mereka tidak diberi perhatian yang cukup. Ciri khas sindrom Munchausen adalah lawatan pesakit yang kerap ke pejabat atau hospital doktor. Walaupun pesakit normal tidak suka mengunjungi institusi ini, orang dengan sindrom Munchausen pergi ke sana dengan senang hati. Dengan cara ini, mereka bermaksud untuk mengimbangi perhatian yang belum mereka terima selama ini. Mereka tidak berminat dengan faedah kewangan atau cuti sakit. Sebaliknya, melalui banyak ujian, mereka mengalami bentuk perhatian yang mereka nikmati. Orang tua yang tidak mempunyai hubungan keluarga atau sosial terutamanya dipengaruhi oleh sindrom Munchausen. Sebaliknya, mereka menganggap doktor atau kakitangan kejururawatan sebagai pembantu. Dalam proses itu, mereka yang terkena terkadang terbawa-bawa dengan sejarah perubatan mereka sehingga mereka akhirnya sampai di hospital.

Gejala, keluhan dan tanda

Gejala utama sindrom Munchausen adalah penemuan kisah tinggi mengenai keadaan seseorang kesihatan. Dalam proses ini, pesakit mengunjungi doktor dan menerangkan kepadanya keluhan yang mana mereka tidak menderita sama sekali atau sama sekali. Tidak jarang kebenaran dan tidak benar dicampuradukkan. Di samping itu, hubungan sosial sering terputus. Doktor dan klinik juga bertukar berulang kali. Tidak jarang, perjalanan berlebihan berlaku. Dalam proses ini, pesakit mempunyai keinginan berterusan untuk berjumpa doktor dan mengambil peranan orang yang sakit. Dalam beberapa kes, pesakit melakukan kerosakan fizikal pada diri mereka sendiri. Ini termasuk melecet atau luka, menyuntik bahan berjangkit, dan menyuntik insulin untuk membuat hipoglisemia. Ia juga melibatkan berpura-pura kesakitan dan menuntut prosedur pembedahan yang tidak perlu. Dalam Munchausen oleh sindrom proksi, bukan penderitanya sendiri yang mengalami kecederaan ini, tetapi proksi seperti kanak-kanak. Dalam kebanyakan kes, pelakunya adalah ibu yang memalsukan ukuran anak mereka, memberi mereka ubat seperti julap, atau campurkan gula menjadi sampel air kencing sehingga doktor akan mempercayai bahawa ia adalah penyakit. Dalam kes yang melampau, kanak-kanak itu mempunyai tulang patah, yang merupakan bentuk penderaan kanak-kanak yang serius. Bermasalah, sebilangan orang yang menderita Munchausen oleh sindrom proksi bekerja dalam profesion perubatan sendiri, sehingga memudahkan mereka menghidap penyakit palsu.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Mendiagnosis sindrom Munchausen tidak mudah. Oleh kerana penderita menipu dalam menyampaikan keluhan mereka, sukar untuk meniru niat. Keluhan berterusan terhadap gejala dianggap sebagai petunjuk gangguan mental. Selalunya terdapat penyimpangan dan selalu versi baru. Namun, jika doktor tidak dapat mengetahui asas untuk gejala yang ditunjukkan, mereka yang terjejas biasanya dengan cepat mengubahnya dan memulakan permainan mereka lagi. Petunjuk lain adalah mengelakkan pertemuan dengan saudara-mara atau rakan-rakan di hospital. Selalunya, tidak ada orang rujukan yang diberikan sama sekali. Dalam beberapa kes, sindrom Munchausen boleh membawa akibat yang teruk bagi mereka yang terjejas. Antara lain, terdapat risiko campur tangan pembedahan yang tidak perlu, yang seterusnya menyebabkan kerosakan kesihatan. Kecederaan diri pada badan seseorang juga kadang-kadang mengakibatkan kerosakan yang besar. Akhirnya, ada ancaman masalah sosial sekiranya tipuan itu akhirnya terbongkar. Sebagai peraturan, sindrom Munchausen mengambil kursus kronik.

Komplikasi

Orang dengan sindrom Munchausen sukar dirawat. Mereka tidak takut mencederakan diri sendiri ketika berpura-pura sakit. Mereka lebih gemar menghadiri rundingan kecemasan di hospital dan menyebutkan gejala mereka, kerana mengetahui bahawa doktor kecemasan perlu memeriksanya dengan lebih terperinci kerana aduan mereka yang banyak disebut dan oleh itu akan menerimanya sebagai pesakit dalam terlebih dahulu. Dalam kebanyakan kes, para penderita telah mempelajari literatur perubatan secara meluas dan memberikan penjelasan mengenai keluhan mereka pada masa yang sama. Untuk mencapai kemasukan ke hospital, mereka sangat kreatif dalam berpura-pura gejala penyakit dan tidak akan berhenti. Mereka menghiburkan mereka kulit dengan asid, menyebabkan lebam sendiri, secara artifisial menyebabkan demam, menghalang darah pembekuan dengan ubat-ubatan, dan bahkan menyuntik dengan mereka sendiri insulin untuk mensimulasikan hipoglisemia. Sebilangan besar masa, mereka berjaya dalam jangka pendek, tetapi doktor dengan cepat melihat strategi ini dan cuba memulakan rawatan psikoterapi. Tetapi orang-orang ini tidak setuju dengan perkara itu. Mereka tidak mahu dirawat dan disembuhkan, tetapi mereka ingin perhatian, yang tidak akan mereka dapatkan jika mereka disembuhkan. Mereka tahu ini dan sebab itulah mereka sering menukar doktor. Tingkah laku mereka yang mencederakan diri boleh mengambil bahagian yang berbahaya ketika mereka melakukan manipulasi sepsis, sebagai contoh. Orang dengan sindrom Munchausen juga berisiko meningkat untuk bunuh diri.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Sindrom Munchausen adalah sukar sakit mental untuk mendiagnosis. Di samping itu, orang yang terkena kekurangan pengetahuan tentang penyakit ini. Selalunya dalam kes-kes ini, pertolongan dan kerjasama ahli keluarga, rakan atau orang dari persekitaran sosial sangat diperlukan. Oleh kerana penghidapnya menjalani rawatan perubatan secara kekal dan berpura-pura penyakit atau cedera, sering kali tidak mungkin bagi doktor yang menghadiri untuk mengambil langkah yang diperlukan. Oleh kerana kewajiban kerahsiaan dan pertukaran yang tidak wujud antara amalan perubatan, hubungan tetap tersembunyi dan menyukarkan diagnosis penyakit. Seorang doktor harus berjumpa dengan saudara-mara sebaik sahaja mereka mengetahui bahawa orang yang bersangkutan kerap berbohong atau menyebabkan kerosakan pada dirinya sendiri kesihatan. Sekiranya orang ketiga dicederakan oleh penghidapnya, tindakan segera mesti diambil. Kerana penghidap pandai merancang dan menyembunyikan skema mereka, penyelewengan sering tidak diketahui selama bertahun-tahun atau dekad. Sekiranya perubahan biasa pada doktor atau anggota persekitaran sosial diperhatikan, ada sebab yang perlu dikhawatirkan. Proses ini adalah tanda gangguan, ia harus ditindaklanjuti dengan teliti dan tidak jelas. Sering kali, penemuan tidak sengaja berlaku atau orang-orang dari persekitaran, yang, bagaimanapun, tidak menjaga hubungan intim dengan orang yang terkena, dapat memberikan petunjuk yang menentukan.

Rawatan dan terapi

Walaupun aduan orang yang menderita sindrom Munchausen hanya diciptakan, mereka masih memerlukan banyak terapi. Namun, sebenarnya mereka keadaan tidak dirawat semasa lawatan ke doktor. Ini adalah masalah utama yang sering ditentang oleh pesakit terapi kerana mereka tidak melihat keperluannya. Atas sebab ini, pendekatan yang sangat berhati-hati mesti diambil oleh doktor. Di samping itu, kerjasama dengan a pakar psikiatri biasanya diperlukan, dalam konteks pesakit dalam mana terapi mengambil tempat. Sekiranya ini berjaya menjalin hubungan kepercayaan dengan pesakit, psikoterapi kemudian boleh dijalankan. Semasa rawatan, beberapa fasa pesakit dalam dan pesakit luar bergantian. Penting juga untuk mengecualikan penyakit organik sebenar. Tidak jarang, terapi juga diperlukan untuk kerosakan fizikal yang ditanggung oleh orang yang terkena pada dirinya sendiri. Untuk memantau perjalanan terapi, pesakit diperhatikan dengan teliti dan mesti mengisi pelbagai soal selidik. Sebilangan pesakit juga mempunyai penyakit mental yang lain seperti gangguan keperibadian, yang juga memerlukan terapi khas. The pentadbiran of ubat psikotropik dan penggunaan kelonggaran kaedah juga dapat membantu.

Prospek dan prognosis

Prognosis dalam sindrom Munchausen umumnya dianggap buruk. Ini disebabkan oleh fakta bahawa penderita dengan pergeseran persepsi ini tidak menunjukkan wawasan sama sekali ketika berhadapan dengan mereka keadaan. Memang benar bahawa bantuan perubatan sering dicari. Namun, ini berlaku paling baik untuk (dugaan) penderitaan dan untuk mendapatkan perhatian. Pendekatan psikoterapi mendorong penderita dari peranan yang menuntut kepada peranan yang memerlukan. Ini kemudiannya berlaku dengan penolakan dalam kebanyakan kes. Di samping itu, orang yang terjejas sering menukar doktor, yang boleh melambatkan masa diagnosis yang disyaki oleh doktor yang hadir. Sekiranya ia berlaku sehingga doktor yang merawat menghadapi pesakit dengan kemungkinan sindrom Munchausen, ini biasanya berubah kepada doktor. Selanjutnya, dengan sindrom Munchausen ada kemungkinan kerosakan yang sebenarnya disebabkan oleh ubat-ubatan yang sebenarnya berlebihan atau bahkan pembedahan. Ini saling berkaitan dengan tingkah laku orang yang terjejas dan juga menyokong imej diri dari peranan sebagai pesakit. Oleh itu, prospek membebaskan seseorang daripada sindrom Munchausen sangat tipis. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, saudara-mara atau pegawai perubatan dapat meyakinkan penderitaan penderitaannya atau menjelaskan kepadanya bahawa dia memerlukan rawatan psikoterapi.

pencegahan

Pencegahan langkah-langkah terhadap sindrom Munchausen tidak diketahui.

Penjagaan susulan

Sebagai peraturan, hanya terhad langkah-langkah rawatan selepas rawatan disediakan untuk mereka yang terkena sindrom Munchausen. Dalam hal ini, orang yang terkena dampak bergantung pada diagnosis awal penyakit ini sehingga gejala yang lebih teruk dapat dicegah. Oleh itu, terutama saudara-mara pesakit harus menunjukkan simptom-simptom tersebut kepada pesakit, dalam beberapa kes, walaupun terpaksa terpaksa dimasukkan ke klinik tertutup. Mereka yang terjejas bergantung pada sokongan berterusan dari keluarga mereka sendiri. Dalam konteks ini, perbualan yang penuh kasih sayang dan intensif dengan keluarga sendiri memberi kesan positif terhadap perjalanan penyakit ini. Gejalanya juga dapat diatasi dengan bantuan kelonggaran senaman. Banyak latihan juga dapat diulang di rumah, sehingga rawatan sindrom Munchausen dipercepat. Begitu juga, pencetus sindrom ini harus dicegah dan dibatasi sebanyak mungkin. Dalam banyak kes, hubungan dengan orang lain yang terkena sindrom juga berguna. Tidak jarang berlaku pertukaran maklumat, yang dapat menjadikan kehidupan seharian orang yang terjejas lebih mudah. Sebagai peraturan, penyakit ini tidak mengurangkan jangka hayat pesakit.

Inilah yang boleh anda lakukan sendiri

Orang yang menderita sindrom Munchausen memerlukan terapi yang luas. Rawatan memberi tumpuan kepada menolong orang yang terkena dengan kehidupan seharian. Rakan dan ahli keluarga dapat membantu dengan menunjukkan kefahaman dan berulang kali menunjukkan kepada orang yang terjejas dengan cara yang benar-benar keluhan yang jelas khayalan. Dengan kerjasama a pakar psikiatri, lebih jauh langkah-langkah boleh diambil untuk mengurangkan simptom. Dalam jangka panjang, kelegaan hanya dapat dicapai melalui konsep terapi komprehensif yang terdiri daripada perbincangan psikologi, kelonggaran senaman dan rawatan ubat. Di atas semua, relaksasi secara berkala adalah penting untuk mengatasi tekanan dan pencetus khas yang lain. Orang yang menderita sindrom Munchausen akibat pengalaman traumatik juga mesti mengatasi penyebabnya dalam jangka masa panjang. Ini dapat dilakukan dengan menghadiri kumpulan sokongan dan sesi terapi, tetapi juga dengan membuat buku harian atau berbicara dengan orang yang dekat. Kekurangan perhatian adalah pencetus gejala akut yang sering terjadi, sebab itulah saudara dan rakan harus menghabiskan banyak masa dengan penghidapnya. Sekiranya simptomnya teruk, penempatan sementara di hospital psikiatri mungkin sesuai. Oleh kerana banyak kemungkinan gejala dan manifestasi sindrom Munchausen, hanya pakar yang dapat menjawab langkah-langkah mana yang harus diambil secara terperinci.