Mupirocin: Kesan, Aplikasi, dan Kesan Sampingan

Kesan

Mupirocin menghalang pertumbuhan (kesan bakteriostatik) staphylococci dan streptokokus. Dalam kepekatan yang lebih tinggi ia mempunyai kesan membunuh (bakterisida). Ia juga membantu dalam jangkitan kuman MRSA.

Mupirocin mengganggu sintesis protein bakteria (pembentukan rantai protein) dengan menghalang asid amino individu daripada bercantum bersama. Mekanisme tindakan khas ini memastikan rintangan jarang berkembang. Rintangan silang juga tidak berlaku. Dalam kes rintangan silang, antibiotik bukan sahaja kehilangan keberkesanannya terhadap satu strain bakteria, tetapi keseluruhan kumpulan antibiotik tidak lagi berfungsi melawan kuman.

Kesesuaian

Mupirocin adalah antibiotik tempatan. Ia digunakan terus ke kawasan yang terjejas. Di Jerman dan Switzerland, salap, krim dan salap hidung boleh didapati. Di Austria, mupirocin hanya boleh didapati sebagai salap.

Salap dan krim

Dewasa, remaja, kanak-kanak, dan bayi berumur empat minggu dan lebih tua menyapu salap dan krim yang mengandungi mupirocin pada kulit dua hingga tiga kali sehari sehingga sepuluh hari.

Salap hidung

Salap hidung boleh digunakan pada kedua-dua lubang hidung dua hingga tiga kali sehari sehingga sepuluh hari. Sebaik-baiknya gunakan kapas, yang perlu dibuang selepas digunakan untuk mengelakkan kuman daripada merebak. Jangan gunakan salap hidung pada bayi, kerana ia berbahaya jika mereka secara tidak sengaja menyedut sisa salap.

Sapukan sedikit salap (kira-kira saiz kepala mancis) pada kapas. Sapukan pada bahagian dalam satu lubang hidung. Kemudian tekan lubang hidung bersama ibu jari dan telunjuk anda. Urut perlahan-lahan untuk mengedarkan salap secara merata ke seluruh lubang hidung. Ulangi proses di sisi lain.

Bidang aplikasi

Bergantung kepada sama ada anda menggunakan salap, krim atau salap hidung, kawasan permohonan yang diluluskan berbeza.

Salap dan krim digunakan untuk jangkitan kuman pada kulit. Ini termasuk:

  • Impetigo (jangkitan pada kulit yang disebabkan oleh staphylococci dan/atau streptokokus).
  • Folliculitis (keradangan pada folikel rambut)
  • Furunculosis (folikulitis mendalam)
  • Ecthyma (ulser kecil rata yang kadang-kadang mengandungi nanah)

Salap hidung diluluskan untuk rawatan jangkitan mukosa hidung dengan kuman MRSA. Ini boleh mengurangkan kejadian jangkitan luka selepas pembedahan (kira-kira 50 peratus).

Kuman MRSA sering bertahan dengan sangat degil di hidung kerana antibiotik sukar mendapatkannya. Jika bakteria boleh dibunuh di sana, ia dihalang daripada merebak ke badan semula selepas rawatan antibiotik telah tamat.

Kesan-kesan sampingan

Kesan sampingan yang mungkin berlaku terutamanya tindak balas pada kulit yang dirawat dan tapak membran mukus seperti terbakar, kemerahan, gatal-gatal dan hipersensitiviti.

Untuk kesan sampingan yang jarang berlaku, lihat sisipan pakej yang disertakan dengan ubat mupirocin anda. Hubungi doktor anda atau tanya di farmasi anda jika anda mengesyaki sebarang kesan sampingan yang tidak diingini.

Kontraindikasi

Mupirocin tidak boleh digunakan jika anda hipersensitif atau alah kepada bahan aktif atau mana-mana komponen ubat lain. Pengalaman yang tidak mencukupi dengan kanak-kanak yang berumur kurang daripada empat minggu, oleh itu mereka tidak boleh dirawat dengan mupirocin.

Mengandung dan menyusukan anak

Elakkan sentuhan langsung bayi anda dengan kawasan kulit yang dirawat semasa menyusu. Jika anda merawat puting merekah, bersihkan dengan teliti sebelum menyusu.

Arahan pendispensan

Ubat yang mengandungi mupirocin memerlukan preskripsi di Jerman, Austria, dan Switzerland.