Latihan membina otot untuk lutut | Fisioterapi untuk TEP lutut

Latihan membina otot untuk lutut

Selepas penggunaan a TEP lutut, latihan membina otot adalah mustahak. Dalam kes yang ideal, ini bahkan dimulakan sebelum operasi untuk menyiapkan lutut secara optimum untuk pemulihan dan mempengaruhi proses penyembuhan secara positif. Adalah penting bahawa pembinaan otot berlaku di bawah pengawasan dan dibimbing oleh ahli terapi yang berpengalaman.

Ini mengelakkan pesakit daripada kelebihan beban sendi lutut pramatang atau mungkin menyebabkan kerosakan melalui latihan yang tidak betul. Latihan penumpukan otot dibahagikan kepada tahap yang lebih kecil selepas operasi, bermula dengan senaman ringan dan intensiti yang sangat rendah, yang kemudiannya ditingkatkan dengan perlahan dan secara terkawal semasa pemulihan. Terdapat beberapa cara untuk membina semula otot.

Di satu pihak, pesakit akan menerima pelan latihan dengan pelbagai latihan pengukuhan yang disesuaikan secara individu dengannya, sebaliknya, sukan berkumpulan akan dipraktikkan di pusat pemulihan.Latihan kekuatan juga dijalankan pada mesin dalam fisioterapi. Sukan seperti gimnastik, berjalan kaki Nordik atau berenang mudah di sendi dan juga menyumbang kepada perkembangan otot yang seimbang. Sekiranya prostesis dibebani pada peringkat awal, kerosakan dan kerosakan awal boleh berlaku. Ini seterusnya mengurangkan daya tahan endoprosthesis lutut. Artikel "Fisioterapi selepas pembedahan lutut" mungkin menarik bagi anda.

OP - Tempoh

Prasyarat untuk lampiran a TEP lutut adalah keadaan stabil kesihatan. Operasi dilakukan di bawah anestesia am dan merupakan prosedur utama. Untuk mempunyai akses ke sendi, struktur sekitarnya seperti otot dapat dipotong.

Dengan cara ini adalah mungkin untuk bekerja secara langsung pada sendi. Permukaan penghubung atas dan bawah kaki dikeluarkan dan diganti dengan plat logam. Takik dibuat di tulang sehingga TEP lutut boleh diperbaiki di tulang.

Bergantung pada jenis TEP lutut, prosedurnya masuk ke dalam tulang. Untuk mengekalkan tulang, plat logam yang baru dipasang ini disisipkan. Tempoh operasi tidak selalu sama dan boleh berlangsung selama 90-120 minit.

Sekiranya terdapat petunjuk bahawa struktur di sekitar lutut perlu ditembusi, banyak penyembuhan mesti dilakukan selepas operasi. Struktur ini merangkumi bukan sahaja otot, tetapi juga ligamen, kapsul atau fasia. Apabila anda memahami perkara ini, lebih mudah untuk membayangkan berapa banyak yang perlu disembuhkan dan berapa lama proses penyembuhan dapat dilakukan. Fasa penyembuhan selalu boleh dibahagikan kepada 3 fasa: Artikel MTT selepas pembedahan TEP lutut dan TEP Lutut mungkin menarik bagi anda dalam hal ini.

  • Fasa keradangan / percambahan: 0-5 hari
  • Fasa penyembuhan: 5-21 hari
  • Fasa penggabungan dan penukaran: 21-360 hari