Koyakan serat otot: Gejala, Punca, Rawatan

Gambaran ringkas

 • Punca dan faktor risiko: Regangan yang melampau, cth melalui pergerakan tersentak, berhenti mengejut; selalunya dalam sukan seperti tenis atau bola sepak. Faktor risiko termasuk kekurangan kecergasan, kasut yang tidak betul, ketidakseimbangan otot, jangkitan.
 • Simptom: Sakit yang tiba-tiba, menikam, mungkin aliran darah, kehilangan kekuatan pada otot yang terjejas, mobiliti terhad
 • Perjalanan penyakit dan prognosis: Serat otot yang koyak biasanya sembuh tanpa akibat. Ia mengambil masa beberapa minggu.
 • Rawatan: Rehat, penyejukan, pembalut tekanan dan ketinggian bahagian badan yang cedera sebagai langkah akut, ubat penahan sakit dan fisioterapi jika perlu, pembedahan dalam kes yang teruk
 • Pemeriksaan dan diagnosis: Temu bual pesakit (sejarah perubatan), pemeriksaan fizikal, kemungkinan ultrasound dan pengimejan resonans magnetik (MRI)
 • Pencegahan: senaman memanaskan badan dan regangan sebelum bersukan, pampasan ketidakseimbangan otot melalui latihan otot

Apakah serat otot yang koyak?

Koyakan gentian otot adalah kecederaan pada gentian otot. Ini adalah unit struktur terkecil otot. Gentian otot adalah sel silinder yang panjang dengan banyak nukleus sel. Ia adalah sehingga 30 sentimeter panjang dan antara sepuluh dan 100 mikrometer tebal, bergantung kepada otot dan ketegangan.

Kelebihan beban otot secara tiba-tiba menyebabkan gentian otot terkoyak. Beban berlebihan bermaksud bahawa daya dikenakan pada otot yang lebih besar daripada kekuatan otot itu sendiri. Otot tidak dapat menahan daya yang berlebihan ini - tisu koyak.

Lazimnya, gentian otot yang terkoyak berlaku semasa beberapa larian pecut yang panjang, berhenti mengejut, perubahan arah yang cepat, apabila otot letih atau tidak terlatih atau di bawah tekanan yang melampau. Bergantung pada tahap kerosakan otot yang terhasil, ia dirujuk sebagai:

 • Koyakan gentian otot: Satu atau (biasanya) beberapa gentian koyakan otot. Ini selalunya mengakibatkan pendarahan (pengaliran darah) ke dalam tisu. Koyakan serat otot selalunya menjejaskan otot paha (otot quadriceps femoris) dan otot betis (otot gastrocnemius).
 • Koyakan berkas otot: Dalam bentuk kerosakan otot ini, berkas gentian keseluruhan cedera.
 • Koyakan otot: Akibat yang paling serius akibat beban otot. Dalam koyakan otot, seluruh otot terputus sepenuhnya. Ia kemudian tidak lagi berfungsi.

Jika daya yang dikenakan hanya sedikit membebankan otot, ia hanya diregangkan tetapi tidak terkoyak. Hasilnya adalah ketegangan otot (yang juga menyakitkan).

Kesan langsung ganas (seperti tendangan ke betis) juga kadangkala menyebabkan serat otot terkoyak. Walau bagaimanapun, ia biasanya berlaku tanpa trauma luaran.

Faktor risiko gentian otot terkoyak & bersama.

Pelbagai faktor menyumbang kepada gentian otot yang koyak, berkas otot yang koyak, otot yang koyak atau otot yang ditarik secara ringkas. Ini termasuk, sebagai contoh

 • Otot yang letih atau tidak cukup panas atau regangan
 • Koordinasi pergerakan terjejas
 • Ketidakseimbangan otot pada bahagian kaki atau tulang belakang
 • Keadaan latihan yang tidak mencukupi/kurang kecergasan
 • Kecederaan terdahulu yang belum sembuh
 • Keadaan tanah yang tidak dikenali
 • Cuaca sejuk
 • Kasut tidak betul
 • Kekurangan cecair, vitamin, mineral dan unsur surih
 • Jangkitan (seperti demam kelenjar Pfeiffer)
 • Mengambil persediaan untuk pembinaan otot yang cepat (steroid anabolik)

Bagaimanakah serat otot yang koyak menampakkan dirinya pada anggota badan yang berbeza?

Serat otot yang koyak disertai dengan rasa sakit yang tiba-tiba seperti pisau. Otot yang terjejas adalah terhad dalam fungsinya dan tidak lagi boleh dimuatkan secara maksimum. Pesakit mesti menghentikan aktiviti sukan dengan serta-merta. Urutan pergerakan semula jadi terganggu.

Mereka yang terjejas biasanya mengamalkan postur yang melegakan. Jika mereka cuba menegangkan otot yang cedera terhadap rintangan, kesakitan berlaku. Terdapat juga tekanan dan kesakitan regangan.

 • Pada betis: sakit apabila berjalan atau apabila menggerakkan kaki ke atas dan ke bawah
 • Pada bahagian depan atau belakang paha: sakit apabila membongkok atau memanjangkan sendi lutut atau pinggul
 • Pada lengan atas atau di bahu: sakit apabila mengangkat lengan

Sejurus selepas kecederaan, lekuk yang kelihatan dan boleh dirasa kadangkala terbentuk di kawasan yang terjejas. Ini terutamanya berlaku jika bukan sahaja gentian otot tetapi keseluruhan otot terkoyak (koyak otot). Walau bagaimanapun, kerana tisu biasanya membengkak, lekuk itu tidak lagi dapat dirasai.

Kadang-kadang pengaliran darah yang kelihatan (hematoma) terbentuk di tapak serat otot yang koyak.

Lebih teruk kecederaan otot, lebih jelas simptom yang diterangkan - iaitu jika lebih daripada satu gentian, satu berkas gentian atau malah keseluruhan otot terkoyak.

Berapa lama serat otot yang koyak bertahan?

Secara amnya tiada komplikasi dengan serat otot yang koyak. Kecederaan biasanya sembuh tanpa sebarang akibat. Walau bagaimanapun, serat otot yang koyak mengambil masa untuk sembuh: bergantung kepada keterukan kecederaan, adalah dinasihatkan untuk tidak melakukan sebarang sukan selama dua hingga enam minggu.

Rehat selama empat hingga lapan minggu disyorkan untuk otot yang koyak. Jika anda menegangkan otot sebelum koyakan serat otot (koyak berkas otot, koyak otot) sembuh, kecederaan baru boleh berlaku dengan mudah (traumatisasi semula).

Sekiranya serat otot terkoyak atau kerosakan otot yang lebih serius (koyak berkas otot, koyakan otot), langkah pertolongan cemas mengikut skim PECH disyorkan secepat mungkin:

 • P untuk rehat: hentikan aktiviti sukan, lumpuhkan anggota badan yang cedera.
 • E untuk ais: Sejukkan kawasan yang cedera selama sepuluh hingga 20 minit dengan pek ais atau kompres sejuk.
 • C untuk pemampatan: Sapukan pembalut mampatan.
 • H untuk ketinggian: Gentian otot yang koyak sering menjejaskan lengan atas, paha atau betis. Anggota yang cedera hendaklah dinaikkan supaya kurang darah mengalir ke dalam tisu yang cedera.

Langkah-langkah ini bertujuan untuk menghentikan pendarahan ke dalam tisu, mengurangkan kesakitan dan bengkak dan mencegah kerosakan selanjutnya. Adalah penting untuk tidak memanaskan atau mengurut tisu. Kedua-duanya membawa kepada peningkatan pendarahan.

Serabut otot koyak: rawatan oleh doktor

Doktor mungkin menetapkan ubat penahan sakit anti-radang bukan steroid (NSAIDs) seperti ibuprofen atau diklofenak untuk serat otot yang koyak. Terapi fizikal berdos (saliran limfa, terapi sejuk, dll.) menggalakkan pertumbuhan semula otot yang cedera.

Pastikan senaman yang digunakan untuk merawat serat otot yang koyak tidak menyebabkan sebarang kesakitan!

Jika terdapat pengaliran darah yang besar dalam tisu, tusukan mungkin diperlukan. Doktor menusuk jarum berlubang ke dalam lebam. Darah kemudian sama ada mengalir dengan sendirinya atau doktor menyedutnya (saliran).

Dalam kes koyakan serat otot yang teruk, koyak berkas otot atau koyak otot yang lengkap, pembedahan kadangkala diperlukan. Kawasan otot yang koyak dijahit. Pakar bedah menggunakan bahan jahitan yang larut dengan sendirinya dari semasa ke semasa dan diserap oleh badan.

Apakah pemeriksaan yang diperlukan untuk serat otot yang koyak?

Jika gentian otot yang koyak disyaki, adalah dinasihatkan untuk berjumpa doktor keluarga anda atau pakar perubatan sukan. Mereka akan terlebih dahulu bertanya tentang simptom dan mekanisme kecederaan (sejarah perubatan = anamnesis). Soalan yang mungkin termasuk:

 • Bilakah kecederaan itu berlaku?
 • Berapa lama dahulu ia berlaku?
 • Di manakah gejala berlaku?

Ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Doktor memeriksa kawasan yang cedera untuk sebarang kemek atau bengkak otot. Dia memeriksa sama ada regangan dan ketegangan otot menyebabkan kesakitan dan sama ada otot telah kehilangan kekuatan.

Sekiranya terdapat kecurigaan bahawa tulang juga telah cedera, ini boleh diperiksa melalui pemeriksaan X-ray.

Bagaimanakah serat otot yang koyak boleh dicegah?

Risiko kecederaan otot akibat beban berlebihan boleh dikurangkan dengan memanaskan badan sebelum aktiviti sukan dan melakukan senaman yang kerap untuk statik/otot yang seimbang. Jika perlu, otot yang berisiko boleh disokong dengan pembalut atau pita - ini boleh menghalang serat otot yang koyak.