Ketegangan Otot: Gejala, Rawatan & Banyak Lagi

Gambaran ringkas

 • Simptom: Menarik, sakit seperti kekejangan pada otot, sakit apabila meregang dan menegangkan otot.
 • Rawatan: Pemberhentian aktiviti sukan, penyejukan, pembalut tekanan, ketinggian anggota yang terjejas, rehat
 • Kursus penyakit dan prognosis: Baik dengan rehat yang sesuai, latihan ringan biasanya boleh dilakukan selepas satu hingga dua minggu
 • Punca dan faktor risiko: Urutan pergerakan yang tidak semulajadi, beban berlebihan, kurang memanaskan badan sebelum bersukan, otot yang tidak terlatih
 • Cegah: Memanaskan badan secara meluas sebelum bersukan, senaman mobilisasi dinamik.

Apakah otot yang ditarik?

Apakah otot yang ditarik? Ini merujuk kepada otot yang ditarik, yang merupakan salah satu kecederaan sukan yang paling biasa. Tetapi juga dalam kehidupan seharian ia berlaku dari semasa ke semasa bahawa seseorang menarik otot dengan pergerakan yang tidak wajar atau beban berlebihan yang teruk.

Dari ketegangan otot kepada koyakan otot

Kecederaan ini lebih ketara dalam kes koyakan berkas otot. Dalam kes ini, keseluruhan berkas gentian otot terkoyak. Dalam kes yang melampau, jika keseluruhan otot terputus sepenuhnya, ini dipanggil koyakan otot.

Apakah gejala ketegangan otot?

Ketegangan otot memanifestasikan dirinya dalam menarik, sakit seperti kekejangan yang biasanya berkembang dengan perlahan dan beransur-ansur menjadi lebih kuat. Aktiviti (sukan) selalunya terpaksa diganggu. Meregangkan dan mengetatkan otot yang ditarik menyakitkan.

Bagaimanakah ketegangan otot boleh dirawat?

Doktor merawat otot yang ditarik secara konservatif. Apabila bertanya soalan: "Ketegangan otot - sejuk atau hangat?" adalah dinasihatkan untuk mengikuti langkah-langkah pertolongan cemas mengikut skim PECH:

 • Rehat: hentikan aktiviti bersukan dan rehatkan otot
 • Ais: sejukkan kawasan yang cedera selama sepuluh hingga 20 minit (cth dengan pek ais atau kompres sejuk).
 • Mampatan: gunakan pembalut tekanan elastik
 • Tinggikan bahagian kaki yang cedera

Sebaik sahaja kesakitan berkurangan selepas fasa akut dan ketegangan yang meningkat pada otot berkurangan, tidak mengapa untuk menggerakkan otot yang ditarik semula dengan perlahan. Senaman regangan yang lembut dan ringan (iaitu, tiada pergerakan bobbing pendek) disyorkan.

Terutama untuk atlet profesional, otot yang ditarik sering dirawat lebih lanjut, seperti dengan saliran limfa, elektroterapi, pembalut pita atau urutan.

Berapa lama ketegangan otot bertahan?

Otot tegang: tempoh

Otot yang ditarik biasanya sembuh tanpa masalah. Kadangkala tempoh berbeza dalam kes individu. Kadangkala otot pulih dalam masa kira-kira empat hingga enam hari, membolehkan latihan ringan. Walau bagaimanapun, kadangkala perlu berehat selama satu hingga dua minggu.

Apakah punca dan faktor risiko otot ditarik?

Pelbagai faktor menyokong ketegangan otot atau kecederaan otot lain. Ini termasuk, sebagai contoh, kekurangan memanaskan badan sebelum bersukan, bebanan otot yang letih, keadaan latihan yang tidak mencukupi, kekurangan kecergasan atau kasut yang salah.

Tiada kerosakan tisu

Bagaimanakah ketegangan otot boleh didiagnosis?

Jika kecederaan otot seperti ketegangan disyaki, doktor terlebih dahulu menyoal tentang simptom dan mekanisme kecederaan. Soalan yang mungkin untuk ditanya termasuk:

 • Bagaimana kecederaan itu berlaku?
 • Di manakah anda mempunyai kesakitan?
 • Adakah anda mempunyai aduan lain?

Bagaimanakah ketegangan otot boleh dicegah?

Terdapat beberapa langkah yang boleh diambil untuk mengelakkan ketegangan otot, terutamanya semasa bersukan. Pertama sekali, adalah penting untuk memanaskan otot dengan teliti sebelum aktiviti sukan. Antara lain, latihan proprioception yang dipanggil juga sesuai, contohnya pada papan goyah.