Musculus Biceps Brachii: Struktur, Fungsi & Penyakit

Bisep merujuk kepada otot bisep brachii. Ia terletak di lengan atas pada manusia, tetapi juga terdapat pada mamalia quadrupedal (seperti anjing). Dalam kedua kes tersebut, antara lain bertanggungjawab untuk membengkokkan lengan atau kaki depan.

Apa yang mencirikan otot bisep brachii?

Otot lengan atas, sering disebut sebagai "otot lengan dua kepala" atau bisep pendek, adalah otot rangka yang terdiri dari dua kepala otot. Ia terletak di bahagian atas atau bahkan bahagian depan lengan atas dan bertanggungjawab untuk melenturkan lengan. Atas sebab ini, ia juga disebut "flexor lengan". Pada dasarnya, berkepala dua paha otot flexor juga dipanggil bisep. Walau bagaimanapun, namanya lebih biasa dengan otot lengan atas daripada dengan femep bisep otot.

Anatomi dan struktur

Otot lengan dua kepala difahami oleh perubatan sebagai otot rangka yang terletak di lengan atas. The otot bisep brachii terdiri daripada dua kepala otot: caput longum (juga dikenali sebagai panjang kepala) dan caput breve (juga dikenali sebagai kepala pendek). Kedua kepala ini bertanggungjawab untuk penamaan otot. Pada manusia, mereka timbul dari skapula. Kedua kepala bisep bergabung kira-kira di mana ia kelihatan secara luaran. Di sini mereka menjadi badan otot tunggal atau perut otot. Perut otot ini melekat di bawah pangkal siku, tepat di bonggol otot yang disebut tuberosity radial radius (secara perubatan disebut radius), bersama dengan tendon humerus. Tendon ini berlalu dengan dua cara ke apicipurosis musculi bicipitis (juga disebut asal otot tendinous) dan ke fascia lengan (fascia antebrachii). Tidak seperti pada manusia, bisep pada mamalia berkaki empat seperti anjing, kucing, dan kuda hanya mempunyai satu asal pada tuberositas tulang kecil (tuberculum supraglenoidale) dari skapula. Akibatnya, bisep dalam kes ini juga hanya mempunyai satu kepala. Dari sudut pandang anatomi perbandingan, bagaimanapun, ia diberi judul dalam perubatan mempunyai dua kepala dan juga sebagai bisep.

Fungsi dan tugas

Bisep bertanggungjawab untuk memutar lengan dari kedudukan asasnya, sehingga ibu jari berputar dari dalam ke luar dan di sekitar tangan - sehingga menunjuk ke arah menegak ke atas dan ke arah yang bertentangan dari kedudukan asas. Anatomi merujuk kepada fungsi ini sebagai supinasi. Jika lengan sudah berada dalam kedudukan terlentang, bisep mampu membawanya kembali ke kedudukan asal. Fungsi lain dari bisep adalah melenturkan lengan bawah di siku. Kedua kepala mempunyai tugas masing-masing, yang secara terperinci mempengaruhi keseluruhan fungsi bisep. Yang panjang kepala digunakan semasa lengan atas hendak diangkat atau dijauhkan dari dada. Kepala pendek bertanggungjawab untuk urutan pergerakan di mana lengan harus dipandu ke arah dada. Di samping itu, kedua kepala otot bertindak serentak pada urutan pergerakan ketika lengan hendak dipandu jauh dari badan dan ke hadapan. Walau bagaimanapun, kedua kepala juga diperlukan semasa putaran dalaman lengan. Di sini mereka bekerjasama sehingga dihasilkan pergerakan yang lancar. Selain itu, mereka juga bekerjasama untuk memastikan lengan tidak berpusing terlalu jauh. Dengan cara ini, mereka mencegah kecederaan. Perbezaan fungsi dapat dijumpai dalam bisep lagi dalam perbandingan antara manusia dan haiwan - pada mamalia empat kali ganda, bisep bertindak sebagai penghubung kaki kepada sendi bahu dan secara eksklusif aktif sebagai flexor siku. Pergerakan putaran tidak biasa berlaku pada haiwan seperti anjing, kucing dan kuda dan oleh itu tidak dimaksudkan. Atas sebab ini, bisep kurang kuat dan kuat di dalamnya. Ia juga agak lemah daripada bisep manusia atau mamalia bipedal lain.

Penyakit dan penyakit

Penyakit yang paling biasa berkaitan dengan bisep pada manusia adalah tendon bisep pecah. Dalam pecah ini, tendon lampiran atau tendon asal otot biasanya pecah. Kecederaan lain dan serupa boleh menjadi ketegangan otot. Dalam kebanyakan kes, kedua-dua kecederaan berpunca dari trauma, seperti yang berlaku dalam kemalangan. Walau bagaimanapun, pecah atau ketegangan bisep juga boleh disebabkan oleh penggunaan lengan atas yang pendek atau jangka panjang. Pada orang tua, pecah atau ketegangan otot sering berlaku akibat dari keausan yang berkaitan dengan usia. Otot sering melemah seiring bertambahnya usia, menjadikannya lebih rentan terhadap kecederaan. Penyakit bisep, sebaliknya, adalah lesi takal. Perubatan bercakap mengenai lesi seperti itu apabila terdapat pemindahan tendon asal yang tidak wajar. Lesi seperti ini biasanya berlaku apabila tendon bergeser secara serong pada alur sendi bahu lebih masa. Ini boleh berlaku, antara lain, disebabkan oleh penggunaan berlebihan, tetapi juga disebabkan oleh kemalangan. Dalam kes yang jarang berlaku, tendon telah dipindahkan dengan tepat semasa kelahiran. Lama kelamaan, perpindahan tendon menyebabkannya semakin nipis, menjadikannya lebih rentan terhadap kecederaan. Selalunya, lesi takal akhirnya pecah tendon bisep. Atas sebab ini, sains perubatan juga merujuknya secara umum apabila terdapat kecederaan yang berkaitan dengan perpindahan pada tendon.