Musculus Chondroglossus: Struktur, Fungsi & Penyakit

Otot chondroglossus adalah otot khas. Ini adalah elemen penting dalam otot lidah dan melakukan pelbagai tugas penting. Pada prinsipnya, otot chondroglossus mewakili otot yang panjangnya agak pendek.

Apakah otot chondroglossus?

Otot chondroglossus juga disebut oleh beberapa komuniti perubatan dengan istilah yang agak biasa rawan lidah otot, yang cenderung digunakan. Ini adalah otot yang agak kecil dan pendek. Sebagai peraturan, otot chondroglossus hanya mencapai panjang sekitar dua sentimeter pada majoriti individu. Otot chondroglossus terletak di kawasan kepala. Lebih tepatnya, otot adalah milik lidah otot. Selain itu, otot chondroglossus adalah salah satu otot yang berstruktur. Asal anatomi otot chondroglossus berada di kawasan tanduk yang lebih rendah, yang terletak di kaki dari lidah. Bermula dari titik ini, otot chondroglossus berlari ke lidah. Secara beransur-ansur, serat otot chondroglossus bergabung dan bersambung dengan otot lidah. Dalam beberapa literatur perubatan, penulis berpendapat bahawa otot chondroglossus bukanlah otot bebas. Sebaliknya, otot dianggap sebagai unsur yang disebut otot hyoglossus, dari mana ia berpecah.

Anatomi dan struktur

Otot chondroglossus dibezakan oleh struktur khasnya dan juga lokasi khasnya pada otot lidah. Hasilnya, ia melakukan pelbagai fungsi penting yang berkaitan dengan pergerakan dan tugas lidah. Pada dasarnya, otot chondroglossus berasal dari tanduk yang lebih rendah. Istilah perubatan untuk kawasan ini adalah cornu minor. Tanduk yang lebih rendah adalah bahagian dari tulang hyoid yang disebut. Otot chondroglossus dan serat ototnya biasanya berjalan secara kritis. Dalam perjalanan selanjutnya, serat otot chondroglossus melewati dua otot khas, iaitu otot longitudinalis inferior dan, mengikutnya, otot genioglossus. Di kawasan otot yang terakhir, otot chondroglossus berjalan ke atas. Selepas itu, otot chondroglossus melintas dalam bentuk kipas ke otot lidah, terutamanya ke dalam submucosa yang disebut. Hanya melalui pemeliharaannya otot chondroglossus dapat melaksanakan tugasnya sepenuhnya di kawasan otot lidah. Otot chondroglossus terutamanya diinervasi oleh saraf hipoglossal. Dalam beberapa kes, saraf ini juga disebut oleh singkatan XII saraf. Saraf hipoglossal tidak hanya bertanggungjawab untuk pemeliharaan saraf hipoglossal, tetapi secara amnya menginervasi semua otot di kawasan lidah.

Fungsi dan tugas

Sebagai otot penting dalam otot lidah, otot chondroglossus bertanggungjawab untuk sejumlah tugas dan fungsi penting. Otot kecil memberikan sokongan penting untuk pergerakan lidah, organ serbaguna yang sangat penting untuk pengambilan makanan dan komunikasi pada manusia. Satu tugas yang sangat relevan dari otot chondroglossus adalah menggerakkan atau menarik lidah ke bawah di kawasan posterior. Otot chondroglossus berfungsi rapat dengan banyak otot lidah yang lain. Dengan cara ini, otot chondroglossus memainkan peranan penting dalam memastikan proses yang berkaitan dengan menelan dan mengunyah berjalan lancar. Di samping itu, otot chondroglossus memainkan peranan penting dalam pertuturan. Pergerakan penutupan lidah, yang mana otot chondroglossus bertanggungjawab, penting untuk banyak fungsi organ. Dalam proses menelan, misalnya, air liur, makanan atau cecair yang dihancurkan, pergerakan lidah ini sangat penting. Ini kerana ia mengangkut bahan masing-masing ke belakang ke dalam faring dan dari sana lebih jauh ke esofagus. Di samping itu, otot chondroglossus memberikan sumbangan yang besar terhadap kemampuan bercakap. Ini kerana pergerakan lidah ke belakang juga sangat relevan di sini. Pencabutan lidah diperlukan, misalnya, dalam pembentukan vokal. Pergerakan pantas otot chondroglossus sangat penting di sini untuk memastikan kemampuan pertuturan normal pada manusia. Otot chondroglossus juga mengambil bahagian dalam pergerakan lidah yang diperlukan untuk banyak konsonan.

Penyakit

Pelbagai gangguan atau gangguan mungkin berlaku berkaitan dengan otot chondroglossus. Pesakit yang terjejas kemudian mengalami gangguan dalam banyak proses kebiasaan yang berkaitan dengan pergerakan lidah dan dengan itu otot chondroglossus. Sekiranya berlaku kecederaan pada otot chondroglossus, pergerakan lidah ke belakang tidak dapat dilakukan dalam beberapa kes tanpa kesukaran yang besar. Dengan cara ini, pelbagai pergerakan dibuat lebih sukar, kadang-kadang mengakibatkan pelbagai masalah dengan menelan atau bercakap. Proses mengunyah juga secara amnya disokong oleh otot chondroglossus dan terjejas sekiranya otot tersebut mengalami kerosakan. Sekiranya individu mengalami ketidakselesaan yang sama pada otot lidah, doktor harus diberitahu mengenai gejala sehingga otot chondroglossus yang cedera dapat dirawat, jika perlu.