Musculus Constrictor Pharyngis Inferior: Struktur, Fungsi & Penyakit

Otot inferior konstriktor pharyngis adalah otot tali pinggang faring bawah dan menyumbang kepada pertuturan dan menelan. Kedua-dua tugas ini dapat terganggu jika otot inferior konstriktor faring gagal, kejang, atau mengalami kerosakan. Ini adalah kes, misalnya, pada kelumpuhan saraf atau dalam keadaan peritonsillar abses.

Apakah otot pharyngis konstriktor inferior?

Otot inferior konstriktor faring adalah yang lebih rendah daripada ketiga-tiga konstriktor faring. Dua otot lain dalam kumpulan ini adalah otot faringng konstriktor unggul dan otot pharyngis medius konstriktor. Bersama-sama, konstriktor faring membawa makanan atau cecair ke esofagus semasa fasa pengangkutan faring. Semasa mengandung, otot inferior konstriktor faring berkembang dari lengkungan insang keenam dari embrio. Lengkungan insang ini juga mengandungi lampiran untuk otot laring (musculi laryngis), bahagian laring, dan darah kapal. Sejak di embrio lengkungan insang keempat dan keenam bergabung setelah hanya dalam waktu yang singkat, terdapat hubungan yang lebih erat, baik secara spasial dan fungsional, antara musculus constrictor pharyngis medius dan inferior daripada antara kedua otot ini dan musculus constrictor pharyngis superior. Yang terakhir terletak di bahagian atas faring dan, bersama dengan lelangit lembut lif (Musculus levator veli palatini) dan tensor lelangit lembut (Musculus tensor veli palatini), menutup hidung semasa menelan.

Anatomi dan struktur

Otot penyempit faring rendah ini menggabungkan dua bahagian: pars thyropharyngea dan pars cricopharyngea. Kedua-duanya melekat pada jahitan faring, yang mana anatomi juga memanggil raphe pharyngis. Ia terletak di dinding belakang faring dan sebahagiannya kelihatan dari luar melalui faring mukosa. Otot-otot pengikat faring yang lain juga melekat pada jahitan faring. Kedua-dua bahagian otot faringng konstriktor inferior mempunyai asal yang berbeza pada laring. Salah satu tulang rawan laring adalah kartilago cricoidea anular, yang mempunyai alur. Pada satu kedudukan seperti itu - linea obliqua - pars cricoidea otot konstriktor pharyngis berasal. Sebaliknya, tiroidide berasal dari kartilago thyroidea, juga dikenal sebagai tiroid rawan atau tiroid, yang memberikan sokongan untuk tiroidide di pinggir luarnya. Secara keseluruhan, otot inferior konstriktor faring menunjukkan penampilan berbentuk kipas. Ia berlaku sekali pada setiap sisi badan dan tergolong dalam muskultur belang. Serat saraf dari kesembilan dan kesepuluh [[kranial saraf (saraf glossopharyngeal dan vagus) mengawal aktiviti konstriktor pharyngeal inferior, yang disambungkan oleh esofagus.

Fungsi dan tugas

Tugas otot pharyngis konstriktor inferior merangkumi dua bidang fungsi. Di satu pihak, ia berperanan dalam pertuturan, dan di sisi lain, ia menyumbang kepada menelan. Otot inferior konstriktor pharyngis mempengaruhi kedudukan laring melalui rawan di mana asal usulnya. Pada ketika ini, otot vokalis dan otot krikotiroid juga bertindak pada lipatan vokal, ubat mana yang juga disebut sebagai internus dan externus. Mereka tergolong dalam otot laring. Dalam tindakan menelan, otot inferior konstriktor faring aktif semasa fasa pengangkutan faring. Sebelum ini, mulut menghancurkan makanan dalam fasa persediaan oral dan mengangkut pulpa makanan atau cecair ke faring dalam fasa pengangkutan oral. Fasa pengangkutan faring seterusnya terdiri daripada interaksi kompleks kumpulan otot yang berbeza. The lelangit lembut tensor (Musculus tensor veli palatini), lif lelangit lembut (Musculus levator veli palatini) dan konstriktor faring unggul (Musculus constrictor pharyngis superior) menutup nasofaring daripada menembusi makanan. Dengan bantuan otot suprahyoidal dan infrahyoidal, lidah menolak isi kandungan mulut semakin jauh ke faring. Otot konstriktor pharyngis bertanggungjawab untuk pengangkutan dalam faring oral (mesopharynx), dan otot inferior konstriktor pharyngis bertanggungjawab untuk pengangkutan makanan lebih lanjut pada faring laring (hipofaring). Fasa pengangkutan faring diikuti oleh fasa pengangkutan esofagus, di mana tunica muscularis dari esofagus mendorong morsel ke perut.

Penyakit

Kemerosotan otot pharyngis konstriktor inferior boleh mengganggu pertuturan dan menelan. Lumpuh kranial kesembilan dan kesepuluh saraf, yang menghidupkan saraf pharyngeal inferior, adalah kemungkinan penyebab gangguan tersebut. Kegagalan saraf juga mempengaruhi bahagian lain dari ucapan dan otot menelan. Serat glossopharyngeal dan vagus saraf melewati pleksus faring. Plexus, seperti bahagian atas saraf kranial, boleh menderita keradangan, tumor, pendarahan, keracunan, dan kecederaan. Kurang biasa, radiasi dari karsinoma payudara menyebabkan kerosakan yang tidak diingini pada plexus faring. Kejadian seperti strok atau sawan epilepsi, serta penyakit neurodegeneratif, juga boleh mempengaruhi saraf kranial dan kawasan intinya di otak. Tahap dan jangka masa lesi sangat berbeza dari satu kes ke satu kes dan bergantung bukan hanya pada penyebabnya tetapi juga pada faktor individu. Dalam radang amandel, dalam beberapa kes jangkitan merebak ke tisu lain. Ini juga boleh mempengaruhi fossa tonsil atas (supratonsillaris), yang dikaitkan dengan tali faring, dan mengakibatkan abses. Perubatan juga merujuk kepada perkara tersebut nanah pembentukan sebagai peritonsillar abses. Ini biasanya menyebabkan kesakitan semasa menelan, yang boleh memancar ke telinga, dan menyebabkan pembengkakan di kawasan yang terjejas. Sekiranya otot kunyah juga meradang dan sesak, mereka yang terkena juga menderita lockjaw (ankylostoma): mereka tidak lagi dapat membuka mulut tanpa halangan. Gejala lain dari abses peritonsillar termasuk kesukaran bercakap dan tanda-tanda umum penyakit seperti demam, menggigil dan malaise.