Musculus Constrictor Pharyngis Medius: Struktur, Fungsi & Penyakit

Otot constrictor pharyngis medius adalah otot pharyngeal dan terdiri daripada dua bahagian. Ia bertanggungjawab untuk menyekat faring dari mulut, dengan itu mendorong makanan atau cecair ke arah esofagus (paip makanan). Batasan fungsional otot konstriksi pharyngis sering ditunjukkan dalam menelan dan gangguan pertuturan.

Apakah otot mediator konstriksi faring?

Otot konstriksi pharyngis tergolong dalam otot faring dan, dalam kumpulan ini, adalah salah satu otot tali faring. Konstriktor faring unggul (Musculus constrictor pharyngis superior) dan konstriktor faring rendah (Musculus constrictor pharyngis inferior) segera bersebelahan dengan musculus constrictor pharyngis medius pada kedua sisi, tetapi mewakili unit anatomik yang berbeza darinya. Ketiga-tiga otot itu berkembang dari lengkungan insang yang berbeza pada tahap embrio, dengan musculus constrictor pharyngis medius timbul dari lengkungan insang keempat. Ini juga mengandungi anlagen untuk otot laring dalam dan luar (otot laring), untuk otot kerongkongan, dan untuk pelbagai kapal, saraf, dan tulang rawan. Dua konstriktor faring lain berkembang dari lengkungan insang ketiga dan keenam. Otot konstriktor pharyngis tergolong dalam otot rangka dan boleh dipengaruhi secara sukarela. Ia juga mempunyai struktur lintang dengan corak yang dibentuk oleh filamen bergantian di dalam serat otot.

Anatomi dan struktur

Secara anatomi, konstriktor faring tengah dapat dibahagikan kepada dua bahagian: ceratopharyngea pars dan chondropharyngea pars. Kedua-dua bahagian musculus constrictor pharyngis medius berasal dari tulang hyoid (Os hyoideum), tetapi mempunyai asalnya di tempat yang berlainan: Pars ceratopharyngea bermula pada tanduk kecil (cornu majus), sedangkan chondropharyngea pars berasal dari tanduk besar ( cornu tolak). Tulang hyoid (corpus ossis hyoidei) memanjang di antara kedua tanduk. Tulang hyoid tidak mempunyai kaitan sendiri dengan yang lain tulang, tetapi melekat pada otot suprahyoid dan infrahyoid, serta beberapa otot pharyngeal dan lingual. Pada jahitan pharyngeal (raphe pharyngis) adalah penyisipan musculus constrictor pharyngis medius. Otot mengikat faring atas dan bawah juga melekat di sana. Secara keseluruhan, otot konstriksi pharyngis medius mempunyai bentuk kipas atau corong. Serat saraf menghubungkan otot ke pleksus faring, yang terdiri daripada cabang saraf kranial kesembilan (saraf glossopharyngeal) dan bahagian saraf kranial kesepuluh (saraf vagus).

Fungsi dan tugas

Otot konstriktor pharyngis mengambil bahagian dalam proses menelan dan mengambil bahagian dalam pembentukan bunyi tertentu, yang merangkumi vokal rendah posterior dan bunyi faring. Tindakan menelan boleh dibahagikan kepada fasa persediaan, yang merangkumi, misalnya, mengunyah, dan tiga fasa pengangkutan. Semasa fasa pengangkutan oral, terutamanya lidah otot aktif dan menolak makanan atau cecair dari bahagian depan mulut ke dalam faring. Ini diikuti oleh fasa pengangkutan faring, yang sangat penting untuk otot pharyngis konstriktor. Pertama, otot tensor veli palatini dan otot levator veli palatini mengetatkan lelangit lembut. Otot pharyngis konstriktor unggul menimbulkan tonjolan pada nasofaring (epipharynx) melalui penguncupan, juga dikenali sebagai tonjolan anulus Passavant. Ini, bersama dengan lelangit lembut, menutup pintu masuk kepada hidung. Otot digastrik, otot mylohyoid dan otot stylohyoid menarik atau mengangkat os hyoideum ke atas bersama dengan otot infrahyoid dan suprahyoid. Pada masa yang sama, otot tiroid juga memastikan bahawa otot laring diangkat sehingga injap nafas boleh menutupnya. Pada masa yang sama, sfinkter esofagus atas melebarkan esofagus. Spinkter anular terletak di jugular esofagus atas (constrictio pharyngooesophagealis) dan membentuk lubang esofagus. Apabila semua saluran udara ditutup, otot konstriksi pharyngis berkontraksi, mendorong makanan atau cecair kembali ke kerongkong. Otot inferior konstriktor pharyngis membantunya dalam proses ini. Pada fasa pengangkutan esofagus berikutnya, otot-otot esofagus akhirnya mengambil alih pengangkutan seterusnya ke perut. Keseluruhan proses ini sangat automatik dan dikendalikan oleh pusat menelan otak.

Penyakit

Kerosakan pada otot konstriksi pharyngis jarang berlaku secara terpisah, tetapi sering mempengaruhi otot faring lain dan juga struktur lain. Kehilangan fungsi otot selalunya bersifat neuronal. Gangguan menelan, juga dikenali sebagai dysphagias, boleh mempengaruhi semua fasa dan aspek tindakan menelan: dari penutupan hidung dan laring untuk mengangkat tulang hyoid serta mendorong makanan ke hadapan. Sensitiviti dan air liur juga mungkin terjejas. Banyak kemungkinan boleh dianggap sebagai penyebab disfagia. Selain kecederaan langsung (seperti dari kemalangan), kerosakan saraf adalah penyebab yang paling biasa. Sinaran terapi untuk rawatan karsinoma payudara secara tidak sengaja boleh merosakkan plexus faring, yang juga mengawal otot konstriktor pharyngis medius. The saraf vagus dan saraf glossopharyngeal, bersama dengan saraf accessorius, melalui zygomatic vena (foramen jugular), melalui mana darah kapal juga lulus. Tumor, pendarahan, pembengkakan, kecederaan dan kerosakan lain di laman web ini sering mempengaruhi ketiga-tiganya saraf dan dengan itu mencetuskan gambar klinikal yang sangat kompleks. Penyakit neuromuskular dan neurodegenerative juga boleh mempengaruhi serat yang mengawal otot mediator konstriksi pharyngis. Begitu juga boleh otak kecederaan dan gangguan peredaran darah seperti strok dan kelainan neuroanatomik kongenital. Kerana otot mediator konstriksi faring tidak hanya terlibat dalam proses menelan tetapi juga menyumbang kepada pembentukan bunyi tertentu, motor gangguan pertuturan juga mungkin. Dalam keadaan tertentu, orang yang terjejas dapat meningkatkan kemampuan pertuturan mereka lagi melalui latihan logopedik. Namun, kejayaan bergantung pada kes individu yang dihadapi.