Musculus Tensor Veli Palatini: Struktur, Fungsi & Penyakit

Otot tensor veli palatini adalah bahagian otot faring pada manusia. Ia melakukan fungsi penting dalam tindakan menelan. Tugasnya adalah untuk mengelakkan makanan atau cecair memasuki trakea semasa menelan.

Apakah otot tensor veli palatini?

Otot tensor veli palatini adalah salah satu otot di bumbung mulut pada manusia. Ia dianggap sebagai bahagian otot rangka dari kepala. Otot tensor veli palatini terletak di faring atau tekak. Fungsinya untuk mengetatkan lelangit lembut semasa proses menelan. Dengan cara ini, ia mewujudkan prasyarat penting untuk a kesakitan- proses menelan percuma. Ini memastikan bahawa makanan dan cecair yang tertelan diangkut terus ke kerongkongan. Apabila otot tensor veli palatini berkontrak, lelangit lembut mengetatkan. Ini kemudian duduk di hadapan rongga hidung seperti meterai. Selain itu, otot tensor veli palatini membantu menyamakan tekanan di telinga. Ini diperlukan untuk menghantar gelombang bunyi yang dirakam dan membolehkan pendengaran.

Anatomi dan struktur

Serat IXth dan X. Cranial Nerve bersama-sama menghidupkan bahagian otot faring melalui pleksus faring. Dari sana, mereka membekalkan otot platini levator veli. Ini bertanggungjawab bersama untuk mengangkat lelangit lembut. Seterusnya bertentangan dengan otot platini levator veli adalah otot tensor veli palatini. Ini dihidupkan oleh cabang saraf saraf mandibula. Cabang saraf halus disebut ramus musculi tensoris veli palatini. Saraf mandibula adalah cabang terminal saraf trigeminal. Ini adalah saraf kranial V. Musculus tensor veli palatini adalah otot yang luas dan nipis. Kursusnya secara visual menyerupai gelung. Otot tensor veli palatini menemui asalnya pada tulang sphenoid. Jalannya bermula di sana antara sayap sphenoid, spina angularis, dan a kemurungan tulang sphenoid, os sphenoidale. Ia berterusan sepanjang aspek lateral penutupan elastik rawan tabung pendengaran. Dari proses tulang kecil tulang sphenoid, otot diarahkan. Ini mempunyai bentuk cangkuk. Otot tensor veli palatini mencapai struktur rata di tisu penghubung. Ini adalah aponeurosis palatal atau aponeurosis palatina. Ada lelangit lembut, juga disebut palatum molle, yang membentangkan lelangit lembut, velum palattinum.

Fungsi dan tugas

Otot tensor veli palatini mempunyai dua tugas. Tugas utamanya adalah untuk menegangkan lelangit lembut. Oleh itu, ia memastikan fungsi lelangit lembut semasa tindakan menelan. Ketegangan lelangit lembut di bahagian belakang mulut. Ia menjadi kelihatan apabila mulut dibuka seluas-luasnya. Terdapat lipatan berganda dengan a uvula di sana. The uvula terletak di tengah dan digantung secara menegak. Ia lembut dan bebas bergerak. Dalam keadaan santai, kawasan sekitar uvula sama lembut. Semasa proses menelan, kawasan ini menegangkan. Oleh kerana proses ini serupa dengan proses pelayaran yang berlaku ketika angin mendorong ke layar, kawasan lelangit lembut disebut lelangit lembut. Pengetatan layar menyebabkannya meregang seperti meterai ke rongga hidung. Ini membolehkan makanan, cecair, dan sekata air liur mengalirkan terus ke esofagus. Hal ini dihalang oleh proses ini bahawa selain udara segala yang lain dapat menjauhkan diri dari trakea. Selain itu, otot tensor veli palatini adalah elemen penting dalam mewujudkan penyamaan tekanan di telinga. Ia menyebabkan tiub eustachian terbuka sehingga udara dapat melarikan diri antara dunia luar dan telinga tengah. Ini adalah proses yang diperlukan agar gelombang suara yang diterima oleh apa yang disebut pinna, telinga luar, dapat diangkut lebih jauh dan memungkinkan pendengaran.

Penyakit

Ketidakselesaan setiap hari di langit-langit boleh disebabkan oleh pengambilan makanan dan minuman panas. Ini menyebabkan sensasi kesakitan pada lidah ke lelangit. Selaput lendir di seluruh kawasan mulut dan tekak diserang oleh ini. Antara penyakit yang paling biasa yang memberi kesan pada lelangit adalah jangkitan dan keradangan. Mereka merangkumi sejuk simptom, selesema or angina. Ini membawa kecacatan pada membran mukus dan menyebabkan masalah mengunyah serta menelan. Aduan yang serupa timbul sekiranya berlaku jangkitan kulat pada lelangit, tekak, lidah atau bibir.Keluhan gigi atau keradangan akar gigi juga boleh menyebabkan gangguan proses menelan. Di samping itu, reaksi alergi atau keradangan saraf boleh menyebabkan kerengsaan dan kesakitan di seluruh tekak. Penyakit tumor di mulut atau faring boleh membawa fakta bahawa pengambilan makanan tidak lagi menyakitkan. Celah bibir dan penyakit lelangit adalah malformasi kongenital. Satu simptom ini keadaan adalah pemisahan lelangit lembut. Ini mengakibatkan gangguan proses menelan. Kerosakan tersebut diperbaiki pada bayi yang baru lahir pada minggu-minggu pertama kehidupan dengan campur tangan pembedahan. Sebaik sahaja fungsi otot tensor veli palatini terganggu, ini akan mempengaruhi fungsi otot levator veli palatini. Akibatnya, terdapat kelainan dalam pembentukan pertuturan. Suara tertentu, seperti huruf "r" atau kombinasi huruf "ch", tidak lagi dapat diucapkan tanpa kesalahan. Terdapat juga kesan pada fonasi apabila selaput lendir di kawasan mulut dan tekak tidak lagi berfungsi sepenuhnya.