Musculus Teres Major: Struktur, Fungsi & Penyakit

Otot utama teres adalah salah satu otot rangka yang dapat dikawal oleh manusia secara sukarela dan menjadi sebahagian daripada otot pemadam pemutar. Ia memanjang dari pinggir bawah skapula ke lengan atas dan mengambil bahagian dalam pergerakan lengan.

Apakah otot utama teres?

Di bahagian belakang terletak otot utama teres, yang namanya sama dengan "otot bulat besar". Asalnya adalah di pinggir bawah skapula (di angulus inferior scapulae) dan melekat pada humerus. Penyisipan otot utama teres terletak pada crista tuberculi minoris di bahagian depan tulang, yang juga merupakan titik penyisipan otot latissimus dorsi. Otot utama teres tergolong dalam otot rangka dan terdiri daripada serat belang, coraknya berdasarkan struktur otot. Di dalam otot rangka, otot utama teres dapat diklasifikasikan sebagai bahagian otot bahu. Menurut beberapa definisi, ia adalah sebahagian daripada pemadam pemutar, sementara yang lain menganggapnya hanya penstabil sekunder dari manset. Pengawasan sedar otot utama teres berasal dari kawasan motor di otak dan diteruskan melalui gentian saraf simpatik.

Anatomi dan struktur

Laluan saraf yang membekalkan otot utama teres melalui tulang belakang saraf daripada leher. Perintah untuk pengecutan dan kelonggaran berasal terutamanya dari saraf subskapular, yang juga membekalkan rangsangan saraf ke otot subskapular. Lebih jarang, otot teres utama juga menerima isyarat saraf dari saraf thoracodorsal, yang tergolong dalam plexus brachial dan juga mengawal otot punggung yang besar (otot latissimus dorsi), atau dari saraf axillary, yang tergolong dalam plexus saraf yang sama dan terutamanya bertanggungjawab untuk otot-otot kecil deltoid dan teres. Tendon otot teras teres panjang 5 cm dan menyambung ke humerus melalui sinovialis bursa, yang mengurangkan geseran. Otot dikelilingi oleh sarung tisu penghubung; struktur dalamannya terdiri daripada kumpulan serat otot, yang masing-masing menggabungkan beberapa gentian otot. Serat otot membentuk sel-sel otot, tetapi mereka tidak dibatasi antara satu sama lain seperti sel-sel lain di dalam badan. Sebaliknya, mereka membentuk tisu berterusan dengan banyak inti sel. Berlari membujur melalui gentian otot adalah myofibril, yang bahagiannya (sarcomeres) terdiri daripada filamen aktin / tropomiosin dan myosin.

Fungsi dan tugas

Di persimpangan motor serat saraf dan otot adalah plat hujung motor. Elektrik potensi tindakan daripada axon daripada sel saraf mencetuskan pembebasan neurotransmitter di sini, seperti dalam sinaps interneuronal. Neurotransmitter ini (selalunya asetilkolina) membangkitkan potensi endplate pada otot, yang merebak ke seluruh membran sel sel otot, saluran dalam sel (T-tubulus) dan sistem bimbingan retikulum sarkoplasma. Retikulum sarkoplasma melepaskan kalsium ion sebagai tindak balas terhadap potensi elektrik, di mana myofilamen seperti filamen saling mendorong, memendekkan otot. Apabila saraf tidak lagi menggerakkan otot, potensi pelat akhir elektrik juga hilang, kalsium ion kekal dalam retikulum sarkoplasma, dan otot kembali mengendur. Fungsi otot utama teres adalah menggerakkan lengan ke arah tertentu; dengan berbuat demikian, ia mengambil bahagian dalam putaran dalaman, yang memutar lengan ke dalam, dan retroversi, yang menariknya ke belakang. Otot bulat yang hebat juga aktif dalam pergerakan lengan atas ke arah badan (penambahan). Otot latissimus dorsi juga terlibat dalam pergerakan ini. Selain itu, otot utama teres, bersama dengan otot otot utama pectoralis dan otot latissimus dorsi, menstabilkan bahu.

Penyakit

Sebagai sebahagian daripada pemadam pemutar, otot teres utama boleh dipengaruhi oleh keadaan perubatan yang mempengaruhi struktur anatomi ini. Dalam putaran manset rotator, tendon yang menghubungkan otot dengan air mata tulang. Pecahnya mencetuskan kesakitan dan menghalang pergerakan bahagian lengan-bahu. Sebagai salah satu otot penstabil cuff, otot utama teres sangat penting dalam pemulihan setelah kecederaan manset rotator, kerana dapat melegakan struktur yang rosak. Kes ini sering berlaku di sindrom impingement, apabila tendon otot bahu dicubit.Dalam myofascial kesakitan sindrom, otot mengeras akibat keadaan ketegangan yang berterusan. Ketegangan pada otot utama teres boleh mempengaruhi pergerakan otot bahu dan dengan itu pergerakan lengan. Hipertonus juga menyebabkan kesakitan, terutamanya semasa pergerakan dan tekanan pada kawasan yang terjejas. Titik pencetus seperti itu disebabkan, misalnya, oleh beban berlebihan dan air mata halus pada otot. Kesakitan pergerakan juga disebabkan oleh sebab-sebab lain, misalnya, bursitis. Bergantung pada keparahannya, ia menunjukkan rasa sakitnya yang lebih lemah atau kuat, dan kawasan itu mungkin dipanaskan atau membengkak secara tempatan. Cecair juga boleh terkumpul di dalam tisu. Kadang-kadang, kawalan otot utama teres tidak berasal dari saraf subskapular tetapi dari saraf axillary. Saraf ini berjalan di sepanjang axilla berhampiran humerus - laman web yang sangat terdedah kepada patah. Sekiranya tulang humerus patah, tisu di sekitarnya boleh mengalami kerosakan dan saraf axillary juga mungkin terjejas. Lesi pada saraf juga mungkin berlaku apabila bahu terkehel (luxates). Tidak kira apa pun penyebabnya, kecederaan pada serat saraf motorik yang mengawal otot utama teres dapat membatasi kemampuan otot untuk bergerak. Ini juga berlaku untuk dua yang lain saraf (saraf subskapular dan saraf torakodorsal).