Musculus Teres Minor: Struktur, Fungsi & Penyakit

Otot minor teres adalah otot rangka yang tergolong dalam otot bahu. Ia membentuk sebahagian daripada pemadam pemutar, yang memegang tulang lengan atas (humerus) ke bahu. Kerosakan pada otot teres minor atau sarafnya boleh menjejaskan kestabilan manset dan meningkatkan kemungkinan kehelan bahu (kemewahan).

Apakah otot teres minor itu?

Otot minor teres adalah otot rangka yang diikat yang terkawal secara sukarela pada manusia. Ia memanjang antara pinggir skapula dan humerus dan merupakan sebahagian daripada pemadam pemutar (cap otot-tendon), yang melekatkan humerus ke bahu dan menstabilkan sendi. The sendi bahu memerlukan sokongan tambahan ini kerana ia hanya mempunyai soket yang agak cetek dari mana condyle dapat keluar dengan mudah. Dislokasi adalah sangat biasa pada sendi ini. Bersama dengan otot teres utama, otot teres minor juga menutup celah paksi. Ia juga dikenali sebagai otot bulat kecil dan merupakan bahagian otot bahu. Di atasnya terletak otot deltoid, yang memanjang sebagai segitiga antara klavikula, skapula dan humerus.

Anatomi dan struktur

Otot teres minor berasal dari skapula, di mana margo lateralis scapulae adalah pinggir luar tulang. Di lengan atas, otot melekat pada humerus. Di sana, penonjolan yang lebih besar terletak di sisi tulang, yang mana anatomi memanggil tuberculum majus humeri. Di sinilah otot infraspinatus dan supraspinatus melekat, yang, seperti otot teres minor, tergolong dalam pemadam pemutar. Otot keempat dalam unit ini adalah otot subscapularis; bagaimanapun, otot ini tidak melekat pada humerus tuberculum majus, tetapi pada tuberculum minus, unjuran humerus yang lebih kecil. Di antara dua tulang yang menonjol terdapat lubang di mana tendon dari otot bisep brachii mencari sokongan. Otot bulat teres utama atau besar juga penting untuk kestabilan bahu. Seperti otot teres minor, ia juga bertanggungjawab untuk sejumlah pergerakan lengan. Otot teres minor menerima perintah untuk berkontraksi melalui saraf axillary, yang juga menginervasi otot utama teres dan juga otot deltoid.

Fungsi dan Tugas

Otot teres minor adalah otot belang dan terdiri daripada sebilangan besar serat otot, yang seterusnya dikelompokkan menjadi berkelompok. A serat otot mewakili sel otot, tetapi tidak seperti sel lain, ia mengandungi banyak nukleus kerana unit klasik dengan satu nukleus dalam sel yang membran tidak terdapat dalam tisu otot. Sebaliknya, struktur halus di serat otot membentuk myofibril yang mengalir secara membujur melalui serat. Bahagian melintang mereka (sarcomeres) dicirikan oleh penggantian filamen aktin / tropomiosin dan filamen myosin. Z-disc membezakan sarker antara satu sama lain. Apabila otot berkontrak, filamen halus otot yang melintang saling mendorong; filamen myosin mempunyai kepala yang dengannya mereka boleh berlabuh ke filamen pelengkap. Apabila mereka kemudian melipat, mereka menarik filamen bersama-sama, sehingga memendekkan panjang serat otot. Proses ini dimungkinkan oleh kalsium ion yang berasal dari retikulum sarkoplasma. Retikulum sarkoplasma adalah sistem tubular yang mengelilingi myofibril dalam serat otot. Apabila isyarat saraf elektrik (potensi tindakan) mencapai otot, pertama kali melintasi sinaps dan mencetuskan apa yang disebut potensi endplate pada otot: peralihan cas elektrik di sel otot. Potensi endplate ini menyebar melalui sarcolemma, T-tubules dan akhirnya retikulum sarkoplasma. Sel saraf yang tugasnya mengawal otot disebut motoneuron. Mereka merangsang bukan hanya serat otot tunggal, tetapi beberapa pada masa yang sama. Nisbahnya berbeza dari otot ke otot: pergerakan halus memerlukan nisbah yang lebih rendah daripada yang kasar; sebagai contoh, pada bisep, satu motoneuron membangkitkan sekitar 700 serat otot. Pengecutan otot teres minor mengambil bahagian dalam pelbagai pergerakan lengan. Otot aktif ketika seseorang menarik lengan yang sebelumnya dipusingkan ke arah batang (penambahan) dan apabila mereka memutarnya ke luar (putaran luaranSelain itu, otot teres minor turut serta retroversi; pergerakan ini memanjangkan lengan ke belakang dari badan.

Penyakit

Aduan yang berkaitan dengan otot teres minor sering berlaku sebagai sebahagian daripada masalah dengan rotator cuff. Air mata manset rotator adalah air mata dari tendon yang melekatkan otot cuff pada tulang. Pada dasarnya, kedua-dua tendon tunggal dan beberapa tendon boleh terkoyak pada masa yang sama. Tendon otot supraspinatus sangat kerap terjejas. Kerosakan fungsional otot teres minor juga boleh berlaku akibat lesi pada saraf axillary, yang membekalkan otot dengan isyarat saraf. Satu kemungkinan penyebab kerosakan pada saraf axillary adalah patah humerus pada pembedahan kolum. Laman web ini mudah pecah dan juga boleh merosakkan saraf axillary dalam prosesnya. Lesi saraf juga mungkin berlaku semasa penyembuhan tulang: untuk memperbaiki patah, badan membentuk tisu tulang baru yang membentuk a kalus sejak patah tapak. Di samping itu, dislokasi boleh merosakkan saraf axillary jika terlalu berlebihan semasa dislokasi sendi. Dalam kedua-dua kes tersebut, gangguan saraf axillary menyebabkan laluan saraf gagal memberikan isyarat motor kepada otot minor teres dan otot lain seperti biasa.