Musculus Verticalis Linguae: Struktur, Fungsi & Penyakit

Otot vertis linguae adalah otot dalaman yang berjalur lidah otot. Seratnya terletak di kawasan anterior lidah dan memanjang dari permukaannya ke sublingual mukosa. Otot membenarkan lidah bergerak dan terlibat dalam pengambilan makanan, menelan, dan pertuturan.

Apakah otot vertis linguae?

Otot vertikalis adalah otot di kaviti oral. Ia adalah bahagian dari otot lidah dalaman. Jaringannya dililit melintang, iaitu, di bawah mikroskop cahaya, struktur menunjukkan corak coretan berkala. Otot lidah menegak tidak membentuk unit badan yang mandiri. Ini membezakannya dengan kebanyakan otot lain yang membentuk organ kontraktil individu. Ia tidak dapat digambarkan dengan jelas secara anatomi. Sebaliknya, otot vertis linguae adalah lapisan berserat nipis di kawasan lidah anterior. Daya tarikan menegaknya meluas dari aponeurosis lidah ke bahagian bawah. Otot vertikal linguae adalah otot intrinsik. Ia membentuk salah satu komponen penting dari lidah. Ia dicirikan oleh pergerakannya yang sangat besar. Secara keseluruhan, serat ototnya disusun dalam ketiga arah: Mereka memanjang dari depan ke belakang, dari tepi ke pusat, dan dari atas ke bawah.

Anatomi dan struktur

Otot linguae vertikal terletak di bahagian anterior di lidah. Otot berasal dari aponeurosis lidah, lapisan dari tisu penghubung antara otot lidah dan lidah. Otot linguae vertikal melekat di bahagian bawah lidah. Oleh itu, otot lingual menegak memanjang dari permukaan lidah ke bahagian bawahnya mukosa. Tisu otot vertis lingua dibekalkan oleh saraf kranial XII, saraf hipoglossal. Saraf ini mengatur kawalan lidah motor. Serat kontraktil, bersama dengan otot transversus, longitudinalis superficialis dan otot profundus, membentuk otot dalaman lidah. Sistem melintang ini terganggu oleh septum linguae seperti gunting, yang dibentuk bersama oleh tendon. Septum ini, serta lingua aponeurosis, memungkinkan pergerakan lidah lidah mungkin. Sistem ototnya mempunyai tiga arah. Oleh itu, terdapat kedudukan otot yang unik. Tidak ada struktur setanding di bahagian badan yang lain.

Fungsi dan tugas

Otot verticali linguae, bersama dengan otot lain, terlibat dalam pergerakan lidah. Otot menegak membolehkan ubah bentuk lidah serba boleh. Ini menyumbang untuk meratakan dan menyempitkannya. Selanjutnya, gentian ini di bahagian anterior lidah membolehkan hujungnya melekat. Oleh itu, lidah adalah satu-satunya otot di seluruh tubuh manusia yang boleh memanjang. Pergerakannya yang melampau, kerana seratnya, memungkinkannya memindahkan makanan di sekitar mulut. Ia boleh mendorong makanan di antara gigi dengan cara ini. Makanan diletakkan pada kedudukan yang betul untuk mengunyah. Lidah membasahi makanan, satu lagi proses utama pencernaan. Selain itu, otot vertiiua linguae terlibat dalam tindakan menelan, menolak makanan ke kerongkong. Otot, bersama dengan otot lain, menyokong fungsi menghisap, fungsi yang sangat penting bagi bayi. Kerosakan lidah menimbulkan tekanan negatif yang menghisap cecair. Fungsi lain otot vertikal linguae bersama dengan otot lidah yang lain adalah untuk mengambil bahagian dalam pertuturan. Pembentukan konsonan tertentu seperti "t", "d", "l" atau "r" yang digulung tidak mungkin dilakukan tanpa lidah. Dalam proses ini, otot vertikal linguae, bersama dengan otot dalaman yang lain, dalam banyak kes menganggap fungsi antagonis berkaitan dengan otot ketiga, yang mesti meregangkan akibatnya.

Penyakit

The musculus verticali linguae adalah sebahagian dari otot lidah dalaman dan mungkin dipengaruhi oleh penyakit dalam konteks ini. Gambaran klinikal yang boleh mempengaruhi fungsi lidah dan otot dan menyebabkan gangguan adalah pelbagai. Penyebab gangguan boleh timbul secara langsung dari lidah. Penyakit ini merangkumi abses lidah. Ini adalah keradangan bernanah pada lidah, biasanya disebabkan oleh kecederaan pada mukosa. Kemungkinan penyakit selanjutnya terbiasa aphthae, perubahan dalam lisan mukosa.Candidiadis, yang disebabkan oleh kulat, juga boleh mempengaruhi lidah. Karsinoma lidah juga boleh mempengaruhi otot verticali lingua. Penyakit lain pada mukosa lidah adalah getah lichen planus, juga dikenali sebagai lichen nodular. Selanjutnya, penyakit saraf boleh mempengaruhi fungsi musculus verticali linguae. Oleh kerana kerosakan ini, kemampuan menelan, di mana otot lidah menegak terlibat, dapat dihalang. Gangguan menelan, yang dikenali sebagai disfagia, mungkin berlaku di otak penyakit seperti strok, Penyakit Parkinson, dan demensia. Multiple sclerosis juga meletakkan pesakit berisiko menelan gangguan. Penyakit ini mempengaruhi sistem saraf. Lapisan selaput gentian saraf dipecah. A otak tumor juga boleh merosakkan otak dan dengan demikian saraf sedemikian rupa sehingga proses menelan terganggu. Ini juga memberi kesan negatif kepada otot lidah menegak. Di samping itu, keadaan perubatan seperti sklerosis lateral amyotrophic (ALS) adalah antara yang mungkin berkaitan dengan gangguan menelan.