Musculus Vocalis: Struktur, Fungsi & Penyakit

Musculus vocalis adalah otot khas, yang dalam kebanyakan kesnya dikira sebagai otot dalaman laring. Dalam konteks ini, otot tergolong dalam otot thyroarytaenoideus yang disebut, yang terdiri daripada pars externus luaran dan otot vokalis dalaman.

Apakah otot vokalis?

Otot vokalis juga disebut dengan nama sinonim internus oleh beberapa profesional perubatan. Dalam bahasa Inggeris, otot dikenali sebagai otot vokal. Otot adalah bahagian otot dalaman laring. Pada prinsipnya, otot-otot laring tergolong dalam otot rangka. Otot-otot laring terletak di tengah-tengah pelbagai tisu tulang rawan di kawasan laring. Bergantung pada bagaimana otot-otot laring digerakkan, kesan tertentu berkembang pada glotis dan juga pita suara. Dengan cara ini, fonasi terhasil melalui laring. Oleh kerana otot-otot laring memberi sumbangan besar kepada penyuaraan, mereka juga disebut 'otot fonasi' dalam beberapa kes.

Anatomi dan struktur

Otot vokalis dicirikan oleh struktur khasnya dan juga penyetempatannya di kawasan otot dalaman laring. Di samping itu, otot vokalis dicirikan oleh ciri khasnya. Pada prinsipnya, otot vokalis berasal dari kawasan posterior tiroid rawan. Ini adalah tiroid yang dipanggil rawan, yang merupakan unsur tulang rawan di kawasan laring. Dalam perjalanan selanjutnya, otot vokalis berlanjutan di kawasan anterior proses di stellate rawan. Rawan stellate disebut Cartilagines arytaenoideae dengan istilah perubatan dan terdiri daripada dua unsur. Ini adalah sebahagian daripada struktur rawan laring dan bertindak sebagai sokongan untuk organ vokal. Di samping itu, otot vokalis saling berkaitan dengan serat beberapa otot, dan hubungan ini terutamanya berserat. Pemeliharaan otot vokalis juga relevan dalam konteks anatomi. Otot vokalis didominasi oleh saraf laring yang disebut. Ini adalah cabang terluar saraf berulang laring. Tugasnya yang paling penting adalah mengawetkan seluruh otot laring. Cuma otot krikotiroid bukan tanggungjawabnya.

Fungsi dan tugas

Otot vokalis melakukan pelbagai tugas dan fungsi penting dalam otot dalaman laring. Oleh itu, otot vokalis memberikan sumbangan yang besar terhadap fungsi organ vokal. Pada asasnya, otot vokalis tergolong dalam sistem sfinkter yang disebut di laring. Dalam konteks ini, otot bertanggungjawab terutamanya untuk menutup saluran udara atas semasa proses menelan. Ini dicapai terutamanya oleh otot vokalis yang berkontrak semasa menelan. Fungsi penting kedua adalah untuk membantu penghasilan suara. Secara khusus, otot vokal bertanggungjawab untuk memastikan ketegangan pada lipatan vokal atau lipatan vokal. The lipatan vokal disebut dalam bahasa perubatan sebagai labia vocalia atau plica vocalis. Mereka adalah dua lipatan seperti tisu yang dicirikan oleh arah melintang. Di permukaan lipatan vokal terdapat jenis membran mukus khas. Pada asasnya, lipatan vokal terletak di dalam laring. Lipatan vokal memberikan sumbangan yang signifikan terhadap fonasi atau penghasilan suara. Struktur yang terjalin membolehkan gradasi nada yang terbaik. Ini menghasilkan kesan yang sangat besar pada pita suara dan kemampuan mereka untuk bergetar. Pada prinsipnya, pita suara adalah ligamen dengan kelenturan dan keanjalan yang tinggi. Pita suara terbentang dari tulang rawan stellate ke tulang rawan tiroid. Tugas penting otot vokalis adalah pengecutan isometriknya. Dengan cara ini, ia menetapkan ayunan besar-besaran dalam gerakan, yang memainkan peranan penting, terutama ketika suara jumlah perubahan. Pengecutan otot secara isometrik, seperti pada otot vokalis, berlaku apabila panjang otot yang bersangkutan tetap sama. Sebagai tambahan, otot vokalis adalah rakan langsung dari apa yang disebut otot krikotiroid, yang mengembang lipatan vokal. Otot ini adalah bahagian otot luar kawasan laring. Antagonisme antara kedua otot menjadi lebih ketara kerana jumlah suara dan kedalaman suara meningkat. Di samping itu, otot vokalis juga bertanggungjawab menutup sepenuhnya glotis yang disebut. Glotis disebut dalam istilah perubatan sebagai rott glottidis dan mewakili sejenis jurang antara kedua lipatan vokal. Otot vokalis menutup sepenuhnya kawasan di antara membran, yang juga menyokong lipatan vokal.

Penyakit

Penyakit dan penyakit yang berpotensi berkaitan dengan otot vokalis berkaitan dengan dua fungsi pentingnya. Otot vokalis melakukan tugas penting dalam otot dalaman laring. Di sini ia memainkan peranan penting terutamanya dalam proses menelan dan juga pada fonasi. Kemerosotan otot vokalis mungkin membawa untuk masalah dengan laring semasa menelan. Selain itu, kesukaran dalam penghasilan suara atau fonasi juga mungkin berlaku sekiranya otot vokalis tidak menjalankan fungsinya seperti biasa.