Musk: Raja Wangian

Musk adalah wangian legenda yang memberikan banyak minyak wangi khas mereka. Selain itu, kasturi adalah produk semula jadi yang dicari untuk perubatan rakyat Cina. Tetapi apa sebenarnya di sebalik bahan tersebut? Apa kasturi bau suka dan dari mana asal kasturi? Kami memberikan jawapan kepada soalan yang paling penting mengenai kasturi.

Apa itu kasturi?

Musk adalah wangian yang dihasilkan dalam kantung kasturi - kelenjar seukuran walnut - dari rusa kasturi jantan. Ia adalah rembesan kering, serbuk dan sangat berbau yang digunakan oleh kasturi untuk menarik perhatian wanita.

Apa maksud kasturi?

Berasal perkataan boleh berasal dari Yunani "moschos", dari Latin "muskos" atau dari Parsi "musk" dan bermaksud testis atau skrotum. Kantung musk telah dibandingkan dengan ini - tetapi sebenarnya kasturi tidak diperoleh dari testis rusa kasturi. Istilah ini juga digunakan untuk rembesan haiwan dan tumbuhan lain yang mempunyai aroma seperti kasturi. Bagi haiwan, ini termasuk lembu kasturi, kasturi kasturi, kasturi, dan itik kasturi. Dalam kes tanaman, mereka adalah, misalnya, tukang sulapbunga, kasturi mallow, rumpai kasturi atau abelmoschus.

Bagaimana kasturi diekstrak?

Secara semula jadi, kasturi dihasilkan dalam kelenjar kasturi rusa kasturi jantan, yang sebelumnya dikenal sebagai rusa kasturi. Sehingga akhir tahun 70-an, seseorang juga masih menggunakan kasturi sebenar ini untuk pengeluaran minyak wangi. Namun, ini tidak lagi dibenarkan kerana alasan kesejahteraan haiwan. Kerana banyak rusa kasturi terpaksa menyerahkan nyawa mereka untuk pengambilan kasturi - kelenjar kasturi mengandungi hanya sekitar 30 gram rembesan. Sehingga hari ini, rusa kasturi diancam kepupusan. Oleh itu, kasturi kini berasal dari pengeluaran sintetik. Lebih-lebih lagi, kasturi tiruan dapat dihasilkan dengan harga yang cukup murah, sedangkan produk semula jadi sangat mahal. Pada dasarnya, empat jenis boleh dibezakan:

 • Tonkin musk dari Tibet dan China.
 • Kasturi Rusia
 • Assam atau kasturi Bengal dari India
 • Musk Bukharian

Secara keseluruhan, terdapat kira-kira 1,000 bahan yang bau menyerupai kasturi - gunakan sebagai pengganti kasturi, namun hanya terdapat 30 daripadanya.

Bagaimana bau kasturi?

Baik sebagai rembesan semula jadi dan dalam pengeluaran sintetiknya, kasturi mempunyai bau binatang tart di satu sisi dan bau manis yang berseri di sisi lain. Gambaran bau khas mencirikan aroma kasturi haiwan dengan kulit, rambut dan wangian seperti air kencing.

Musk sebagai minyak wangi

Musk memainkan peranan yang sangat penting dalam minyak wangi. Walaupun wangian biasanya terdapat di sana hanya sebagai subnote, wangian itu terdapat di hampir setiap minyak wangi. Aroma kasturi tidak boleh dirasakan secara sedar, kerana terlalu banyak aroma yang dianggap sebagai bau badan yang mengganggu. Untuk banyak minyak wangi, aroma kasturi ringan memberikan watak hangat, meningkatkan wangian dan membulatkannya. Di samping itu, manusia kulit menyerap kasturi dengan sangat baik, sehingga bau minyak wangi dengan kasturi tahan lama - kasturi berfungsi di sini sebagai apa yang disebut fixator. Walau bagaimanapun, bau kasturi juga dapat digabungkan dengan wangian lain, seperti nilam atau ambergris.

Wangian kasturi: kesan

Minyak wangi kasturi atau minyak kasturi menimbulkan rasa panas dan keamanan pada seseorang di satu sisi, tetapi di sisi lain juga kegembiraan dan sensual seksual. Bertanggungjawab untuk ini adalah komponen kasturi afrodisiak tertentu, yang serupa strukturnya dengan feromon. Feromon adalah rembesan yang dikeluarkan oleh vertebrata untuk mempengaruhi tingkah laku individu lain dari spesies yang sama, misalnya dalam proses kawin. Namun, bergantung pada kombinasi dengan wangian lain, kasturi dapat menghasilkan kesan yang berbeza. Sebagai contoh, kasturi yang digabungkan dengan komponen wangian lain boleh memberi kesan berikut:

 • Mengotorkan
 • Mengasyikkan
 • Bersantai
 • Atau juga meningkatkan tumpuan

By the way, kasturi mempunyai kesan menarik pada lelaki. Tinjauan menunjukkan bahawa selain minyak wangi segar, lelaki juga menyukai wangian dengan nota mochus, pedas atau berkayu pada wanita. Beberapa minyak wangi kasturi telah dikembangkan khusus untuk kesan dan tarikan erotik ini.

Adakah kasturi sintetik berbahaya?

Kini terdapat banyak bahan pencuci, produk pembersih dan kosmetik yang mengandungi sebatian musik poliklik sintetik. Tetapi bahan yang dihasilkan secara buatan ini tidak terbiodegradasi dan terkumpul pada manusia tisu lemak. Oleh itu, penggunaan kosmetik kasturi adalah kontroversi.


*

Musk sintetik generasi lama bahkan disyaki beracun dan boleh mendorong perkembangan kanser. Kerana kebolehuraian yang lemah, kasturi sintetik hanya dapat dikeluarkan sebahagiannya dari air sisa di loji rawatan kumbahan. Atas sebab-sebab ini, penyelidik mencari kasturi yang lebih mesra kesihatan dan persekitaran.

Musk dalam perubatan

Permintaan untuk kasturi semula jadi masih ada sekarang, kerana dalam perubatan Cina kasturi masih dianggap sebagai ubat antispasmodik, saraf dan mujarab. Terutama dengan masalah kardiovaskular, saraf dan pernafasan kasturi semestinya dapat membantu. Musk juga dikatakan bermanfaat untuk potensi. Dengan Perang Salib, kasturi juga datang ke Eropah, di mana wangian itu terkenal sebagai afrodisiak.

Haiwan kasturi

Telah lama diasumsikan bahawa rusa kasturi yang mirip rusa adalah kerabat rusa, itulah sebabnya mereka disebut rusa kasturi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perbezaan anatomi utama: tidak seperti rusa, rusa kasturi mempunyai hempedu; di samping itu, rusa kasturi memanjang di atas taring gigi tetapi tidak ada tanduk. Dan, tentu saja, kelenjar kasturi membezakan kedua-dua haiwan tersebut. Rusa kasturi hidup dalam kawanan, adalah herbivora, dan kebanyakan berasal dari kawasan pergunungan berhutan di Asia selatan, terutama di Himalaya - mereka sudah punah di Eropah. Untuk mendapatkan daun dan ranting juga, rusa kasturi adalah pendaki yang baik.

* Sumber dan maklumat lanjut

 • Agensi Alam Sekitar Persekutuan (2016): wangian. (Diakses pada: 03/2019)
 • Agensi Alam Sekitar Persekutuan (2014): Keserasian persekitaran bahan pencuci dan agen pembersih. (Diakses pada: 03/2019)
 • Greenpeace (2005): Fakta_Kimia. Wangian kasturi tiruan. Bahan Kimia perasa dalam produk seharian. (Diakses pada: 03/2019)