Mustard: Intoleransi & Alergi

Mustard adalah perasa pedas yang dibuat dari biji tanaman sawi. The mustard biji boleh digunakan sebagai biji-bijian, seperti sawi serbuk atau sebagai pes perasa.

Inilah yang harus anda ketahui mengenai mustard

Mustard adalah perasa pedas yang terbuat dari biji tanaman sawi. Biji sawi boleh digunakan sebagai biji-bijian, seperti mustard serbuk atau sebagai pes perasa. Biji sawi berasal dari warna putih, coklat atau sawi hitam. Semua tanaman sawi tergolong dalam keluarga salib (Brassicaceae). Nama setiap tanaman sawi merujuk kepada warna biji. Tumbuhan mustard adalah tanaman tahunan dengan tabiat pertumbuhan herba. Batang bercabang dan bersudut mempunyai daun batang bersendi dan bergigi. Daunnya juga boleh berbulu. Daun atas juga dibahagikan dengan pin atau pinnate sepenuhnya. Tumbuhan sawi berkembang tinggi antara 30 hingga 120 sentimeter. Dalam tempoh berbunga dari bulan Jun hingga Juli, tanaman tersebut mempunyai banyak bunga kuning. Pod berdiri secara mendatar dari batang. Ini mempunyai diameter empat milimeter dan mengandungi empat hingga lapan biji mustard. Mustard putih adalah tanaman yang diusahakan terutama ditanam di wilayah Mediterranean. Mustard coklat berasal dari Asia, tetapi kini ditanam di seluruh dunia. Mustard hitam juga berasal dari wilayah Mediterranean. Namun, ia telah ditanam di kawasan lain sejak sekian lama. Mustard serbuk boleh diperoleh dari biji sawi dengan proses pengisaran. Ini mesti mengandungi sekurang-kurangnya 80 peratus biji sawi. Untuk pengeluaran serbuk mustard kebanyakannya sawi putih biji dengan sekam digunakan. Walau bagaimanapun, penggunaan biji sawi yang paling biasa adalah dalam pengeluaran pasta mustard. Untuk pes mustard ini, singkatan mustard telah menjadi popular. Secara tradisinya, mustard dicampurkan dengan mustard anggur dalam pengeluaran mustard. Namun, hari ini, mustard meja lebih biasa dibuat dari sawi, air, cuka dan garam. Bergantung pada ragamnya, pelbagai rempah atau bahan lain ditambah. Sebelum pengeluaran, biji sawi mesti dibersihkan terlebih dahulu. Mereka kemudian digiling dan dicabut minyak antara penggelek kilang sawi. Makanan mustard dicampurkan dengan bahan-bahan lain. Ini menghasilkan mash. Ini mesti diperam. Hanya dengan cara ini aroma mustard khas dapat berkembang. Mash kemudian digiling menjadi pasta yang lebih kasar atau lebih halus, bergantung pada ragamnya. Suhu semasa proses pengisaran ini tidak boleh melebihi 50 ° Celsius. Jika tidak, minyak pati akan meruap dan mustard akan kehilangan aromanya. Setelah mengisar, mustard mesti berehat selama beberapa jam sebelum boleh dibotolkan. Mustard mencapai kematangan akhir hanya di dalam tabung atau di dalam balang. Mustard yang sedang panas mesti disimpan selama beberapa minggu lagi sebelum dijual, sehingga boleh memecahkan rasa pedih yang berlebihan. Kepelbagaian mustard meja ditentukan oleh pemilihan biji sawi, tahap pengisaran dan cuka atau mesti digunakan. Bahan-bahan lain seperti madu, jus lemon, kayu manis, bir, bawang putih atau karamel memberikan rasa mustard yang berbeza.

Kepentingan untuk kesihatan

Mustard bukan sahaja sesuai untuk menyempurnakan hidangan, tetapi juga kesihatan-mempromosikan harta. Bahan aktif utama mustard adalah glikosida minyak sawi. Mereka disimpan di dalam sel benih dan dilepaskan dengan cara mengisar atau mengisar. Minyak sawi melindungi tanaman sawi daripada pemangsa dan mempunyai kesan antibakteria pada manusia. Mereka merangsang pencernaan dan mendorong buang air besar. Makanan yang sukar dicerna menjadi lebih mudah dicerna dengan mustard. Secara tradisional perubatan herba, biji sawi digunakan untuk mengubati penyakit pernafasan, tisu lembut rematik, dan penyakit sendi kronik. Beberapa kajian menunjukkan bahawa mustard juga dapat melindungi dari kanser. Dalam kajian yang dilakukan oleh University of Freiburg, Jerman, subjek diberi satu sudu mustard setiap hari. Selepas masa tertentu, leukosit kemudian diambil dari mereka. Ini dibawa bersentuhan dengan toksin karsinogenik. Para saintis kemudian menganalisis kerosakan yang dilakukan toksin pada kulit putih darah sel. Para penyelidik mendapati kesan pelindung mustard yang jelas. Namun, dalam dos yang terlalu tinggi dan diberikan dalam jangka masa yang panjang, mustard juga dapat menyebabkan kerengsaan pada saluran gastrointestinal. The rempah tanaman juga dapat mendorong perkembangan ulser gastrik.

Bahan dan nilai pemakanan

Biji sawi terdiri daripada minyak sawi 20 hingga 40 peratus. 28 peratus adalah protein.Glikosida seperti sinalbin dan sinigrin juga terdapat. Glikosida minyak sawi bertanggungjawab terhadap pedas rasa sawi. Walaupun mereka tidak tajam, proses penggilingan dan kontak dengan cecair mengaktifkan enzim myroninase. Ia mengubah glikosida mustard menjadi glukosa, asid sulfurik dan isothiocyanates. The isothiocyanates juga disebut minyak pati mustard. Sinalbin glikosida dari sawi putih jauh lebih ringan daripada glikosida sinigrin dari coklat dan sawi hitam.

Intoleransi dan alahan

Alahan ke mustard dan makanan yang mengandungi mustard agak biasa. Oleh itu, mustard juga dikenakan label wajib. Ini bermaksud bahawa pemilik restoran mesti menunjukkan jika mustard ada di dalam pinggan mangkuk mereka. Alahan mustard boleh menyebabkan reaksi alergi terhadap sayur-sayuran salib lain seperti rapeseed, kembang kol, lobak atau Cina kubis.

Petua membeli-belah dan dapur

Terdapat perbezaan kualiti yang besar dalam hal mustard. Walau bagaimanapun, kualiti tidak selalu berkaitan dengan harga. Mustard yang baik tidak memerlukan lebih banyak daripada biji sawi, air, cuka dan garam. Pengawet dan perasa tidak mempunyai tempat dalam produk yang berkualiti. Semasa membeli, anda harus memastikan bahawa senarai ramuan pada bungkusan mustard sesingkat mungkin. Jika tidak, tentu saja, keputusan pembelian juga berdasarkan peribadi rasa. Mustard yang paling popular di Jerman adalah sawi panas sederhana. Ia juga dikenali sebagai sawi delicatessen. Mustard manis sangat popular di Jerman selatan. Mustard Bavaria terdiri daripada biji mustard panggang, gula dan sos epal. Mustard Weißwurst berkualiti tinggi yang sangat manis madu dan dijual sebagai sawi madu. Rotisseur mustard juga dikenali sebagai mustard berbutir. Ini tidak sensitif terhadap panas seperti mustard tanah. Dijon mustard mesti dibuat dari biji sawi coklat atau hitam. Secara tradisinya, biji-bijian tidak boleh diminum. Kaedah pembuatan lembut ini memberikan rasa mustard Dijon mustard. Sekiranya jus anggur yang tidak diolah (must) masih digunakan untuk pengeluaran mustard, seperti biasa pada masa lalu, mustard juga disebut mustrich. Mustard Inggeris tradisional sangat panas dan diperbuat daripada biji sawi putih dan hitam. Ketajaman di sini hanya berasal dari tepung mustard yang digunakan dan tidak dihasilkan secara buatan dalam mustard Inggeris yang dihasilkan secara tradisional.

Petua persediaan

Mustard klasik sesuai dengan hampir semua hidangan panas atau sejuk masakan. Tarragon mustard selaras dengan daging putih atau berfungsi untuk menyempurnakan bunga. Mustard dengan bawang putih sesuai dengan daging domba atau daging kambing dan sesuai untuk perasa salad perasa. Mustard berapi dan pedas sesuai dengan daging panggang pendek atau salad sayuran. Biji sawi berperisa sayur acar seperti timun atau acar campuran. Serbuk mustard boleh digunakan dalam hidangan daging lembu, sup atau sos.