Anak saya di hospital

Hospital kanak-kanak ingin memudahkan si kecil menyesuaikan diri dengan persekitaran asing. Kakitangan kejururawatan bukan sahaja dilatih khas dari sudut perubatan, tetapi juga selaras dengan keperluan khas dan masalah caj kecil mereka. Selalunya, terdapat buku panduan untuk ibu bapa di wad, di mana rutin harian wad diterangkan secara terperinci.

Petua: Jangan takut untuk mendekati kakitangan dan menyatakan soalan atau hasrat anda mengenai anak anda.

Jangan biarkan anak anda bersendirian!

Adalah amat penting bahawa seorang kanak-kanak tidak ditinggalkan bersendirian di hospital. Ibu, ayah atau penjaga rapat lain harus berada di dekatnya sekerap mungkin.

Sementara itu, klinik mengambil kira kesedaran bahawa kanak-kanak mengalami kerugian sebenar apabila mereka berpisah dengan ibu bapa mereka. Bagi sesetengah kanak-kanak, perpisahan malah boleh menyebabkan trauma.

Apa yang anak anda takutkan di hospital

Juga beritahu anak anda bahawa anda akan tinggal bersamanya dan tidak meninggalkannya sendirian. Ini mesti benar, sudah tentu. Jika anda pergi (terpaksa), nyatakan bila anda akan kembali dan berpegang padanya juga. Sebaliknya katakan bahawa anda akan kembali sedikit kemudian, walaupun anda boleh berada di sana lebih awal, berbanding sebaliknya. Kanak-kanak memerlukan rasa stabil, terutamanya dalam keadaan hospital.

Jangan bercakap kedai dengan doktor di hadapan kanak-kanak; dia mungkin berasa tersisih. Sertakan dalam perbualan dan jangan sembunyikan apa yang akan berlaku. Sekiranya peperiksaan itu menyakitkan, sediakan kanak-kanak untuk menghadapinya dan jangan sekali-kali berkata sebaliknya. Ini akan menyebabkan anak hilang kepercayaan kepada ibu bapa.

Bagaimana untuk membuat anak anda berasa selesa

” Bawa perkara biasa dengan anda: Dengan teddy bear kegemaran, puting kegemaran dan bantal kegemaran, anak anda akan terbiasa dengan suasana asing dengan lebih baik.

” Melawat kanak-kanak lain: Jika anak anda pergi ke tadika atau sekolah rendah, anda boleh mengetahui sama ada kanak-kanak lain dibenarkan melawat. Sesetengah hospital mempunyai “hari kanak-kanak” khas untuk tujuan ini. Kanak-kanak ditunjukkan di sekeliling, dan anda diberitahu bagaimana rasanya berada di hospital. Kanak-kanak sering menjadi lebih tenang apabila mereka berada di sesuatu tempat sebelum ini dan mendapat rasa kawalan dan keselamatan.

Maklumat pengarang & sumber