Mycetoma (Maduramycosis): Punca, Gejala & Rawatan

Mycetoma atau maduramycosis adalah jangkitan tisu lembut yang disebabkan oleh kulat atau seperti jamur bakteria. Jangkitan berlaku terutamanya di kawasan kering di kawasan tropika. Jangkitan berlaku melalui luka kecil pada kulit melalui mana patogen memasuki organisma.

Apa itu mycetoma?

Maduramycosis pertama kali dijelaskan di wilayah Madura di India, oleh itu nama jangkitannya. Kerana jangkitan biasanya terjadi pada kaki - patogen biasanya memasuki tubuh melalui celah-celah kecil yang disebabkan oleh berjalan kaki tanpa alas kaki - jangkitan itu juga dikenal sebagai "kaki madura." Maduramycosis berlaku dalam dua bentuk yang berbeza. Mycetoma benar (Eumyzetoma) disebabkan oleh yis atau jamur, dan actinomycetoma (Actinomyzetoma) disebabkan oleh pelbagai genera bakteria (Streptomyces, Actinomadura, Nocardia). Secara keseluruhan, maduramycosis sangat biasa di seluruh dunia, dengan fokus geografi. Walaupun di Asia dan Afrika, maduramycosis kebanyakannya berlaku dalam bentuk eumycetoma, di Mexico actinomycetoma sangat lazim.

Punca

Penyebab maduramycosis adalah jangkitan dengan kulat atau bakteria. Jangkitan biasanya berlaku melalui tusukan kayu yang telah memasuki kaki atau melalui penembusan kulat atau bakteria melalui kecederaan kecil pada kaki. Kulat berikut mungkin patogen untuk eumycetoma: semua kulat dari genus Madurella, genus Acremonium, Phialophora verrucosa dan Aspergillus flavus. Bakteria yang berbeza dapat dikenalpasti sebagai sumber aktinomycetoma, iaitu spesies genus bakteria Nocardia (terutamanya Nocardia brasiliensis), spesies genus Streptomyces (terutamanya Streptomyces madurae) dan Actinomadura. Kulat bertanggungjawab terhadap jangkitan pada sekitar 40% dari semua kes, dan 60% dari semua jangkitan disebabkan oleh jangkitan dengan bakteria.

Gejala, keluhan, dan tanda

Setelah tempoh inkubasi dari beberapa minggu hingga beberapa bulan, granuloma yang disebut berkembang di tempat tisu lembut yang dijangkiti. Ini adalah nodul tanpa rasa sakit yang mengandungi patogen tertentu dalam bentuk bahan berbutir. Di bahagian nodul, terdapat juga pembengkakan besar pada bahagian badan yang terjejas. Yang bernanah butiran diangkut ke luar melalui fistula saluran. The patogen boleh menjadi pelbagai kulat atau bakteria yang memasuki badan melalui kecil kulit luka. Sebagai contoh, kaki sering dijangkiti kerana berjalan kaki tanpa alas kaki di pelbagai kumpulan penduduk menyebabkan patogen memasuki luka di kaki, misalnya melalui serpihan kayu yang telah dipijak. Lebih jarang, mycetoma diperhatikan di bahagian belakang, lutut, atau tangan. Walaupun terdapat patogen yang berbeza, gejala penyakitnya serupa, sehingga istilah mycetoma dapat difahami sebagai istilah kolektif. Walau bagaimanapun, bergantung kepada kedua-dua kumpulan patogen, terdapat perbezaan gejala selain persamaan. Sebagai contoh, dalam mycetoma yang betul (jangkitan kulat), nodul tidak jelas antara satu sama lain. Di samping itu, banyak fistula hadir. Selanjutnya, dalam bentuk jangkitan ini, tulang sering terlibat pada peringkat awal. Oleh itu, perlu dilakukan pembedahan untuk membuang kawasan tisu yang terjejas selain rawatan ubat. Sekiranya terdapat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria (actinomycetoma), butiran dikemas antara satu sama lain, dengan hanya beberapa fistula berkembang. Penglibatan tulang kurang biasa dalam kes ini. Oleh itu, pembedahan membuang tisu yang terjejas jarang diperlukan pada actinomycetoma.

Diagnosis dan kursus

Diagnosis awal dalam maduramycosis biasanya dapat dibuat berdasarkan gejala yang jelas. Nodul kecil yang tidak menyakitkan hingga pembengkakan besar pada kawasan yang dijangkiti. Rembesan butiran dikeluarkan dari nodul atau pembengkakan - selalunya tanpa pengaruh luaran. Doktor menyedari jangkitan dengan jelas selepas pemeriksaan mikroskopik. Rembesan yang dikeluarkan diteliti. Sekiranya ia adalah jangkitan kulat, rembesan mempunyai struktur berbutir, seperti benang, putih hingga sedikit kekuningan. Setelah diagnosis yang jelas, doktor mempunyai pilihan pelbagai ubat yang boleh digunakan terapi. Sekiranya ubat terapi digunakan pada waktunya, perjalanan jangkitan tidak berbahaya dan, di atas semua, tidak menyakitkan. Sekiranya maduramycosis, terutamanya eumycetoma yang disebabkan oleh kulat, tidak dirawat, jangkitan menjadi kronik. Gejala seperti tumor purulen tidak sembuh dengan sendirinya. Di samping itu, penyebaran ke bahagian tubuh yang lain hampir tidak dapat dielakkan. Paling teruk, kawasan badan yang terjejas mesti diamputasi.

Komplikasi

Jangkitan dengan kulat mycetoma boleh membawa kepada bakteria tambahan superinfeksi. Ini bermaksud bahawa penyakit lain yang dicetuskan oleh bakteria disukai. Ini juga boleh berlaku sekiranya rawatan perubatan telah diberikan. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, komplikasi dari mycetoma cenderung disebabkan oleh kekurangan rawatan perubatan, kerana tumor kemudiannya berpeluang menyusup ke dalam tubuh dan terus berkembang dalam. Ini boleh membawa kepada pemusnahan tulang, yang bermaksud bahawa tisu tulang musnah. Tisu otot juga mungkin terjejas. Adenopati juga mungkin. Ini merujuk kepada penyakit kelenjar penghasil hormon. Tumor yang terbentuk oleh tisu granulasi yang berkembang biak dapat membentuk serebral dan viseral metastasis. Ini merujuk kepada cabang di otak and organ dalaman. Sekiranya mycetoma dibenarkan untuk berkembang terlalu lama, kerana mereka biasa, terutama pada kaki, mereka boleh membataskan kemampuan berjalan. Kecacatan pergelangan kaki boleh membawa kepada gangguan pergerakan tambahan. Sekiranya sendi, tulang dan otot telah diserang terlalu banyak, an pemotongan mesti dilakukan, yang mengakibatkan kecacatan selanjutnya.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Perubahan dalam penampilan kulit, perubahan warna atau benjolan harus ditunjukkan kepada doktor. Sekiranya gejala menyebar atau meningkat dalam intensiti, ada a kesihatan keadaan yang perlu disiasat dan dirawat. Sekiranya berlaku pembengkakan, gatal atau terbuka luka, penyebabnya harus dijelaskan. Sekiranya gangguan itu mengakibatkan sekatan pergerakan atau penurunan mobiliti, doktor harus berjumpa. Sekiranya gejala meningkat dengan cepat dalam beberapa jam, lawatan ke doktor diperlukan secepat mungkin. Patogen merebak dengan cepat dan sistem pertahanan badan sendiri tidak cukup kuat untuk mempertahankan diri dari tahap yang diperlukan. Penurunan prestasi fizikal, kelemahan dalaman atau perasaan tidak enak badan umum menunjukkan ketidakteraturan yang harus ditunjukkan kepada doktor. Sekiranya orang yang terkena mengalami perubahan visual pada kulit atau cacat, pembedahan perlu dilakukan tisu yang tidak diingini. Sekiranya keradangan kulit, pembesaran luka yang ada atau gangrene berlaku, doktor harus segera berjumpa. Dalam kes yang teruk, ada risiko sepsis dan dengan itu merupakan ancaman yang berpotensi untuk hidup. Kerengsaan, kelainan tingkah laku, atau penarikan diri dari aktiviti sosial biasa adalah petunjuk lebih lanjut mengenai penyakit yang ada.

Rawatan dan terapi

Rawatan mycetoma dijalankan dengan petunjuk ubat. Diagnosis tepat diperlukan untuk memilih ubat yang betul pada dos yang betul. Sekiranya terdapat jangkitan kulat, pelbagai agen antijamur digunakan untuk rawatan. Oleh kerana banyak kultur kulat sekarang sangat tahan atau tahan terhadap agen antijamur, adalah penting untuk memantau kesannya dengan sewajarnya semasa mengambil ubat. Ubat ini biasanya diambil dalam jangka masa yang sangat lama, biasanya beberapa tahun. Di luar pentadbiran ubat-ubatan, disarankan untuk membuang kawasan bengkak atau purulen yang terkena untuk mengurangkan ketidakselesaan yang berkaitan dengan pesakit. Sekiranya mycetoma disebabkan oleh bakteria, pesakit akan mendapat antibiotik. Walaupun dengan jangkitan bakteria, pembengkakan di kawasan badan yang terkena mungkin tidak sembuh. Dalam kes tersebut, campur tangan pembedahan juga akan ditunjukkan.

Prospek dan prognosis

Pada masa ini, mycetoma mudah dirawat dan memberikan prognosis positif. The keadaan mesti dirawat secara pembedahan atau dengan ubat untuk mengelakkan kulat merebak. Sekiranya tidak dirawat, maduramycosis boleh berkembang menjadi penyakit kronik yang berkaitan dengan banyak batasan dalam kehidupan profesional dan peribadi bagi penghidapnya. Semasa penyakit ini, amputasi mungkin diperlukan, yang dapat mengurangkan kualiti hidup pesakit dengan ketara. Penyakit mental juga boleh berkembang akibat penyakit pemotongan. Sebagai contoh, sebilangan pesakit berkembang kemurungan or gangguan kecemasan setelah kehilangan bahagian badan, yang mesti dirawat. Keluhan fizikal seperti gangguan peredaran darah atau hantu sakit anggota badan juga berlaku selepas pemotongan dan mempengaruhi penilaian kursus. Prognosisnya tetap baik, kerana sekarang ini terdapat pelbagai prosedur terapi dan penyakit kulat biasanya tidak membawa maut. Perjalanan penyakit ini dinilai oleh pakar dermatologi atau pakar perubatan, yang mengambil kira tahap keparahan penyakit, keadaan pesakit dan faktor sosial seperti keadaan kewangan orang yang terjejas. Sekiranya perlu, prognosis mesti disesuaikan, terutamanya dalam kes komplikasi yang tidak dijangka, yang berlaku terutamanya pada penyakit yang teruk.

pencegahan

Mycetoma sangat mudah dicegah. Di kawasan di mana mycetoma biasa, berjalan kaki tanpa alas kaki harus dielakkan secara konsisten. Sekiranya kecederaan kecil berlaku di kawasan kaki, maka luka mesti dibasmi kuman dengan segera dan kekal. Semasa melakukan perjalanan ke kawasan yang sesuai, disinfektan or alkohol Oleh itu, penyapu tidak boleh hilang dalam peti pertolongan cemas.

Penjagaan selepas itu

Selepas rawatan untuk mycetoma bergantung pada jenis rawatan dan kejayaan rawatan. Sekiranya jangkitan kulat dapat dirawat dengan menggunakan ubat, rawatan selepas perubatan biasanya tidak diperlukan lagi. Sekiranya jangkitan tidak serius dan dapat diatasi dengan segera, kerosakan seterusnya hampir selalu dapat dicegah. Walau bagaimanapun, dalam kes yang lebih teruk, campur tangan pembedahan dapat dipertimbangkan. Tujuannya adalah untuk membuang tisu yang dijangkiti. Dalam beberapa kes, tisu kecil dikeluarkan, walaupun bagus penjagaan luka penting selepas itu. Bergantung pada kes dan petunjuk, langkah berjaga-jaga antibiotik terapi semoga bermanfaat. Pemeriksaan susulan tisu untuk patogen yang tinggal juga penting. Penjagaan susulan mesti disampaikan oleh pakar dan bergantung pada tahap keparahan prosedur. Penyembuhan luka dapat dicapai dalam beberapa minggu dengan baik penjagaan luka. Penjagaan lebih lanjut langkah-langkah tidak diperlukan setelah luka sembuh sepenuhnya. Sekiranya, sebaliknya, amputasi dilakukan kerana terlalu banyak tisu terjejas, penjagaan selepas itu lebih sukar. Baki anggota badan mesti dirawat. Sekiranya perlu, terapi lebih lanjut akan ditambahkan ke penjagaan selepasnya. Ini adalah kes, misalnya, jika orang yang terkena mengalami sakit hantu. Pembelajaran bergerak walaupun bahagian badan yang diamputasi juga merupakan bahagian selepas penjagaan. Penjagaan selepas ini langkah-langkah berlaku pada eumycetoma yang disebabkan oleh kulat dan juga actinomycetoma yang disebabkan oleh bakteria.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Mycetoma biasanya dirawat dengan ubat. Apa langkah-langkah orang yang terkena diri boleh mengambil dirinya untuk menghilangkan gejala dan mempromosikan proses penyembuhan bergantung pada jenis dan keparahan penyakit. Pada prinsipnya, rehat dan rehat di tempat tidur adalah disyorkan. Terutama pada hari-hari pertama penyakit ini, pemanasan tempat tidur yang mencukupi harus dijamin untuk mengelakkan penyebaran patogen. Selain itu, kawasan yang bengkak atau bernanah harus dijaga dengan rapi dan, jika perlu, dirawat dengan produk penjagaan yang lembut. Penggunaan persediaan yang sesuai harus terlebih dahulu dibincangkan dengan doktor yang bertanggungjawab. Sekiranya terdapat gejala yang teruk, diperlukan campur tangan pembedahan. Selepas pembedahan, kulit biasanya sangat jengkel dan tidak boleh terdedah kepada pengaruh berbahaya seperti kotoran atau alergen. Orang yang terjejas harus mematuhi arahan doktor dengan tegas dan memberitahu doktor mengenai sebarang gejala yang tidak biasa. Mycetoma biasanya sembuh dengan baik, dengan syarat ia dirawat lebih awal dan doktor memantau perkembangannya. Untuk mengelakkan jangkitan semula, penyebab jangkitan kulat awal mesti ditentukan. Untuk tujuan ini, buku harian aduan dapat dibuat di mana pencetus dan kelainan lain dapat dicatat.