Myelografi

Sinonim

Pengimejan medium kontras dari terusan tulang belakang (syn. terusan tulang belakang).

definisi

Myelography adalah diagnostik invasif (membahayakan tubuh) Sinar X prosedur untuk penjelasan belakang kesakitan apabila terdapat kecurigaan bahawa penyebab kesakitan berkaitan dengan pemampatan saraf tunjang (myelon) atau tulang belakang saraf dan teknik pengimejan moden lain, seperti pencitraan resonans magnetik (MRI) belakang, tidak mencukupi untuk membuat diagnosis. Prinsip myelografi adalah untuk menunjukkan ruang yang ada untuk saraf tunjang dan tulang belakang saraf dengan menyuntik Sinar X medium kontras ke dalam terusan tulang belakang (ruang subarachnoid). Pelbagai penyakit pada tulang belakang dapat menimbulkan keperluan myelography.

Apa yang mereka semua mempunyai kesamaan ialah kerosakan saraf di saluran tulang belakang disyaki. Dalam kebanyakan kes, ini adalah penyakit yang merupakan sebahagian daripada proses penuaan umum (degeneratif penyakit tulang belakang) tulang belakang, yang setanding dengan tanda-tanda kehausan badan utama sendi (lutut arthrosis, arthrosis pinggul). Lekapan tulang, cakera intervertebral struktur bahan dan ligamen di saluran tulang belakang boleh menyebabkan peningkatan penyempitan saluran tulang belakang (stenosis saluran tulang belakang).

Untuk tahap penyempitan tertentu, serat saraf terbiasa dengan ruang terkurung. Namun, pada suatu ketika, ruang itu sangat sempit sehingga disebabkan oleh tekanan kerosakan saraf berlaku, yang dimanifestasikan sebagai kesakitan, kelemahan dan sensasi di lengan atau kaki. Dalam kes lain, penyempitan terpencil di kawasan satu atau lebih akar saraf lubang keluar juga boleh berlaku (stenosis neuroforamin).

Dalam kes ini, yang saraf tunjang tiub tidak sesak secara keseluruhan, tetapi hanya saraf saraf tunjang individu saraf. Bergantung pada saraf tulang belakang mana yang terjejas, mungkin ada tanda-tanda belakang kesakitan yang dihantar ke kaki atau lengan (lumboischialgia, cervicobrachialgia). Dalam semua kes ini, myelografi dapat membantu diagnostik jika, walaupun terdapat pengimejan resonans magnetik (MRI) tulang belakang lumbal atau serviks, masih ada ketidakpastian. Myelography sering digunakan untuk merancang tahap operasi dalam operasi tulang belakang (spondylodesis, penyahmampatan).

  • Saraf tunjang
  • Stenosis saluran tulang belakang
  • Badan vertebra
  • Cakera intervertebral