Infarksi Miokard (Serangan Jantung): Ujian Diagnostik

Dari hubungan perubatan pertama pesakit hingga diagnosis EKG, maksimum sepuluh minit mungkin berlalu! Diagnostik alat perubatan wajib

 • Elektrokardiogram (ECG; rakaman aktiviti elektrik jantung otot) * - semasa dan selepas berlakunya infark, dalam banyak kes terbukti pada ECG, terutamanya oleh peningkatan segmen ST [bukti infarksi miokardium segmen STEMI / ST; lihat di bawah: "Tahap infark miokard pada ECG"]. Dalam kes yang jarang berlaku: NSTEMI atau tidak stabil angina ( "dada sesak ”; bermulanya tiba-tiba kesakitan di rantau jantung dengan gejala tidak konsisten) - tidak ada peningkatan segmen ST; di NSTEMI, CK-MB dan troponin (TnT) dinaikkan; dalam keadaan tidak stabil angina, nilai-nilai ini berada dalam julat normal] Untuk ketinggian segmen ST sementara, lihat "Nota lebih lanjut" di bawah.DD: Pada kira-kira 30% pesakit dengan pankreatitis akut (radang pankreas), tanda-tanda infark dinding posterior dapat dikesan pada ECG! Nota:
  • Pesakit dengan NSTE-ACS (sindrom koronari akut) dan ciri risiko yang ditentukan memerlukan penilaian invasif oleh angiografi koronari.
  • Pada orang yang bukan berasal dari Kaukasia, peningkatan segmen ST pada ECG di atas ambang yang ditentukan oleh ESC atau AHA / ACC mungkin boleh ditafsirkan dengan berhati-hati.
  • Infark miokard sering diandaikan secara salah pada pesakit dengan blok cawangan bundle kiri pada ECG-lihat “Pertimbangan Lanjut”: Kriteria ECG di Blok Cawangan Bundle Kiri.
 • Pengukuran tekanan darah* (kedua-dua lengan) [gejala paling penting IkS (berkaitan dengan infark) kejutan kardiogenik) - tetapi tidak wajib - hipotensi / rendah darah tekanan <90 mmHG sistolik sekurang-kurangnya 30 minit, bersamaan dengan tanda-tanda organ perfusi menurun / aliran darah organ menurun: sejuk ekstremiti, oliguria (penurunan pengeluaran air kencing dengan maksimum 500 ml setiap hari), perubahan mental seperti pergolakan / pergolakan sakit].
 • Angiografi koronari (prosedur radiologi yang menggunakan agen kontras untuk memvisualisasikan lumen (dalaman) arteri koronari (arteri yang mengelilingi jantung dalam bentuk karangan bunga dan membekalkan otot jantung dengan darah) - untuk menilai fungsi jantung serantau dan global, mungkin dengan pengukuran rizab aliran fraksional (FFR) untuk menyatakan relevansi fungsi stenosis koronari; serentak terapi mungkin [dari hubungan perubatan pertama pesakit hingga diagnosis EKG maksimum sepuluh minit dan dalam 90 minit campur tangan kateter; pada awal infark awal (<2 jam) dan infark dinding anterior yang besar, selang waktu kurang dari 60 minit [Catatan: Dalam kira-kira 7% daripada semua infark miokard, stenosis yang berkaitan tidak dapat dikesan secara angiografi. ] Catatan: Pesakit dengan peningkatan ST yang tidak meyakinkan dan perubahan EKG yang tidak tipikal (misalnya paha blok, irama rentak ventrikel, dan infarksi miokardium posterior terpencil) juga harus diterima lebih awal angiografi koronari sekiranya berlaku gejala iskemia yang berterusan.
 • Echocardiography (gema; jantung ultrasound) - dapat mengesan kelainan pergerakan dinding (WBS) di kawasan miokardium yang terjejas (miokardiumdan disfungsi ventrikel yang dihasilkan dan digunakan apabila ECG tidak dapat memberikan penemuan yang pasti dalam infark akut atau infark miokard kronik (infark berlaku> 3 bulan yang lalu).
 • Pemantauan irama jantung (garis panduan NSTE-ACE, Pengurusan Sindrom Koronari Akut tanpa peningkatan segmen ST):
  • Sehingga diagnosis NSTEMI boleh dikecualikan atau disahkan (cadangan Kelas 1).
  • Pertimbangkan untuk membuktikan NSTEMI dan risiko aritmia rendah selama 24 jam atau sehingga campur tangan koronari perkutaneus (PCI) dapat dilakukan (Kelas IIa).
  • Sekiranya risiko aritmia tinggi, pemantauan lebih dari 24 jam boleh dipertimbangkan (kelas IIa)

Pilihan diagnostik alat perubatan - bergantung pada hasil sejarah, pemeriksaan fizikal, diagnostik makmal dan wajib diagnostik alat perubatan - untuk penjelasan diagnostik pembezaan atau untuk mengecualikan komplikasi.

 • Sinar X daripada dada (X-ray toraks / dada), dalam dua pesawat - untuk mengecualikan tanda-tanda dekompensasi, tanda-tanda kesesakan paru.
 • Tomografi yang dikira toraks /dada (CT dada) - untuk mengecualikan diagnosis pembezaan secara akut sakit dada (sakit dada).
 • CT angiografi (eng. Cardiac tomografi dikira angiografi, (CCTA); kajian tidak invasif untuk mengkaji kepatuhan arteri koronari).
  • Untuk akut sakit dada (sakit dada) dan risiko rendah untuk sindrom koronari akut (ACS).
  • Paru paru yang disyaki embolisme dan pembedahan aorta (sinonim: aneurisme dissecans aortae): pemisahan akut (pembelahan) lapisan dinding aorta (aorta), dengan koyakan lapisan dalaman dinding kapal (intima) dan pendarahan antara intima dan lapisan otot dinding kapal (luar media), dari segi aneurisma dissecans (pengembangan patologi arteri).
  • Pesakit yang tujuan utamanya adalah mengecualikan penyakit arteri koronari (penyakit arteri koronari) kerana kebarangkalian pretest rendah hingga menengah; prasyarat: troponin nilai dan / atau ECG normal atau samar-samar (kelas I / bukti gred A cadangan) [garis panduan: Garis Panduan ESC].
 • Pencitraan resonans magnetik toraks / dada (MRI dada) - dapat mengesan disfungsi miokardium; tidak digunakan dalam keadaan akut.
 • Skintigrafi perfusi miokard - tidak dapat membezakan antara infark baru dan lama; dilakukan untuk menilai fungsi miokardium
 • Ventrikulografi radionuklida - dilakukan untuk menilai kapasiti fungsi miokardium.

* Disebabkan oleh infark kejutan kardiogenik (ICS), jika dicurigai ICS, lihat diagnosis lebih lanjut di bawah "Kejutan".

Menurut manifestasi ECG, sindrom koronari akut (AKS; sindrom koronari akut, ACS) dikelaskan sebagai berikut:

 • Ketinggian bukan ST
  • Angina pectoris tidak stabil * (UA) atau
  • NSTEMI * * - infark miokard tanpa ST-elevasi. Jenis ini lebih kecil daripada infark miokard dengan peningkatan segmen ST, tetapi NSTEMI kebanyakannya mempengaruhi pesakit berisiko tinggi dengan jantung yang mengalami kerosakan. Prognosis jangka panjang juga lebih teruk; atau
  • NQMI - infarksi miokardium bukan gelombang Q (NSTEMI); dalam 6 bulan, infark gelombang Q berlaku pada kira-kira 30% kes.
 • Ketinggian ST
  • STEMI * * - Infarksi miokardium ST-elevasi Inggeris - infark miokard dengan ketinggian segmen ST.
   • QMI - Infarksi prongkongan Q
   • NQMI - Infarksi miokardium bukan gelombang Q; dalam 6 bulan, infark miokard gelombang Q berlaku pada kira-kira 30% kes

* CK-MB dan troponin (TnT) tidak dinaikkan * * CK-MB dan troponin (TnT) dinaikkan.

Catatan lebih lanjut

 • Peningkatan segmen ST sementara pada sindrom koronari akut / 4-24% pesakit): Kajian TRANSIENT menyimpulkan bahawa pesakit ini berkelakuan seperti pesakit NSTEMI; penyumbatan mirkovaskular jarang berlaku (4.2% berbanding 50% pada pesakit STEMI): Pesakit dengan peningkatan segmen ST sementara cenderung lebih muda, perokok kerap, dan lelaki majoriti berbanding dengan pesakit STEMI.
 • Pesakit dengan blok cawangan bundle kiri (LBBB) pada EKG sering salah didiagnosis kerana mengalami infark miokard. Kriteria BARCELONA mencapai kepekaan tertinggi (93% -95%) dalam kedua-dua kohort penilaian dan pengesahan berbanding dengan kriteria sebelumnya (misalnya, skor Sgarbossa ≥ 3: 33-34%). Tiga kriteria baru merangkumi:
  1. ST kemurungan ≥ 0.1 mV (1 mm) sepadan dengan kekutuban QRS (arah yang sama dengan QRS) di semua petunjuk
  2. Penyimpangan ST yang berlebihan - iaitu, bertentangan dengan arah QRS ≥ 0.1 mV (1 mm) dengan voltan rendah dalam QRS
  3. Kenaikan ST serentak ≥ 0.1 mV (1 mm) pada sebarang petunjuk.

  Sekiranya ada tiga perkara yang berlaku, infark miokard harus diandaikan.

Tahap infark miokard pada ECG

Masa latihan Deskripsi Mula / Tempoh
Peringkat 0 Gelombang T berlebihan ("lemas T"). Dipersembahkan hanya untuk waktu yang singkat pada permulaan infark, oleh itu biasanya tidak dapat dikesan
Tahap I "Pentas segar" Ketinggian ST khas dengan kecacatan monofasik, positif T, R kecil Q masih kecil Dapat dikesan selepas beberapa minit hingga berjam-jam / hingga seminggu
Peringkat pertengahan Ketinggian ST ringan, T lonjakan negatif, Q besar, R kecil. Permulaan / tempoh: Hari 1-10; pendek
Tahap II "Tahap tindak balas reaktif" ST meregangkan isoelektrik atau masih sedikit tinggi; T-negativisasi dan pembentukan Q-spike (> 1/4 dari R-spike + durasi> 0.03 saat. = Pardee-Q) Hari 3-7 / 6 bulan hingga beberapa tahun.
Tahap III "Peringkat terminal atau parut", "penemuan sisa" Pardee-Q kelihatan; R-kerugian dapat dilihat, jika berkenaan. 6 bulan hingga berterusan

Nota: Membongkar infark posterior akut hanya boleh dilakukan pada petunjuk V7-V9; perkara yang sama berlaku untuk infark ventrikel kanan! Definisi elektrokardiografi mengenai infarksi miokardium ST-elevasi (STEMI) (mod selepas).

Sekurang-kurangnya 2 ketinggian segmen ST dalam 2 gambar bersebelahan. STEMI dinding anterior (V2 / V3):

 • ≥ 0, 25 mV pada lelaki <40 tahun.
 • ≥ 0, 20 mV pada lelaki> 40 tahun
 • ≥ 0.15 mV pada wanita
Penyetempatan lain (jika tidak ada blok cawangan bundle kiri (LSB) atau hipertrofi ventrikel kiri):
 • ≥ 0.1mV
Infarksi miokardium posterior yang ketat
 • Ketinggian segmen ST di V1-3 ≥ 0.05 mV dan kenaikan segmen ST di V7-9 ≥ 0.05 mV
Infark miokard dengan kehadiran LSB.
 • Peningkatan segmen ST serentak ≥ 0.1 mV dalam petunjuk dengan kompleks QRS positif
 • Depresi segmen ST serentak ≥ 0.1 mV pada V1-3
 • Ketinggian segmen ST yang tidak selaras leads 0.5 mV dalam petunjuk dengan kompleks QRS negatif