Scintigraphy Miokardium: Definisi, Sebab, Prosedur

Apa itu scintigraphy miokardium?

Scintigraphy miokardium boleh digunakan untuk menggambarkan aliran darah dalam otot jantung. Bahan berlabel radioaktif (radiofarmaseutikal) diberikan kepada pesakit berpuasa melalui vena. mengedarkan dirinya mengikut aliran darah (perfusi) dalam tisu jantung dan diserap oleh sel otot jantung. Sinaran yang dipancarkan diukur dan dipaparkan sebagai imej.

Techneticum-99m (99mTc) biasanya digunakan untuk pelabelan radioaktif bagi bahan yang digunakan.

Scintigraphy miokardium boleh dilakukan semasa rehat atau di bawah tekanan. Dalam kes kedua, pesakit duduk semasa peperiksaan, sebagai contoh, pada ergometer basikal.

Jika tekanan sebenar tidak dapat dilakukan dengan cara ini, ubat boleh digunakan untuk mensimulasikan ketegangan yang berhati-hati pada jantung. Vasodilator seperti adenosin biasanya digunakan. Jika ejen tersebut tidak boleh diberikan atas sebab perubatan (contohnya, dalam asma atau tekanan darah rendah), katekolamin dobutamin digunakan sebagai alternatif. Ejen ditadbir sebagai infusi.

Kurang sinaran dengan peredaran darah yang lemah

Jika pengumpulan berkurangan berlaku hanya di bawah tekanan tetapi tidak di bawah rehat, kecacatan perfusi boleh balik wujud. Jika, sebaliknya, ia juga dapat dikesan semasa rehat, kecacatan perfusi tidak boleh diterbalikkan. Tisu jantung yang terjejas dimusnahkan secara tidak dapat dipulihkan ("parut").

Walau bagaimanapun, penyempitan sebenar (stenosis) dalam saluran koronari tidak boleh disetempat dengan scintigraphy miokardium. Untuk tujuan ini, angiografi koronari, iaitu pemeriksaan radiologi saluran (angiografi) otot jantung, mesti dilakukan. Ini dilakukan sebagai sebahagian daripada kateterisasi jantung.

Bilakah scintigraphy miokardium dilakukan?

Scintigraphy miokardium dilakukan terutamanya apabila penyakit arteri koronari (CAD) disyaki atau apabila CAD diketahui, untuk menjelaskan tahapnya.

Pemeriksaan juga sering digunakan untuk memutuskan sama ada saluran koronari yang sempit perlu dirawat dengan ubat atau pembedahan (pintasan atau stenting). Pembedahan mempunyai peluang untuk berjaya, sebagai contoh, jika kawasan jantung hanya rosak secara berbalik: pembedahan kemudian berkemungkinan meningkatkan aliran darahnya semula.

Walaupun selepas serangan jantung, doktor boleh menggunakan scintigraphy miokardium untuk menilai aliran darah dan dengan itu keadaan otot jantung (iaitu, kecergasannya).

Scintigraphy miokardium: penyediaan

Ini termasuk, sebagai contoh, anda mesti hadir untuk peperiksaan dengan perut kosong. Ini membantu untuk memastikan bahawa bahan yang dilabel secara radioaktif diserap ke dalam tisu jantung dengan cara yang terbaik dan terkumpul secara minimum dalam tisu lain (seperti saluran gastrousus). Puasa bermakna anda tidak boleh makan apa-apa dalam empat jam sebelum peperiksaan. Pengecualian dibuat untuk pesakit kencing manis - mereka dibenarkan sarapan ringan.

Jika muatan dadah dengan vasodilator dirancang, anda tidak boleh mengambil apa-apa makanan atau minuman yang mengandungi kafein (coklat, kopi, cola, teh hitam, dll.) selama sekurang-kurangnya 12 jam sebelum itu. Anda mesti berhenti mengambil ubat tertentu (sediaan yang mengandungi kafein, theophylline atau dipyridamole) sekurang-kurangnya 24 jam sebelum scintigraphy miokardium. Doktor akan memberi anda arahan yang lebih terperinci mengenai perkara ini.

Scintigraphy miokardium: risiko dan kesan sampingan

Senaman fizikal pada ergometer basikal boleh menyebabkan aritmia jantung dan serangan jantung pada pesakit dengan penyakit jantung (seperti mana-mana aktiviti fizikal).

Tekanan ubat semasa scintigraphy miokardium boleh mencetuskan kesan sampingan seperti sakit dada, sesak nafas, kemerahan (kulit kemerahan secara tiba-tiba, contohnya pada muka), penurunan tekanan darah, aritmia jantung dan, dalam kes yang melampau, malah jantung. serang.

Oleh itu, pendedahan sinaran semula jadi tahunan bagi setiap orang di Jerman adalah secara purata 2.1 mSv (dengan julat turun naik 1 hingga 10 mSv – bergantung pada tempat kediaman, tabiat pemakanan, dsb.). Di Austria, seseorang terdedah kepada purata 3.8 mSv sinaran semula jadi setahun (julat variasi: 2 hingga 6 mSv). Bagi Switzerland, pendedahan sinaran tahunan semula jadi bagi setiap orang diberikan sebagai 5.8 mSv, walaupun di sini juga terdapat pelbagai variasi bergantung pada tempat kediaman dan faktor lain.

Sebagai perbandingan, pendedahan sinaran semasa scintigraphy miokardium ialah 6.5 millisieverts (mSv) secara purata untuk bahan yang dilabelkan dengan technetium.