Miokarditis: Gejala & Rawatan

Gambaran ringkas

  • Simptom: Selalunya tiada atau hampir tidak ketara simptom seperti peningkatan denyutan (jantung berdebar) dan jantung gagap; mungkin sakit dada, gangguan irama jantung serta tanda-tanda kekurangan jantung dalam miokarditis lanjutan (seperti pengekalan air di bahagian bawah kaki).
  • Rawatan: Rehat fizikal dan rehat tidur, mungkin ubat seperti antibiotik terhadap bakteria; rawatan komplikasi (cth, ubat melegakan jantung untuk kegagalan jantung)
  • Punca dan faktor risiko: Miokarditis berjangkit, patogen seperti virus (cth, selsema, selesema, herpes, campak, atau virus coxsackie) atau bakteria (cth, patogen tonsillitis, demam merah, difteria, atau dalam keracunan darah); miokarditis tidak berjangkit, disebabkan oleh tindak balas imun yang rosak, terapi sinaran atau ubat-ubatan
  • Komplikasi: Otot jantung diperbesar secara patologi (kardiomiopati diluaskan) dengan kegagalan jantung kronik, gangguan irama jantung yang teruk, kematian jantung mengejut.

Apa itu miokarditis?

Dalam keradangan otot jantung (miokarditis), sel otot jantung dan selalunya juga tisu sekeliling serta saluran darah yang membekalkan jantung (salur koronari) meradang. Sebagai tambahan kepada keradangan, miokarditis ditakrifkan oleh fakta bahawa sel-sel otot jantung mengalami kemunduran (merosot) atau bahkan nekrosis hadir – iaitu sel-sel otot mati.

Jika keradangan juga merebak ke perikardium, doktor memanggilnya peri-miokarditis.

Apakah simptom miokarditis?

Malah, aduan ini selalunya merupakan satu-satunya tanda pada permulaan miokarditis akut. Gejala-gejala seperti kehilangan selera makan dan berat badan serta rasa sakit yang memancar ke leher atau bahu kadangkala ditambah.

Jika anda mengalami kemungkinan gejala keradangan otot jantung beberapa hari atau minggu selepas jangkitan seperti selesema, pastikan anda menghubungi doktor anda!

Gejala jantung

Biasanya, orang yang sihat tidak merasakan jantungnya. Walau bagaimanapun, sesetengah penghidap mendapati peningkatan berdebar-debar semasa keradangan otot jantung. Ada juga yang melaporkan rasa sesak di dada (angina atipikal) atau jantung tersandung. Kesandungan ini menyatakan bahawa hati secara ringkas tersasar dari semasa ke semasa:

Dalam kes keradangan miokardium, sama ada isyarat elektrik tambahan dijana atau penghantaran normalnya ditangguhkan. Kadang-kadang impuls bahkan tidak dihantar dari atrium ke ventrikel sama sekali (blok AV). Irama jantung yang normal akibatnya terganggu. Ini menyebabkan jantung berdebar-debar (takikardia) atau irama jantung yang tidak teratur dengan gangguan dalam beberapa kes miokarditis.

Bagaimanakah miokarditis dirawat?

Rawatan miokarditis bergantung pada gejala di satu pihak dan pada pencetus di pihak yang lain. Rehat fizikal dan rawatan kemungkinan penyakit asas adalah asas rawatan miokarditis.

Dalam kes miokarditis yang sangat teruk, pesakit biasanya dirawat di unit rawatan rapi. Di sana, pakar sentiasa memantau nilai penting seperti aktiviti jantung, nadi, ketepuan oksigen dan tekanan darah.

Rehat fizikal

Dalam kes miokarditis yang teruk, pesakit biasanya dimasukkan ke hospital.

Walaupun beberapa minggu selepas fasa akut penyakit, pesakit tidak boleh terlalu memaksa dirinya. Doktor memutuskan bila senaman penuh boleh dilakukan lagi. Selagi terdapat tanda-tanda kegagalan jantung, pesakit tidak dapat bekerja dan dianggap sakit. Jika dia berusaha semula sebelum waktunya, dia berisiko untuk berulang dan kerosakan kekal.

Jika miokarditis memerlukan rehat tidur yang berpanjangan, terdapat risiko pembekuan darah terbentuk (trombosis). Pesakit diberi antikoagulan untuk mencegahnya.

Rawatan penyebabnya

Ejen penyebab miokarditis berjangkit yang paling biasa adalah virus. Walau bagaimanapun, biasanya tiada ubat antivirus tersedia untuk merawat miokarditis virus tersebut. Rawatan dalam kes ini pada asasnya terdiri daripada rehat dan rehat tidur untuk membantu sistem imun melawan patogen.

Dalam kes tertentu, terapi lain boleh dipertimbangkan untuk miokarditis (dalam beberapa kes hanya dalam konteks kajian). Salah satunya ialah pemberian kortison. Ia mempunyai kesan anti-radang dan menekan sistem imun. Ini berguna dalam miokarditis autoimun, di mana badan membentuk antibodi terhadap struktur badan sendiri (autoantibodi) disebabkan salah kawal selia sistem imun.

Rawatan komplikasi

Komplikasi miokarditis yang mungkin adalah kegagalan jantung. Kemudian doktor menetapkan pelbagai ubat, contohnya, perencat ACE, antagonis reseptor AT1 atau penyekat beta. Mereka melegakan hati yang lemah. Diuretik melakukan perkara yang sama.

Jika cecair telah terkumpul dalam perikardium (efusi perikardial) semasa miokarditis, doktor boleh menyedutnya dengan jarum nipis dan halus (pericardiocentesis).

Sekiranya jantung rosak teruk dan kekal akibat miokarditis sehingga tidak lagi dapat menjalankan fungsinya, kemungkinan besar pesakit memerlukan jantung penderma (pemindahan jantung).

Apa yang menyebabkan miokarditis?

Dari segi punca, perbezaan dibuat antara miokarditis berjangkit dan tidak berjangkit.

Miokarditis berjangkit

Pakar perubatan merujuk kepada miokarditis sebagai berjangkit apabila patogen adalah puncanya. Dalam kira-kira 50 peratus kes, ini adalah virus. Miokarditis virus sedemikian sering didahului oleh jangkitan virus cetek (selsema, selesema, cirit-birit). Virus coxsackie B khususnya sering menjadi pencetus miokarditis virus.

Apabila miokarditis virus disyaki, doktor hanya menentukan virus penyebab dalam kes luar biasa. Ini akan menjadi sedikit kegunaan praktikal - biasanya tiada ubat khusus terhadap virus yang dipersoalkan.

Sesetengah bakteria juga mencetuskan miokarditis. Terutamanya dalam kes keracunan darah bakteria (sepsis), di mana injap jantung sudah terjejas, keradangan sering merebak ke otot jantung. Patogen biasa di sini adalah apa yang dipanggil staphylococci. Satu lagi kumpulan bakteria, streptokokus, juga kadang-kadang menyebabkan miokarditis. Mereka termasuk, sebagai contoh, patogen demam merah atau tonsilitis.

Satu lagi punca bakteria miokarditis ialah difteria. Jarang sekali, penyakit Lyme harus dipersalahkan untuk otot jantung yang meradang. Patogen, bakteria Borrelia burgdorferi, biasanya disebarkan oleh kutu melalui gigitannya.

Agen penyebab miokarditis yang jarang berlaku termasuk parasit seperti cacing pita musang atau organisma bersel tunggal seperti agen penyebab toksoplasmosis atau penyakit Chagas.

Miokarditis tidak berjangkit.

Dalam miokarditis tidak berjangkit, tiada patogen adalah pencetus. Sebaliknya, penyebabnya adalah, sebagai contoh, disregulasi sistem imun. Dalam kes ini, sistem imun diarahkan terhadap struktur badan sendiri, mengakibatkan apa yang dipanggil penyakit autoimun. Ini termasuk, sebagai contoh, keradangan saluran atau tisu penghubung dan penyakit reumatik. Penyakit autoimun sedemikian kadangkala juga membawa kepada keradangan otot jantung (miokarditis autoimun).

Satu lagi punca miokarditis tidak berjangkit ialah radiasi ke dada sebagai sebahagian daripada radioterapi untuk pelbagai jenis kanser (seperti kanser paru-paru).

Jika tiada pencetus untuk miokarditis boleh ditemui, doktor juga bercakap tentang apa yang dipanggil miokarditis Fiedler idiopatik (miokarditis sel gergasi), sebagai contoh, bergantung kepada perubahan tisu. Dalam bentuk miokarditis ini, dikenali sebagai limfositik, limfosit (sel darah putih khas) berhijrah, menyebabkan sebahagian daripadanya mati (nekrosis).

Risiko miokarditis

Miokarditis menimbulkan risiko yang serius - terutamanya jika orang yang terjejas tidak menjaga dirinya dengan secukupnya atau mempunyai jantung yang pra-rosak. Ini kerana miokarditis lebih kerap menyebabkan aritmia jantung yang teruk.

Dalam kira-kira satu daripada enam pesakit, miokarditis mencetuskan proses pembentukan semula dalam jantung yang akhirnya membawa kepada kegagalan jantung kronik. Sel-sel otot jantung yang rosak kemudiannya diubah suai menjadi tisu parut (fibrosis) dan rongga jantung (ventrikel, atrium) mengembang.

Pakar perubatan merujuk kepada ini sebagai kardiomiopati diluaskan. Dinding otot jantung yang diperbesar secara patologi, dalam erti kata lain, "haus" dan tidak lagi mengecut dengan kuat. Ini bermakna bahawa kekurangan jantung kekal telah berkembang. Dalam kes yang teruk, kapasiti mengepam jantung kemudian runtuh sepenuhnya. Dalam kes yang paling teruk, kematian jantung mengejut adalah akibatnya.

Bagaimanakah miokarditis boleh didiagnosis?

Jika anda mengesyaki kardiomiositis, doktor keluarga anda atau pakar dalam bidang kardiologi adalah orang yang sesuai untuk dihubungi. Jika perlu, doktor akan merujuk anda ke hospital untuk ujian lanjut.

Perundingan doktor-pesakit

Pemeriksaan fizikal

Ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal yang menyeluruh. Antara lain, doktor mendengar jantung dan paru-paru anda dengan stetoskop, mengetuk dada anda dan mengukur nadi dan tekanan darah anda. Dia juga melihat sama ada anda menunjukkan tanda-tanda kegagalan jantung yang baru. Ini termasuk pengekalan air (edema) di bahagian bawah kaki anda, sebagai contoh.

ECG (elektrokardiografi)

Satu lagi pemeriksaan penting ialah mengukur aktiviti elektrik otot jantung (electrocardiography, ECG). Ini membolehkan perubahan dalam aktiviti jantung dikesan, kerana ia berlaku dalam kardiomiopati. Degupan jantung dipercepatkan (berdebar-debar) dan degupan tambahan (systole tambahan) adalah tipikal. Aritmia jantung juga mungkin. Oleh kerana keabnormalan biasanya bersifat sementara, pengukuran jangka panjang aktiviti jantung (ECG jangka panjang) adalah dinasihatkan - sebagai tambahan kepada ECG rehat jangka pendek yang biasa.

Ultrasound jantung

Pemeriksaan darah

Nilai keradangan dalam darah (CRP, ESR, leukosit) menunjukkan sama ada terdapat keradangan dalam badan. Doktor juga menentukan enzim jantung seperti troponin-T atau creatine kinase. Ini dikeluarkan oleh sel otot jantung sekiranya berlaku kerosakan (cth akibat miokarditis) dan kemudiannya boleh dikesan dalam kuantiti yang tinggi dalam darah.

Jika antibodi terhadap virus atau bakteria tertentu ditemui dalam darah, ini menunjukkan jangkitan yang sepadan. Jika miokarditis adalah hasil daripada tindak balas autoimun, autoantibodi yang sepadan (antibodi terhadap struktur badan sendiri) boleh dikesan.

Sinar X

Tanda-tanda kegagalan jantung berkaitan miokarditis boleh dikesan pada x-ray dada (x-ray dada). Jantung kemudiannya diperbesarkan. Di samping itu, sandaran cecair ke dalam paru-paru, yang disebabkan oleh tindakan mengepam jantung yang lemah, kelihatan.

Pengimejan resonans magnetik (MRI)

Pembuangan tisu dengan menggunakan kateter jantung

Kadangkala, dalam kes miokarditis, pakar kardiologi juga melakukan pemeriksaan dengan menggunakan kateter jantung. Ini melibatkan pengambilan sampel tisu kecil otot jantung (biopsi miokardium) dan diperiksa di makmal untuk sel-sel radang dan patogen.

Tiada ujian diri untuk miokarditis. Jika anda tidak pasti kerana gejala sedia ada, berbincang dengan doktor anda yang merawat.

Apakah prognosis untuk miokarditis?

Miokarditis menjejaskan semua peringkat umur, termasuk orang muda yang sihat jantung. Jika pesakit secara konsisten menjaga fizikal diri mereka sendiri, perjalanan penyakit dan prognosis biasanya baik. Secara keseluruhan, miokarditis sembuh dalam lebih daripada 80 peratus kes tanpa meninggalkan kerosakan kekal. Ini benar terutamanya dalam kes miokarditis virus. Dalam sesetengah pesakit, degupan jantung tambahan yang tidak berbahaya kemudiannya boleh didapati dalam pemeriksaan ECG.

Miokarditis berjangkit berkembang dalam tiga fasa, tetapi ini tidak semestinya terdapat pada setiap orang yang terjejas:

  • Fasa akut (patogen menyerang tisu dan tindak balas imun awal berlaku dengan pembebasan bahan isyarat tertentu seperti sitokin; tempoh: tiga hingga empat hari)
  • Fasa subakut (pengaktifan sel pembunuh semulajadi dalam darah yang membunuh virus; proses pembaikan bermula pada masa yang sama; tempoh: sehingga empat minggu)
  • Fasa kronik (virus akhirnya membunuh, membaiki dan proses pembentukan semula – parut kadangkala membawa kepada gangguan fungsi otot jantung; kadangkala tindak balas keradangan berterusan; tempoh: beberapa minggu hingga berterusan)

Miokarditis kronik

Walaupun senaman kecil (seperti memanjat tangga) mencetuskan sesak nafas (dispnea) pada mereka yang terjejas. Kegagalan jantung biasanya memerlukan rawatan jangka panjang dengan ubat. Walau bagaimanapun, dengan terapi yang sesuai, prognosis adalah baik untuk kebanyakan pesakit.

Tempoh miokarditis

Dalam kes individu, tempoh penyakit bergantung pada tahap keradangan dan kesihatan umum pesakit.

Ia juga sangat sukar untuk mengatakan apabila keradangan otot jantung telah benar-benar sembuh sepenuhnya. Walaupun pesakit berasa sihat sepenuhnya selepas mengatasi miokarditis, dia harus terus bertenang selama beberapa minggu dan mengelakkan aktiviti fizikal. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengelakkan kesan lewat yang serius (seperti kegagalan jantung).

Mencegah miokarditis

Sebagai contoh, vaksinasi terhadap difteria adalah dinasihatkan. Penyakit berjangkit bakteria ini menimbulkan bahaya lain selain risiko miokarditis, seperti radang paru-paru yang teruk. Vaksinasi pada zaman kanak-kanak biasanya diberikan bersama-sama dengan mereka terhadap tetanus (rahang kunci) dan polio (polio).

Ia juga sangat penting untuk menyembuhkan jangkitan seperti selesema dengan betul. Dengan sebarang demam, adalah dinasihatkan untuk mengelakkan usaha fizikal sebanyak mungkin. Perkara yang sama berlaku walaupun kepada selsema yang kelihatan tidak berbahaya. Jika anda "membawa" jangkitan sedemikian, patogen (virus atau bakteria) mudah merebak ke jantung.

Orang yang telah mengalami miokarditis amat berisiko untuk dijangkiti semula (berulang). Kepada orang-orang ini, doktor mengesyorkan agar berhati-hati dengan sewajarnya. Di atas semua, gabungan senaman fizikal, tekanan dan alkohol harus dielakkan.