Nabilon

Produk

Nabilone boleh didapati secara komersial di Amerika Syarikat, Inggeris, dan Jerman, misalnya, dalam bentuk kapsul (Cesamet, Canemes). Ia adalah narkotik ubat. Di banyak negara, ubat tersebut tidak didaftarkan. Bahan aktif dikembangkan pada tahun 1970-an.

Struktur dan hartanah

Nabilone (C24H36O3, Mr = 372.5 g / mol) adalah cannabinoid sintetik yang berkait rapat dengan dronabinol (THC), bahan psikoaktif dalam rami. Ia wujud sebagai putih, kristal serbuk.

Kesan

Nabilone (ATC A04AD11) mempunyai sifat antiemetik. Kesannya disebabkan oleh interaksinya dengan reseptor CB1. Selanjutnya, nabilone memberikan kesan psikoaktif yang setanding dengan dronabinol (THC) atau ganja. Kompaun ini mempunyai jangka hayat yang pendek sekitar dua jam. Walau bagaimanapun, metabolit yang tinggal di dalam badan lebih lama telah dijelaskan.

Petunjuk

Sebagai ejen barisan kedua untuk rawatan pening dan muntah Berkaitan dengan kemoterapi in kanser pesakit. Nabilone boleh digunakan untuk petunjuk lain, seperti kurang selera makan pada pesakit HIV dan untuk kesakitan (dilabel di kebanyakan negara).

Penyalahgunaan

Oleh kerana sifat farmakologinya serupa, nabilone dapat digunakan seperti THC atau ganja sebagai euforia memabukkan. Nabilone diharamkan sebagai doping ejen semasa pertandingan atletik.

Dos

Menurut SmPC. Kapsul biasanya diberikan dua kali sehari.

Kontraindikasi

Nabilone dikontraindikasikan sekiranya berlaku hipersensitiviti. Langkah berjaga-jaga lengkap boleh didapati di label ubat.

Interaksi

Ubat-ubatan interaksi boleh berlaku dengan, misalnya, kemurungan pusat dadah and etanol.

Kesan buruk

Yang paling biasa kesan buruk termasuk mengantuk, pening, kering mulut, euforia, ataksia, sakit kepala, dan sukar menumpukan perhatian.