Nadifloxacin

Produk

Nadifloxacin boleh didapati secara komersial sebagai krim (Nadixa). Ubat ini tidak didaftarkan di banyak negara. Ia telah diluluskan di Jepun sejak tahun 1993 dan di Jerman sejak tahun 2000.

Struktur dan hartanah

Nadifloxacin (C19H21FN2O4, Mr = 360.4 g / mol) adalah fluoroquinolone generasi ke-3. Angka itu menunjukkan -nadifloxacin yang lebih aktif; krim mengandungi racemate -nadifloxacin.

Kesan

Nadifloxacin (ATC D10AF) adalah bakteria terhadap spektrum luas bakteria, termasuk. Kesannya berdasarkan kepada penghambatan gyrase DNA. Penggunaannya sebagai jerawat ejen bukan tanpa kontroversi kerana berpotensi tahan silang terhadap quinolones lain, seperti levofloxacin.

Petunjuk

Untuk kegunaan luaran dalam manifestasi ringan hingga sederhana bentuk keradangan jerawat vulgar. Di Jepun, ubat ini juga telah diluluskan sejak tahun 1998 untuk rawatan jangkitan bakteria seperti folikulitis.

Dos

Menurut SmPC. Ubat ini digunakan secara nipis dua kali sehari. The kulit hendaklah dikeringkan terlebih dahulu dan krim tidak boleh bersentuhan dengan mata dan bibir. Tempoh rawatan adalah sehingga 8 minggu.

Kontraindikasi

Nadifloxacin dikontraindikasikan dalam kes hipersensitiviti. Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Lain-lain yang digunakan secara bersamaan jerawat ubat boleh meningkatkan kulit-kesan merengsa. Kerana rendah penyerapan, sistemik interaksi dianggap tidak mungkin.

Kesan buruk

Mungkin kesan buruk termasuk kulit reaksi seperti gatal, papula, kulit kering, hubungi dermatitis, kerengsaan kulit, sensasi hangat, dan kemerahan.