Perubahan Kuku: Punca, Terapi

Gambaran ringkas

 • Punca: Tindakan mekanikal atau kimia, kecederaan, jangkitan kulat, kekurangan nutrien, penyakit sistemik seperti diabetes, penyakit hati, penyakit jantung dan paru-paru kronik.
 • Bila hendak berjumpa doktor: Untuk semua perubahan tanpa sebab yang diketahui (cth kecederaan kuku), penjelasan perubatan adalah dinasihatkan.
 • Rawatan: Bergantung kepada punca, cth terapi penyakit yang mendasari, pembetulan kekurangan nutrien, antimikotik untuk jangkitan kulat.
 • Pencegahan: penjagaan kuku kosmetik, perlindungan kuku daripada bahan kimia dan dehidrasi, diet seimbang.

Apakah perubahan kuku?

Seperti rambut, kuku tergolong dalam apa yang dipanggil pelengkap kulit. Kuku yang sihat dianggap menarik dan menarik. Tekstur yang fleksibel dan lembut dengan permukaan licin, melengkung, telus dan bulan sabit yang terang di pangkal kuku adalah ciri-ciri kuku yang sihat.

Setiap orang mempunyai bentuk kuku yang sedikit berbeza, yang diletakkan di dalam buaian.

Sesiapa yang pernah memukul jari mereka dengan tukul tahu bahawa ia mengambil masa beberapa bulan untuk warna biru hilang dan paku baru muncul.

Perubahan kuku memberitahu banyak perkara tentang pemakainya dan kesihatan mereka. Dalam kes paling mudah, kuku kuning atau kuku yang rapuh, rapuh dan koyak hanya kelihatan tidak terawat dan oleh itu merupakan isu estetik. Dalam kes yang paling tidak menguntungkan, penyakit serius berada di belakang perubahan kuku.

Perubahan kuku menunjukkan diri mereka agak berbeza.

Alur – membujur atau melintang

Alur membujur halus adalah tanda penuaan biasa dan oleh itu perubahan kuku biasanya tidak berbahaya. Alur melintang dalam (“alur melintang beau reil”) menunjukkan bahawa pertumbuhan paku telah terganggu. Selalunya manicure yang tidak betul mencederakan katil kuku.

Contoh keracunan ialah talium atau arsenik. Dalam sesetengah kes, ubat tertentu seperti barbiturat, sitostatik atau antikoagulan menyebabkan perubahan kuku.

Garisan Mees ialah alur melintang putih kekuningan yang melintasi kuku. Punca perubahan kuku ini adalah, sebagai contoh, keracunan dengan arsenik atau talium.

Perubahan warna

Kuku berubah warna disebabkan oleh perubahan pada plat kuku serta di atas atau di bawahnya. Terdapat beberapa jenis perubahan warna.

Dalam leukonychia, keratinisasi sel matriks kuku terganggu. Bentuk yang paling biasa ialah leukonychia punctata - ia ditunjukkan oleh banyak bintik putih yang bertaburan di atas kuku. Leukonychia vulgaris boleh dikenali dengan jalur melintang putih yang melintasi kuku.

Dalam kedua-dua perubahan kuku, sebab yang paling biasa ialah manipulasi kutikula, biasanya semasa manicure.

Separuh setengah kuku: Dalam perubahan kuku ini, warna putih separuh plat kuku berhampiran badan (proksimal) dan warna coklat kemerahan separuh plat kuku yang jauh dari badan (distal) ditemui . Sebagai peraturan, mereka adalah petunjuk kelemahan buah pinggang kronik (kekurangan buah pinggang).

Menggelapkan kuku: Kuku coklat berlaku selepas terkena bahan kimia (contohnya, kesan kayu, pewarna rambut, nikotin dan tar dalam perokok) atau dalam penyakit Addison. Pendarahan serpihan menyebabkan bintik-bintik coklat kemerahan di dasar kuku.

Perubahan kuku dalam bentuk perubahan warna kebiruan pada dasar kuku menunjukkan kekurangan oksigen dalam tisu (sianosis). Kegagalan jantung atau keracunan karbon dioksida adalah contoh punca. Dalam kes keracunan karbon monoksida, sebaliknya, katil kuku menjadi merah ceri.

Dalam "sindrom kuku kuning", perubahan warna kekuningan hingga kelabu-hijau, penebalan dan pengerasan individu atau semua kuku adalah tipikal. Kuku tumbuh dengan ketara lebih perlahan. Sindrom ini sering disertai oleh penyakit pernafasan (contohnya, bronkitis, radang paru-paru) dan lymphedema.

Ubah bentuk

Dalam paku sudu (koilonychia), plat kuku tenggelam ke dalam manakala tepi bengkok ke atas. Paku berbentuk cekung seperti sudu. Kuku sudu paling kerap terbentuk pada ibu jari. Kekurangan zat besi atau pendedahan kepada bahan kimia adalah punca yang mungkin.

Kuku rapuh

Sesetengah orang mempunyai kuku yang sangat rapuh (onychorrhexis). Kuku koyak, terbelah memanjang atau terbelah dari tepi bebas kuku. Selalunya bersentuhan dengan agen pembersih dan bahan kimia seperti penanggal pengilat kuku sering menjadi punca. Ejen ini mengeringkan kulit dan kuku.

Dalam onychoschisis, plat kuku biasanya berpecah secara mendatar. Sebabnya juga di sini kekurangan dan kekurangan zat makanan (vitamin, zat besi) serta kebersihan yang berlebihan.

Perubahan kuku lain

Kadang-kadang plat kuku sebahagiannya tertanggal (onycholysis) dari katil kuku - ini adalah fenomena yang agak biasa. Contohnya, kuku tercabut sebahagian akibat pendedahan terlalu lama kepada air, sabun, detergen atau pembersihan kuku yang terlalu intensif. Lebih jarang ialah jumlah detasmen kuku (onychomadesis).

Bagaimanakah perubahan kuku pada kanak-kanak menampakkan diri mereka?

Perubahan kuku pada kanak-kanak jarang kongenital. Dalam kes perubahan kongenital, biasanya terdapat sindrom tertentu di belakangnya. Sebagai contoh, kuku tidak terbentuk dengan betul.

Kadang-kadang kuku tumbuh ke dalam berlaku pada kanak-kanak yang lebih tua dan remaja. Ini biasanya menjejaskan kuku ibu jari kaki dan selalunya disertai dengan keradangan dan sakit di bahagian sisi kuku.

Dengan kulat kuku, kuku menjadi berubah warna dan sering rapuh. Walau bagaimanapun, kulat kuku agak jarang berlaku pada kanak-kanak.

Pelbagai penyakit kulit juga dikaitkan dengan perubahan kuku pada kanak-kanak dalam beberapa kes, termasuk:

 • Psoriasis: Lesung pipit pada plat kuku (yang dipanggil kuku berbintik), keratinisasi berlebihan dengan mengangkat plat kuku, perubahan warna kuku.
 • Neurodermatitis (atopi): Jika berkenaan, dengan ekzema tangan yang merebak ke kuku, alur melintang, permukaan kuku beralun.

Seperti pada orang dewasa, perubahan kuku pada kanak-kanak juga berlaku akibat kecederaan atau penjagaan kuku yang salah.

Apakah kemungkinan penyebab perubahan kuku?

Alur membujur atau melintang, bintik putih atau ubah bentuk - terdapat pelbagai jenis perubahan kuku. Pelbagai punca boleh berlaku. Mereka selalunya tidak berbahaya, tetapi kadang-kadang kuku yang berubah menunjukkan penyakit yang serius.

Sebagai contoh, sebab berikut mungkin untuk perubahan kuku:

 • Kecederaan (cth lebam di bawah kuku).
 • Bahan kimia yang mengeringkan kuku (cth agen pembersih)
 • jangkitan kulat
 • Jangkitan demam
 • Bekalan atau penyerapan nutrien atau unsur surih yang tidak mencukupi
 • Keracunan, cth dengan logam berat
 • Penyakit organ dalaman, seperti buah pinggang, hati, jantung dan paru-paru
 • Penyakit autoimun seperti psoriasis

Bilakah berjumpa doktor?

Juga, perubahan kuku yang disebabkan oleh manicure yang tidak betul dan kecederaan pada katil kuku tidak semestinya memerlukan rawatan perubatan. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan untuk melawat pakar kecantikan yang berpengalaman, yang akan menunjukkan kepada anda penjagaan kuku yang betul.

Walaupun dalam kes perubahan warna kuku, ia sentiasa dinasihatkan untuk berunding dengan doktor untuk berada di bahagian yang selamat. Ini benar terutamanya jika perubahan warna tidak tumbuh.

Bagaimanakah perubahan kuku boleh dirawat?

Ia mungkin berguna untuk menyokong keadaan kuku yang sihat, contohnya dengan melumurinya dengan kerap.

Sekiranya kekurangan nutrien telah menyebabkan perubahan kuku, doktor akan menetapkan persediaan yang sesuai untuk mengimbanginya.

Dalam kes kulat kuku, agen antikulat (antimikotik) digunakan.

Jika penyakit dalaman (seperti penyakit metabolik, hati, jantung dan paru-paru) menjadi punca perubahan kuku, rawatannya adalah fokus terapi.

Seorang doktor yang berpengalaman membaca kuku anda seperti buku. Penting ialah warna, struktur, kekuatan, tekstur dan bentuk kuku.

Pada permulaan adalah temu bual pesakit (anamnesis). Doktor bertanya, sebagai contoh, berapa lama perubahan kuku telah wujud, sama ada ia berlaku secara tiba-tiba, sama ada anda mengalami penyakit, mengambil ubat atau mengendalikan bahan kimia. Daripada jawapan anda, pakar sudah membuat kesimpulan tentang kemungkinan punca.

Sekiranya gejala kekurangan atau penyakit dalaman menjadi punca perubahan kuku, selalunya terdapat aduan lain yang memberi petunjuk kepada doktor untuk diagnosis. Dalam kebanyakan kes, ujian darah dan pemeriksaan lebih terperinci ke atas organ berpenyakit (seperti jantung atau paru-paru) kemudiannya dilakukan.

Bagaimanakah perubahan kuku boleh dicegah?

Terdapat beberapa petua tentang cara mencegah perubahan kuku atau cara merawatnya sendiri:

 • Adalah lebih baik untuk mengelakkan penghilang pengilat kuku dan bahan agresif lain yang menyebabkan perubahan kuku.
 • Sebaik-baiknya potong kuku anda pendek dan griskan secukupnya (griskan krim kuku, mandian minyak zaitun hangat untuk hujung jari).
 • Jangan keluarkan kutikula sepenuhnya semasa manikur, tetapi hanya tolaknya ke belakang dengan berhati-hati.
 • Sekiranya terdapat kekurangan nutrien yang terbukti (contohnya zat besi, biotin, vitamin, kalsium), makanan tambahan akan membantu.
 • Dalam kes perubahan kuku akibat kekurangan cecair, motonya ialah: Minum secukupnya!
 • Jika anda mempunyai kulat kuku: Lakukan terapi perubatan secara konsisten, jika tidak, jangkitan akan merebak berulang kali.