Naproxen: Kesan, kegunaan, kesan sampingan

Bagaimana naproxen berfungsi

Naproxen adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). Seperti semua NSAID, ia mempunyai kesan analgesik, antipiretik dan anti-radang (antiphlogistic).

Kesan ini berlaku kerana naproxen menghalang enzim cyclooxygenase (COX). Ini mengurangkan pembentukan prostaglandin - bahan utusan yang terlibat dalam pengantaraan kesakitan, proses keradangan dan perkembangan demam. Kesan anti-radang juga datang daripada pengumpulan bahan aktif dalam tisu yang meradang.

Naproxen ialah ejen terapeutik standard untuk sakit reumatik serta bengkak dan keradangan yang menyakitkan bukan reumatik. Ia juga digunakan dalam serangan akut gout.

Pengambilan dan degradasi

Oleh itu, ia adalah ubat dengan tempoh tindakan yang panjang. Walau bagaimanapun, keberkesanan yang lebih lama ini juga dikaitkan dengan kesan sampingan yang lebih kuat dalam saluran gastrousus.

Bahan aktif akhirnya tidak diaktifkan oleh hati dan dikeluarkan sepenuhnya dari badan oleh buah pinggang.

Bilakah naproxen digunakan?

Kerana kesan analgesik, antipiretik dan anti-radangnya, naproxen digunakan terutamanya dalam penyakit radang kronik sendi dan aduan reumatik radang yang lain. Oleh itu, bahan aktif digunakan untuk kesakitan yang disebabkan oleh:

 • keradangan akut dan kronik sendi (arthritis)
 • @ serangan gout
 • haus dan lusuh sendi (arthrosis)
 • bengkak dan keradangan yang menyakitkan selepas kecederaan
 • kekejangan, gejala yang menyakitkan semasa haid

Bagaimana naproxen digunakan

Naproxen diambil dalam bentuk tablet dengan makanan. Dalam kes kesakitan yang teruk, ia juga boleh diambil semasa perut kosong - naproxen kemudian memasuki badan dengan lebih cepat dan oleh itu boleh bertindak lebih cepat. Suspensi (jus) yang mengandungi bahan aktif juga tersedia untuk kanak-kanak di Jerman dan Austria.

Ubat penahan sakit boleh diambil dua hingga tiga kali sehari setiap lapan hingga dua belas jam. Walau bagaimanapun, dos harian maksimum 1250 miligram tidak boleh melebihi. Juga, tidak lebih daripada 1000 miligram naproxen harus diambil pada satu masa.

Untuk kesan anti-radang dan antipiretik, naproxen mesti digunakan dalam dos yang lebih tinggi daripada untuk rawatan kesakitan. Di samping itu, penyakit reumatik sering memerlukan penggunaan dalam jangka masa yang lebih lama. Kedua-duanya – dos yang lebih tinggi dan penggunaan berpanjangan – mungkin dikaitkan dengan kesan sampingan yang lebih teruk.

Apakah kesan sampingan naproxen?

Secara umum, naproxen (seperti ibuprofen yang berkaitan dengan kimia) boleh diterima dengan baik apabila digunakan untuk masa yang terhad. Kesan sampingan berlaku terutamanya disebabkan oleh perencatan pengeluaran prostaglandin. Sebagai tambahan kepada penglibatan mereka dalam keradangan, pengantaraan kesakitan dan demam, prostaglandin mempunyai fungsi penting lain, seperti membina perut dan mukosa usus.

Oleh itu, kesan sampingan naproxen yang sangat biasa adalah gangguan gastrousus seperti loya, muntah, cirit-birit, dan ulser gastrik dan duodenal.

Kesan sampingan naproxen yang jarang berlaku termasuk sakit kepala, pening, gangguan penglihatan dan pendengaran (dering di telinga), dan kerengsaan.

Jika diambil untuk masa yang lama, sakit kepala yang disebabkan oleh ubat (sakit kepala analgesik) juga mungkin berlaku.

Bilakah naproxen tidak boleh diambil?

Tablet naproxen bergantung kepada umur dan boleh diambil untuk kanak-kanak dan remaja hanya dari umur 11 tahun (dalam dos yang rendah). Jus naproxen, sebaliknya, diluluskan untuk kanak-kanak seawal usia 2 tahun.

Kontraindikasi dan interaksi

Bahan aktif tidak boleh digunakan dalam:

 • hipersensitiviti yang diketahui kepada bahan aktif
 • pendarahan gastrousus pada masa lalu
 • pembentukan darah yang tidak dapat dijelaskan dan gangguan pembekuan darah
 • disfungsi hati atau buah pinggang yang teruk
 • kegagalan jantung yang teruk (kekurangan jantung)

Naproxen tidak boleh diambil dengan bahan berikut:

 • agen penipisan darah (antikoagulan oral)
 • bahan tertentu yang digunakan untuk merawat kegagalan jantung (digoxin) atau epilepsi (fenitoin)
 • glukokortikoid (“kortison”)

Mengandung dan menyusukan anak

Dalam trimester ketiga (trimester ketiga), naproxen adalah kontraindikasi - seperti NSAID lain.

Pada trimester pertama dan kedua, serta semasa penyusuan, ejen alternatif harus digunakan yang mempunyai pengalaman yang lebih tinggi dalam kehamilan dan penyusuan - contohnya, paracetamol atau ibuprofen. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk menggunakan naproxen jika benar-benar perlu di bawah pengawasan perubatan.

Cara mendapatkan ubat yang mengandungi naproxen

Naproxen boleh didapati tanpa preskripsi di Jerman, Austria, dan Switzerland untuk digunakan "sendiri" (ubat sendiri) dalam bentuk tablet yang mengandungi maksimum 200 mg naproxen (bersamaan dengan 220 mg naproxen sodium).

Dos yang lebih tinggi, persediaan gabungan dan jus naproxen, sebaliknya, memerlukan preskripsi. Jus naproxen tidak terdapat di Switzerland.

Sejak bila naproxen diketahui?