Preskripsi Narkotik: Maklumat dan Lagi

Preskripsi BtM untuk ubat yang dipantau dengan ketat

Jerman

Selain preskripsi insurans kesihatan biasa dan preskripsi persendirian, doktor juga boleh mengeluarkan preskripsi narkotik – atau singkatannya preskripsi BtM. Ia bertujuan untuk preskripsi yang dipanggil narkotik.

Ini terutamanya dadah yang ketagihan atau boleh disalahgunakan. Ini selalunya bahan aktif dengan kesan ketagihan atau pengubah minda yang kuat.

Ini termasuk, sebagai contoh, ubat penahan sakit yang kuat daripada kumpulan opioid (seperti morfin, fentanyl), yang diberikan untuk sakit tumor atau sakit akut atau kronik bukan tumor yang teruk. Benzodiazepin (pil tidur), amphetamine (perangsang), halusinogen (cth LSD) dan ubat ubatan (seperti daun koka, cath dan candu) juga dikelaskan sebagai narkotik.

Tidak semua narkotik yang disenaraikan dalam Akta Narkotik (Akta BtM) boleh ditetapkan. Undang-undang membezakan antara bahan yang boleh dan tidak boleh ditetapkan.

Pakar perubatan hanya boleh menetapkan narkotik jika penggunaannya ke atas manusia adalah wajar dan tujuan yang dimaksudkan tidak dapat dicapai dengan cara lain, contohnya melalui ubat-ubatan yang tidak tertakluk kepada Akta Dadah Narkotik (Akta BtM).

Austria

Di Austria, pendispensan ubat yang berpotensi menyebabkan ketagihan berfungsi dengan cara yang sama. Walau bagaimanapun, istilah "racun ketagihan" digunakan untuk narkotik - oleh itu preskripsi yang sepadan ialah preskripsi Suchtgift dan undang-undang asasnya ialah Akta Bahan Narkotik (SMG).

Di Austria, preskripsi untuk ubat narkotik boleh dikenal pasti oleh apa yang dipanggil "Suchtgiftvignette" (vignet dadah narkotik), yang diminta oleh doktor dari pihak berkuasa daerah di wilayah dan dari pejabat pusat di Vienna. Doktor mesti mematuhi peraturan tertentu untuk maklumat mengenai preskripsi.

Switzerland

Di Switzerland, preskripsi dan pemasaran narkotik juga dikawal ketat oleh Undang-undang Narkotik Switzerland (BetmG). Preskripsi BtM di Switzerland diminta oleh pakar perubatan secara individu demi individu melalui pihak berkuasa kesihatan cantonal.

Apa yang tertulis pada preskripsi BtM?

Jerman

Di Jerman, preskripsi BtM ialah borang rasmi dalam tiga bahagian, yang terdiri daripada helaian sampul kuning dan dua salinan karbon. Bahagian III kekal dengan doktor untuk pengarkiban, Bahagian II dihantar oleh farmasi kepada syarikat insurans kesihatan untuk pengebilan atau, dalam kes pesakit persendirian, diserahkan semula bersama resit. Bahagian I kekal di farmasi untuk dokumentasi.

Arahan penggunaan (dos individu dan harian) juga wajib, atau nota "Mengikut arahan bertulis" jika doktor memberikan pesakit sekeping kertas berasingan dengan arahan untuk digunakan.

Di samping itu, tanda khas seperti "S" untuk ubat pengganti boleh didapati pada preskripsi BtM. Ini termasuk metadon sebagai pengganti ubat untuk pesakit yang bergantung kepada opiat (contohnya, penagih heroin).

Di samping itu, nama, alamat (termasuk nombor telefon) dan tandatangan doktor mesti tertera pada preskripsi narkotik.

Preskripsi BtM baharu telah tersedia sejak Mac 2013. Berbeza dengan preskripsi lama, ia mengandungi nombor preskripsi sembilan digit berturut-turut yang membolehkan mereka diberikan dengan jelas kepada doktor preskripsi.

Austria

Preskripsi narkotik di Austria pada asasnya adalah preskripsi tunai konvensional yang menjadi preskripsi narkotik apabila vignet narkotik dilekatkan. Doktor mesti mencatat kedua-dua kuantiti dan kekuatan ubat secara bertulis dan menyatakan arahan penggunaan yang tepat (cth, "dua kali sehari pada selang dua belas jam" dan bukan "jika sakit" atau "seperti yang diperlukan").

Switzerland

Borang preskripsi untuk preskripsi narkotik telah disesuaikan di Switzerland pada 2017. Borang baharu itu kini dalam tiga bahasa (Jerman, Perancis, Itali) dan termasuk beberapa ciri seperti kod bar di sebelah nombor preskripsi (untuk pengesahan lebih mudah) dan tanda keselamatan sebagai perlindungan salinan.

Tambahan pula, hanya dua ubat yang mengandungi narkotik kini boleh ditetapkan dalam bentuk yang sama.

Menebus preskripsi BtM

Di Jerman, Austria dan Switzerland, tiada perbezaan antara mengisi BtM atau preskripsi narkotik dan mengisi preskripsi biasa. Pesakit membentangkan preskripsi di farmasi dan menerima ubat berkenaan sebagai balasan.

Preskripsi BtM: Kesahan

Di Jerman, preskripsi BtM biasanya boleh diisi di farmasi sehingga hari ke-8 (termasuk tarikh dikeluarkan). Selepas itu, ia tidak lagi sah.

Di Austria, preskripsi narkotik mesti diperolehi daripada farmasi dalam masa 14 hari. Selepas itu, preskripsi kehilangan kesahihannya.

Di Switzerland, kesahan preskripsi BtM adalah satu bulan dari tarikh dikeluarkan.

Preskripsi BtM dalam perubatan veterinar