Abses hidung

definisi

An abses adalah rongga terbungkus dari nanah, yang disebabkan oleh peleburan tisu yang meradang dan biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria tempatan. Bakteria boleh menembusi kulit melalui lesi kecil. Kecederaan ini sering berlaku di hidung, contohnya selepas penyingkiran rambut hidung atau melalui manipulasi pada hidung dengan jari.

. abses boleh dibezakan dari bisul, yang juga sering terjadi pada hidung. Bisul adalah keradangan a folikel rambut. Pada prinsipnya, sebuah abses mempunyai prognosis yang baik. Namun, jika fokus supuratif berlaku di hidung, perlu diberi perhatian khusus, kerana boleh menyebabkan pemindahan kuman ke otak, yang sangat berbahaya. Oleh itu doktor harus berjumpa dengan tepat pada masanya.

Penyebab abses di hidung

Dalam kebanyakan kes, abses disebabkan oleh bakteria. Bakteria yang paling kerap menyebabkan abses adalah Staphylococcus aureus. Ini sering dijumpai di hidung dan sering menjajah kulit manusia tanpa semestinya menyebabkan penyakit.

Di samping itu, yang lain bakteria juga boleh menyebabkan pembentukan abses. The kuman memasuki kulit melalui luka kecil di hidung dan mencetuskan reaksi keradangan di sana. Sel-sel imun tubuh berpindah dan berusaha melawan bakteria.

Semasa reaksi imun ini, nanah berkembang dan mencairkan tisu, yang membawa ke rongga nanah. Terutama hidung adalah tempat yang optimum untuk bakteria. The rongga hidung sentiasa sedikit lembap dan hangat - iklim yang sempurna untuk pembiakan kuman.

Di samping itu, manipulasi hidung dengan a jari atau penyingkiran kulit pepejal di hidung dengan mudah menyebabkan luka pada kulit, yang memudahkan bakteria masuk. Bakteria juga dapat meresap di sepanjang akar rambut hidung. Keradangan seperti itu, yang mempengaruhi folikel rambut dan tisu sekitarnya, disebut bisul. Perbezaan pada abses hanya hubungannya dengan folikel rambut.

Diagnosa

Diagnosis abses di hidung sudah dapat dibuat dengan pasti oleh doktor keluarga melalui penampilan perubahan. Abses biasanya sangat sensitif terhadap kesakitan, kelihatan bengkak, kemerahan dan terlalu panas. Sekiranya abses jauh di dalam hidung sehingga doktor keluarga tidak dapat menaksirnya dengan baik, pakar telinga, hidung dan tekak harus mendapatkan nasihat. Dalam keadaan tertentu mungkin perlu mengambil a darah sampel untuk memeriksa sama ada tanda-tanda keradangan sudah kelihatan di dalam darah. Sekiranya terdapat sakit kepala tambahan dan terdapat kecurigaan membawa bakteria berbahaya ke dalam otak, pengimejan dari kepala, misalnya MRI atau CT, juga mesti dilakukan.