Polip hidung (Nasi Poliposis)

Di hidung polip (lat. Polyposis nasi; sinonim: "polyposis nasi et sinuum," sinuum = sinus paranasal; hiperplasia hidung polypoid; degenerasi sinus polypoid; rhinopati polypoid; tisu adenoid polypoid; poliposis sinus paranasal; poliposis sinus etmoid; poliposis sinus rahang atas; poliposis sinus sphenoid; nasi deformans poliposis; ICD-10-GM J33. -: Lain-lain polip daripada sinus paranasal (polip, poliposis)) adalah pertumbuhan tisu jinak mukosa hidung. Hidung polip berkembang di sinus paranasal (lat. Sinus paranasales) dan berkembang dari sana ke utama rongga hidung (Cavum nasi proprium). Terutama yang cenderung kepada pembentukan polip adalah sinus etmoid (Sinus sphenoidalis) dan sinus sphenoid (Sinus sphenoidalis). Polip hidung boleh dikelaskan mengikut lokasinya, kehadiran polip sepihak atau dua hala, dan pergantungan pada penyakit yang mendasari, antara faktor lain:

 • Penyetempatan:
  • Polip antrokoanal (sinus maksila: sinus maksila): biasanya tidak sepihak dan bersendirian; tumbuh dengan gaya yang panjang melalui sinus rahang atas yang memasuki nasofaring; di sana ia berkembang menjadi polip "benar"
  • Polip etmoidal (sinus sphenoidal: sinus etmoidal): dua hala dan pelbagai dari pelbagai ukuran.
  • Polip dari sinus sphenoid (sinus sphenoidal).
 • Unilateral atau dua hala:
 • Poliposis pada penyakit yang mendasari:

Perhatikan: Apabila vernakular berbicara tentang "polip", adenoid (tumbuh-tumbuhan adenoid; pembesaran (hipertrofi) tisu limfoepitelial, iaitu Rachentonsille / adenoid) dimaksudkan. Mereka tidak ada kaitan dengan polip "benar" saluran hidung (nasi poliposis), yang biasanya berlaku pada kebanyakannya. Polip hidung sering berlaku bersama-sama dengan rhinosinusitis kronik (CRS): Rhinosinusitis kronik (CRS): ditakrifkan sebagai berlanjutan masalah penyumbatan hidung dan / atau rembesan> 12 minggu; mungkin disertai dengan batuk, sakit muka atau tekanan, dan / atau batasan bau Definisi CRS mengikut garis panduan S2k (lihat di bawah): gejala berterusan> 12 minggu:

Legenda: cNP dengan (cum) polip hidung; sNP tanpa (sinus) polip hidung.

Nisbah jantina: lelaki terjejas dua kali lebih kerap daripada wanita. Puncak frekuensi: polip hidung dapat berkembang pada usia berapa pun. Selalunya, mereka muncul selepas usia 30 tahun. Prevalensi (kejadian penyakit) polip hidung adalah 4% (di Jerman). Penyebaran rhinosinusitis kronik (CRS) dianggarkan 5-15% dari populasi. CRScNP mempengaruhi kira-kira 1-4% populasi umum. Kursus dan prognosis: Pada mulanya, polip hidung sering tidak disedari. Mereka pertama kali diperhatikan oleh penyumbatan hidung bernafas. Sebaik sahaja sinus paranasal juga terjejas, gejala selanjutnya berlaku, seperti pembuangan rembesan melalui faring dan / atau dari hidung, Serta sakit muka atau sakit atau rasa tekanan di kawasan sinus paranasal yang terkena. Akibat penyakit ini, faringitis (keradangan faring), laringitis (keradangan pada laring) Atau bronkitis (keradangan selaput lendir pada tiub bronkial) sering berlaku. Penyakit ini biasanya disertai oleh sakit tekak, serak dan batukLangkah utama terapi adalah penghapusan penyebab proses keradangan. Setelah berjaya terapi, prognosisnya baik. Walau bagaimanapun, dalam hal Sistik Fibrosis (ZF) atau alahan, kejadian kambuh sangat mungkin. Kadar berulang dilaporkan sekitar 50%. Selepas pembedahan, kira-kira 90% pesakit melaporkan peningkatan gejala yang ketara. Komorbiditi (penyakit bersamaan): Penyakit ini sering dikaitkan dengan rhinosinusitis kronik (keradangan serentak pada mukosa hidung ("Rhinitis") dan mukosa sinus paranasal ("sinusitis")), asma bronkial (40% pesakit dengan CRSCNP (dengan (cum) polip hidung)) dan asid asetilsalisilat sikap tidak bertoleransi. Garisan Leiltin

 1. Garis panduan S1: diagnosis dan terapi of sinusitis dan nasi poliposis. (Nombor pendaftaran AWMF: 061-015), Oktober 2008.
 2. Garis panduan S2k: rhinosinusitis. (Nombor pendaftaran AWMF: 017-049), April 2017 Abstrak versi Panjang.