Bilas Hidung: Petua untuk Penggunaan

Apa itu pengairan hidung?

Pengairan hidung atau douching hidung melibatkan memasukkan cecair ke dalam rongga hidung untuk membersihkannya daripada kuman, lendir dan rembesan hidung yang lain. Cecair yang disyorkan secara amnya adalah larutan garam, yang mempunyai kepekatan yang semula jadi (fisiologi) untuk badan. Ini tidak merengsakan mukosa hidung.

Air paip biasa tidak sesuai untuk pengairan hidung. Perkara yang sama berlaku untuk air mineral.

Bila hendak melakukan pengairan hidung?

Pengairan hidung untuk selesema memberikan kelegaan dengan membuang lendir, rembesan lain dan patogen keluar dari rongga hidung. Walau bagaimanapun, pengairan hidung untuk selsema hanya membantu jika selaput lendir anda tidak terlalu bengkak - jika tidak, cecair pengairan tidak dapat mengalir dengan baik. Dalam kes ini, anda harus menyapu semburan hidung dekongestan pada kedua-dua lubang hidung sebelum membilas dan tunggu sehingga ia berkuat kuasa.

Sebagai ubat rumah, pengairan hidung mempunyai batasannya. Jika simptom anda berterusan dalam tempoh yang lebih lama, tidak bertambah baik atau bertambah teruk, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Bilakah pengairan hidung tidak disyorkan?

Anda tidak boleh melakukan pengairan hidung atau pengairan hidung jika anda mengalami pendarahan hidung yang teruk atau jika anda telah mencederakan bumbung hidung atau dinding sinus.

Sama ada pengairan hidung adalah dinasihatkan sebelum atau selepas campur tangan pembedahan dalam nasofaring bergantung pada operasi yang dirancang. Oleh itu, tanya doktor yang merawat anda terlebih dahulu.

Anda juga harus berunding dengan doktor sebelum pengairan hidung jika anda mengalami sinus yang meradang atau ulser yang teruk.

Apa yang anda lakukan semasa pengairan hidung?

Walau bagaimanapun, anda juga boleh membuat larutan garam semulajadi (fisiologi) untuk badan sendiri. Anda tidak memerlukan "garam douche hidung" khas untuk ini. Sebaliknya, hanya larutkan 0.9 gram garam meja tulen (tanpa bahan tambahan) dalam 100 mililiter air suam segar. Anda kemudian boleh tuangkan larutan ini ke dalam douche hidung plastik yang anda beli.

Patuhi betul-betul pada jumlah yang ditentukan (0.9 gram garam setiap 100 ml air) – jika tidak, larutan boleh merengsakan dan juga merosakkan membran mukus hidung.

Sistem pengairan hidung yang tersedia secara komersial mempunyai lampiran hidung yang cukup besar untuk diletakkan dengan mudah pada lubang hidung. Anda kemudian membongkok ke hadapan di atas singki atau tab mandi dengan mulut terbuka luas dan condongkan kepala anda ke tepi. Sekarang larutan pembilasan garam boleh diisi ke dalam lubang hidung atas melalui lampiran hidung dan mengalir keluar semula melalui lubang hidung yang lain.

Walaupun prinsip asas semua dos hidung adalah sama, beberapa sistem pengairan hidung berbeza. Oleh itu, arahan dalam sisipan bungkusan hendaklah dibaca dengan teliti terlebih dahulu.

Membilas hidung sebagai ubat rumah yang cepat

Membilas hidung juga boleh dilakukan tanpa douche hidung plastik yang tersedia secara komersil: Untuk melakukan ini, anda hanya boleh tuangkan larutan garam campuran ke dalam tangan anda yang ditekup dan tariknya melalui satu lubang hidung.

Pengairan hidung: Kanak-kanak

Kerana pengairan hidung terasa agak asing, kanak-kanak sering sukar untuk memotivasikan untuk menggunakannya. Dalam kes ini, ia boleh membantu jika ibu atau ayah melakukan pembilasan hidung pada diri mereka sendiri terlebih dahulu dan membiarkan anak mereka menonton. Kanak-kanak kemudian boleh meniru prosedur.

Kanak-kanak yang lebih kecil belum boleh melakukan pembilasan hidung sendiri. Ibu bapa harus memberikan bantuan di sini.

Membilas hidung: Berapa kerap?

Pesakit demam hay boleh mandi hidung setiap petang semasa musim "kritikal" untuk membuang debunga dan melegakan gejala alahan. Bagi orang yang mempunyai alahan habuk rumah, pengairan hidung pada waktu pagi boleh membantu. Sekali lagi, jika tidak pasti, tanya doktor atau ahli farmasi anda!

Pengairan hidung untuk pencegahan?

Sesetengah orang menganggap pengairan hidung, seperti memberus gigi, langkah kebersihan biasa untuk kekal sihat. Tetapi betapa bergunanya membilas hidung setiap hari untuk mencegah sinusitis, sebagai contoh?

Menurut Yayasan Paru-paru Jerman, tidak sama sekali. Mukosa hidung mengandungi sel imun yang menghasilkan antibodi penting. Ini boleh dibasuh dengan pengairan hidung biasa, yang melemahkan pertahanan semula jadi mukosa hidung. Oleh itu, jangkitan berulang lebih disukai.

Apakah risiko pengairan hidung?

Jika digunakan secara tidak betul, mukosa hidung boleh cedera oleh lampiran hidung douche hidung dan mula berdarah.

Pendarahan hidung serta rasa terbakar dan sakit di hidung juga boleh berlaku jika nisbah campuran larutan bilas tidak betul, sehingga selaput lendir menjadi jengkel atau kering.

Apakah yang perlu saya perhatikan selepas pengairan hidung?

Selepas pengairan hidung, anda perlu membilas sistem pengairan hidung dengan teliti di bawah air suam yang mengalir. Kemudian biarkan ia kering sepenuhnya.