Semburan hidung semasa mengandung | Ketergantungan pada semburan hidung

Semburan hidung semasa mengandung

Masih belum ada kajian ilmiah yang mencukupi mengenai penggunaannya semburan hidung dengan xylometazoline selamat semasa mengandung atau semasa menyusu. Ada kemungkinan overdosis memberi kesan negatif kepada bayi darah membekal atau menghalang pengeluaran susu ibu semasa menyusu. Hanya sekiranya terdapat keperluan mutlak dan atas keputusan doktor yang merawat, penggunaan ubat tersebut harus dilakukan setelah penilaian risiko faedah-tepat. Ibu mesti memastikan bahawa hanya dos yang disyorkan diambil dan jangka masa maksimum tidak melebihi.

Akibat

Penggunaan berlebihan semburan hidung dalam konteks ketagihan membawa kepada perubahan dalam mukosa hidung. Ia menjadi kering dan retak - kerak terbentuk, yang kemudian sering menyebabkannya mimisan disebabkan oleh semburan hidung. Berkesan darah peredaran tidak lagi terjamin kerana penyempitan membran mukus yang berterusan kapal, dan dengan itu membran mukus tidak lagi dibekalkan secara optimum.

Ini melemahkan fungsi imun dan meningkatkan kerentanan terhadap jangkitan. Selain kronik saluran pernafasan jangkitan pada saluran pernafasan atas, mukosa juga boleh direndahkan teruk. Atrofi mukosa hidung yang disebut ini melibatkan kemerosotan dinding dalaman hidung termasuknya kapal dan kelenjar lendir.

Akibatnya, di satu pihak, udara yang kita hirup tidak lagi cukup dibasahi sebelum sampai ke saluran udara dan paru-paru yang lebih dalam. Ini boleh menyebabkan peningkatan kerentanan pada keradangan pada bahagian bawah saluran pernafasan (bronkitis, radang paru-paru). Sebaliknya, ia membuat rongga yang lebih besar di hidung, yang dalam kes yang jarang berlaku dapat menjadi tempat berkembang biak bagi bakteria.

Contohnya ialah strain bakteria Klebsiella ozaenae, yang mengeluarkan bau busuk dan manis. Bau ini sering tidak disedari oleh penciuman pesakit kerosakan saraf, tetapi oleh rakan kongsi, rakan atau saudara. Penyakit ini juga disebut bau busuk hidung.

Kesan-kesan sampingan

Kesan sampingan semburan hidung biasa sangat serupa kerana xylometazoline yang biasanya dikandungnya. Sebilangan orang bertindak balas dengan sangat sensitif terhadap bahan aktif, yang dinyatakan dalam a membakar sensasi di hidung dan kekeringan membran mukus. Penggunaan jangka panjang boleh menyebabkan pembentukan kerak (rhinitis sicca) pada mukosa hidung dan kepada rhinitis sicca.

Oleh kerana bahan aktif merangsang simpatik sistem saraf, yang seterusnya mengaktifkan badan, kadang-kadang mungkin terdapat kesan sampingan pada sistem kardiovaskular. Pesakit melaporkan tachycardia dan degupan jantung yang jelas dapat dilihat setelah menggunakan semburan hidung. Bertambah darah tekanan juga boleh berlaku dari aplikasi.

Kesan sampingan yang mempengaruhi sistem saraf adalah sakit kepala, serta simptom berlawanan keletihan dan insomnia. Ini jarang berlaku.