Pendakap Leher: Aplikasi & Manfaat Kesihatan

Istilah kolar serviks sebenarnya adalah istilah kolokial untuk sokongan tulang belakang serviks yang bertajuk secara profesional. Tulang belakang serviks bermaksud tulang belakang serviks dan tujuan kolar serviks perubatan adalah untuk menyokongnya selepas gerakan atau whiplash kecederaan. Oleh itu, pendakap tulang belakang serviks bertujuan untuk mencegah kecederaan yang lebih serius dan lebih serius pada tulang belakang serviks.

Apakah kolar serviks?

Kolar serviks atau pendakap serviks diperbuat daripada plastik atau busa. Ia digunakan untuk menghilangkan tekanan pada struktur serviks ketika tulang belakang serviks cedera. Kolar serviks kini dikenali dengan banyak nama. Mungkin nama yang paling biasa bagi mereka adalah kolar serviks, tali leher, stifneck (dari bahasa Inggeris untuk “stiff leher") Dan pendakap serviks. Kolar serviks biasanya merujuk pada sarung plastik yang melumpuhkan tulang belakang serviks (C-spine). Sebagai tambahan, kolar serviks menganggap fungsi pendukung, yang memberi kesan melegakan pada tulang belakang serviks. Sekiranya berlaku kecederaan atau trauma, ini boleh menjadi sangat penting. Kerana hanya dengan cara ini, kerosakan dan kesan lewat dapat dielakkan.

Bentuk, jenis dan jenis

leher pendakap tersedia hari ini dalam pelbagai jenis, gaya dan bentuk dan untuk orang-orang dari pelbagai usia dan juga untuk haiwan. Seorang bayi boleh dibekalkan dengan yang sesuai leher pendakap hari ini juga orang dewasa atau anjing. Di samping itu, terdapat model yang berubah-ubah dan boleh disesuaikan yang dapat disesuaikan dengan panjang leher - kerana hanya dalam beberapa kes diperlukan penyangga leher standard. Ini biasanya digunakan dalam kes yang kurang teruk. Jika tidak, pada manusia hari ini, jika ada, seseorang selalu menggunakan splint yang berubah-ubah. Terdapat juga model yang lebih fleksibel dan kurang fleksibel yang, bergantung pada jenisnya, boleh menyebabkan sebahagian dari keseluruhan imobilisasi tulang belakang serviks. Di sini bergantung pada jenis kecederaan yang ada. Secara kebetulan, ruff busa yang sangat lembut bertujuan kurang untuk bergerak daripada sokongan. Mereka tidak disebut sebagai serpihan dalam istilah perubatan pakar, tetapi sebagai serviks tulen pendakap. Oleh itu, jika anda perlu membezakan antara dua jenis, ada leher sebenarnya pendakap dan serpihan leher.

Struktur, fungsi dan cara tindakan

Dalam kebanyakan kes, pendakap leher adalah kolar plastik empuk yang digunakan untuk melegakan otot leher. Bergantung pada pemakaian pendakap leher, busa lebih kurang fleksibel. Panjang kolar serviks dapat disesuaikan agar sesuai dengan leher pesakit, sehingga cukup pas di leher pesakit tanpa membuang udara pesakit atau mengekang terlalu banyak. Dalam kebanyakan kes, serpihan serviks ditutup di bahagian belakang leher. Namun, ada juga beberapa model yang boleh ditutup di sisi atau depan. Sekali lagi, ia bergantung pada jenis kecederaan dan berapa lama serpihan dipakai. Serpihan yang harus dipakai siang dan malam khususnya lebih baik daripada pendakap leher, yang lebih ditujukan untuk perjalanan pendek dari tempat kejadian ke hospital. Walau bagaimanapun, ini juga melumpuhkan tulang belakang serviks dengan lebih ketara daripada ruffs busa lembut. Yang terakhir digunakan untuk kecederaan yang mesti disembuhkan selama beberapa hari atau minggu.

Faedah perubatan dan kesihatan

Kolar serviks yang kaku digunakan, misalnya, apabila kecederaan serius pada tulang belakang serviks dikesan atau tidak dapat dikesampingkan. Dalam kes-kes ini, belat digunakan untuk membuat tulang belakang serviks hampir tidak bergerak dan menyokongnya sehingga kecederaan dan kerosakan selanjutnya dapat dielakkan. Selepas itu, kemungkinan kecederaan diperiksa secara terperinci di hospital sehingga rawatan lebih lanjut dapat dimulakan. Tulang belakang serviks juga tidak bergerak dengan kerah serviks jika memerlukan rehat dan pergerakan untuk sembuh. Di sini, bagaimanapun, kerah busa lembut biasanya digunakan, yang paling banyak membatasi kebebasan bergerak dan yang menyokong dan melegakan tulang belakang serviks. Ini melindungi otot, tulang belakang, dan tendon dan juga tisu, dan kecederaan atau beban yang berlebihan dapat sembuh. Secara kebetulan, kolar serviks sekarang jarang digunakan untuk tujuan penyembuhan, kerana pelbagai kajian mendapati bahawa sering kali halangan daripada menyokong proses penyembuhan.