Kekakuan leher pada kanak-kanak | Fisioterapi untuk leher yang kaku

Kekakuan leher pada kanak-kanak

Pada masa dewasa, kaku leher tidak biasa, kerana usia adalah faktor yang mendorong untuk mengembangkan kekakuan leher kerana kerja dan kemerosotan. Dalam zaman kanak-kanak, badan kurang rentan terhadap ketegangan otot dan proses degeneratif pada tulang belakang serviks juga kurang kerap berlaku pada kanak-kanak berbanding pada orang dewasa. Punca utama kekejangan leher pada kanak-kanak merangkumi a Gejala a leher yang tegang sama pada kanak-kanak, namun: kesakitan, pembengkakan limfa nod, sekatan pergerakan, demam atau peningkatan kepekaan terhadap cahaya. Untuk menolak sebab-sebab yang serius, kekejangan leher pada kanak-kanak mesti dijelaskan oleh doktor.

  • Meningitis (radang meninges)
  • Sunstroke
  • Meningokokus
  • Selesema
  • Keradangan pankreas (pankreatitis)

Selsema

Seperti kanak-kanak, a leher yang tegang boleh disebabkan oleh selesema pada orang dewasa. Terutama ketika kesakitan dalam kepala dan kawasan muka ditambahkan, jangkitan kemungkinan besar menjadi penyebabnya. Tanda lain jangkitan adalah demam, malaise dan kesakitan sedang berehat. Oleh kerana seluruh kawasan tulang belakang serviks dibatasi ke kawasan yang agak kecil, ada kemungkinan ujung saraf di tulang belakang serviks terganggu oleh sejuk dan dengan itu bertindak balas terhadap pergerakan dan tekanan, yang dialami oleh orang yang terkena sakit. Biasanya, gejala-gejala ini juga mereda bersama dengan selesema, sehingga tidak diperlukan rawatan terapi yang berasingan.

syringe

Suntikan boleh digunakan untuk menyuntik ubat penahan sakit dan ketegangan ke dalam otot. Terutama apabila keluhan dirasakan terlalu kuat dan trauma, suntikan dapat mendorong penyembuhan. Ubat pilihan biasanya anestetik tempatan lidocaine, yang disuntik terus ke otot yang tegang dan mempunyai kesan anestetik dan melegakan kesakitan.

Ini menyumbang kepada fakta bahawa pesakit tidak mengembangkan postur yang melegakan. Walau bagaimanapun, walaupun suntikan membantu pesakit dalam jangka pendek, ia tidak boleh dianggap sebagai ubat mujarab. Selepas pergerakan trauma pada otot-otot tulang belakang serviks, penting untuk mengambilnya dan aktiviti tekanan harus dielakkan dalam fasa akut.

Ini memberi struktur masa yang diperlukan untuk sembuh. Oleh itu, ubat dapat melegakan gejala orang yang terkena dan tetap memberi perlindungan. Walau bagaimanapun, adalah mustahak bahawa penyebab kekejangan leher dapat diatasi secara aktif agar masalah tidak timbul lagi.