Pemampatan akar saraf di tulang belakang serviks | Fisioterapi untuk pemampatan akar saraf di tulang belakang lumbar

Pemampatan akar saraf di tulang belakang serviks

Akar saraf mampatan lebih kerap berlaku di tulang belakang serviks berbanding di tulang belakang toraks tetapi kurang kerap berbanding di tulang belakang lumbar. Di sini juga, penonjolan tisu cakera atau perubahan arthrotik pada vertebra sendi mungkin ada sebabnya. Tidak seperti tulang belakang lumbar, pemampatan saraf tunjang dimanifestasikan di sini oleh radiasi ke dalam dermatom (kawasan kulit yang secara khusus dihidupkan oleh saraf) dan myotom (otot yang secara khusus dihidupkan oleh saraf) dari bahagian atas.

Akar saraf pemampatan sering disertai oleh punggung tempatan dan leher kesakitan dan menyebabkan ketegangan di bahu-otot leher. Terapi serupa dengan terapi akar saraf mampatan di tulang belakang lumbar. Latihan pembetulan dan penstabilan postur bertujuan untuk melegakan akar saraf yang terkompresi, sambil bersantai dan kesakitan-menghilangkan teknik dapat melegakan kesakitan akut. Sekiranya terdapat gejala kegagalan, otot yang terjejas mesti dilatih setelah melakukan pemampatan untuk mengelakkan kerosakan akibatnya.

Ringkasan

In pemampatan akar saraf, penyempitan mekanikal saraf tunjang membawa kepada kekurangan motor dan deria di kawasan bekalan saraf yang sesuai. Kawasan ini dipanggil myotoma atau dermatom, kerana mereka dapat ditugaskan ke segmen tertentu. Dalam terapi, langkah pertama adalah mencari dan menghilangkan penyebab mampatan, diikuti dengan rawatan atau latihan fisioterapeutik oleh pesakit.

Pemampatan akar saraf biasanya berlaku di tulang belakang lumbal dan serviks, jarang hanya di BWS. Akar saraf hanya mengandungi serat saraf yang bertanggungjawab untuk segmen tertentu. Semasa prosedur, saraf tulang belakang membentuk plexus saraf dengan tulang belakang yang lain saraf.

Dari plexus ini, periferal saraf muncul, yang membawa serat saraf dari segmen yang berbeza. Sekiranya akar saraf tersekat, hanya serat saraf satu segmen yang terjejas secara khusus dan gejala kegagalan yang biasa berlaku. Sebagai contoh, saraf yang muncul dari segmen tulang belakang lumbar ke-4 membekalkan kawasan kulit khas (dermatom) dan bahagian khas serat otot (myotome).

Kerana pemampatan akar saraf L4, kesakitan, kekurangan sensitif atau motor boleh berlaku di kawasan ini. Ini sangat penting untuk diagnostik. A pemampatan akar saraf juga boleh berlaku bergantung pada pergerakan. Sebagai contoh, apabila punggung dibengkokkan, rasa sakit dapat menembusi ke arah kaki.