Sistem Saraf dan Sel Saraf – Anatomi

Pusat dan persisian

Sistem saraf manusia terdiri daripada bahagian tengah dan periferi. Sistem saraf pusat (CNS) termasuk otak dan saraf tunjang; dari yang terakhir, saluran saraf meluas ke semua kawasan badan - mereka membentuk sistem saraf periferi. Dari segi fungsi, ini boleh dibahagikan kepada dua kawasan, vegetatif (autonomik) dan sistem saraf somatik.

Dua bahagian otak dalam satu pasukan

Mendaftar, memproses dan memajukan rangsangan

Lagipun, otak juga menghantar isyarat elektrik secara bergilir-gilir, contohnya untuk mencetuskan pergerakan badan (cth, mengenyitkan mata, mengangkat tangan) atau mengawal fungsi organ dalaman (seperti rembesan jus gastrik). Dan jangan lupa: Berfikir, ketawa, membaca, belajar – semua ini dan banyak lagi juga memastikan otak sentiasa berada di jari kakinya dan menyebabkan neuron melancarkan impuls yang tidak terkira banyaknya melalui rangkaian setiap milisaat – paparan bunga api yang tidak berkesudahan.

Otak terdiri daripada kira-kira 100 bilion neuron; sesetengah pakar menganggarkan bilangannya setinggi 1 trilion (1,000,000,000,000)! Tetapi tiada masalah ruang di kepala kerana badan sel saraf individu hanya bersaiz maksimum 150 mikrometer (µm). Sebagai perbandingan: 1 µm ialah satu persejuta meter.

– Badan sel dengan proses

– Sarung myelin

Untuk memastikan bahawa maklumat tidak dihantar terlalu perlahan pada panjang ini, akson dikelilingi dalam bahagian oleh apa yang dipanggil sarung myelin - sel khas yang membungkus akson beberapa kali dan melindunginya secara elektrik. Akson dan sarung bersama-sama membentuk serabut saraf (medular).

Penebat akson boleh rosak disebabkan oleh pelbagai penyakit: Dalam penyakit autoimun multiple sclerosis (MS), contohnya, sistem imun yang sesat menyerang sarung mielin dan memusnahkannya di tempat-tempat. Akibatnya, penghantaran maklumat di sepanjang akson terjejas tidak lagi berfungsi dengan lancar, membawa kepada gejala seperti lumpuh, gangguan deria dan penglihatan.

– Sinaps