Jelatang: Tumbuhan Ubat dengan Tradisi

Menyengat Jelatang agak tidak popular kerana ia berlipat ganda secara beramai-ramai dan menyakitkan tidak menyenangkan apabila disentuh. Tetapi sebagai tanaman perubatan ia mempunyai tradisi yang panjang dan membantu rematik, cystitis and prostat masalah. Dari segi sejarah, Jelatang adalah tanaman dengan kerjaya yang cukup mengagumkan: pujian puitis jelatang pertama diberikan oleh penyair Rom Catullus pada abad ke-1 SM, yang memuji tanaman ini setelah menyembuhkannya sejuk and batuk. Dioscorides, seorang doktor Yunani abad ke-1 Masihi, dirawat dengan Jelatang penyakit yang mana ia masih digunakan hingga kini.

Jelatang sebagai alat pengukur

Pada Abad Pertengahan, jelatang itu digunakan untuk menguji seberapa serius pesakit jika sakit. Untuk tujuan ini, tanaman itu dimasukkan ke dalam air kencing orang yang sakit. Sekiranya jelatang tetap hijau siang dan malam, ini bercakap untuk pemulihan yang cepat, tetapi jika ia membengkak, ini menunjukkan betapa seriusnya penyakit ini.

Pembahagian dan jenis jelatang

Keluarga jelatang, Urticaceae, merangkumi lebih daripada 30 spesies. Jelatang yang menyengat besar (Urtica dioica) tumbuh hingga ketinggian 60 cm hingga 150 cm dan istimewa dari sudut pandang botani: ia adalah tumbuhan dioecious yang disebut, iaitu hanya mempunyai bunga jantan atau betina. Jelatang kecil (Urtica urin) tumbuh hanya 15 cm hingga 45 cm dan setiap tumbuhan mempunyai bahagian wanita dan lelaki yang bersatu di dalam bunga. The generik nama Urtica berasal dari bahasa Latin "urere", yang diterjemahkan bermaksud "untuk membakar", dioica bermaksud yang disebut "dioecious". Kedua-dua spesies tersebar di seluruh bumi di kawasan beriklim sederhana. Terutama jelatang kecil tumbuh hampir di mana-mana - di jalan, ladang, padang rumput, timbunan runtuhan dan di kebun. Tanaman ini mekar dari musim bunga hingga akhir musim gugur dengan lonjakan bunga kehijauan kecil dan dikumpulkan - berbunga atau tidak - dari Mei hingga akhir Julai. Batang dan daun ditutup dengan rambut yang menyengat, hujung bulunya putus apabila tanaman segar disentuh. Dalam proses tersebut, penyusunnya (asid formik serta bahan pro-radang) dilepaskan ke dalam kulit, mencetuskan tipikal membakar sensasi dan pembentukan wheal. Memandangkan kesan ini, jelatang yang menyengat telah memberikan namanya kepada reaksi alahan daripada kulit: gatal-gatal atau sarang.

Jelatang untuk pundi kencing dan buah pinggang

Dalam bidang perubatan, sebahagian besarnya adalah bahagian tanaman jelatang besar yang digunakan. Sediaan dari daun dan ramuan mempunyai kesan diuretik ringan, yang disebabkan oleh kandungan yang tinggi mineral, Terutamanya kalium. Oleh itu, penyediaan teh dari daun jelatang dan ramuan sesuai sebagai air ejen pengusiran (diuretik) untuk penyakit radang saluran kencing yang mengalir dan buah pinggang batu kelikir.

Jelatang melawan rematik

Jelatang berutang kesan penyembuhannya di rematik dan penyakit sendi radang kepada kandungan kafeilnya asid malik dan tidak tepu asid lemak, yang mempunyai sifat anti-radang. Dalam konteks ini, penyediaan siap standard biasanya lebih berkualiti daripada ubat teh longgar. Ini kerana ramuan ini sering kali mengandungi potongan batang, yang mengandungi lebih sedikit bahan. Ekstrak jelatang ditoleransi dengan baik dan juga boleh diambil jangka panjang untuk menyokong rawatan antirheumatik.

Jelatang untuk rawatan prostat

Akar jelatang yang menyengat sesuai untuk mengubati gejala penyakit jinak yang baru lahir prostat pembesaran. Tidak jelas ramuan mana yang berkesan di sini: Asid lemak, fitosteron atau lecines. Dalam kebanyakan kes, ubat siap pakai dengan kandungan bahan aktif yang sama digunakan. Namun, ini hanya dapat mengatasi gejala, bukan pembesaran prostat sendiri. Oleh itu, lawatan berkala ke doktor adalah penting.

Penyediaan teh jelatang

Teh jelatang membantu mencegah dan menyokong rawatan pundi kencing jangkitan dan buah pinggang batu kelikir. Untuk melakukan ini, tuangkan 3 hingga 4 sudu teh herba jelatang atau daun (kira-kira 4 g) dengan 150 ml panas air dan melalui saringan teh selepas 10 minit. Minum secawan teh yang baru disiapkan tiga hingga empat kali sehari. Secara amnya, pesakit yang mengalami masalah saluran kencing harus memastikan minum banyak cecair. Tetapi berhati-hatilah: pesakit dengan kelemahan jantung atau ginjal atau pengekalan air di tisu hanya boleh mengambil sejumlah cecair!