Neuritis Nervi Optici: Punca, Gejala & Rawatan

Neuritis nervi optici adalah keradangan saraf optik. Ia selalunya merupakan gejala awal multiple sclerosis.

Apa itu neuritis nervi optici?

Dalam perubatan, neuritis nervi optici juga dikenal sebagai neuritis optik atau neuritis optik. Sekiranya keradangan muncul di dalam saraf optik kepala, ia disebut sebagai papillitis; jika, sebaliknya, ia berlaku di segmen posterior saraf optik, ini disebut sebagai neuritis retrobulbar. Neuritis nervi optici disertai dengan pembengkakan serat saraf yang terletak di saraf optik kepala dan oleh gangguan peredaran darah. Akibatnya, terdapat risiko optik kerosakan saraf dan kehilangan penglihatan. Dalam keadaan terburuk, buta boleh mengakibatkan. Dalam kebanyakan kes, neuritis nervi optici terdapat pada satu sisi. Penyakit ini juga dianggap sebagai tanda awal multiple sclerosis. Orang yang berumur antara 20 hingga 45 tahun sangat dipengaruhi oleh neuritis optik. Penyakit ini lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki.

Punca

Punca-punca neuritis optik berbeza-beza. Ia tidak jarang muncul sebagai sebahagian daripada multiple sclerosis, yang merupakan penyakit autoimun. Sarung myelin dari saraf diserang. Kemerosotan sarung myelin mengganggu penghantaran isyarat saraf. Walau bagaimanapun, yang lain penyakit autoimun seperti lupus erythematosus and sarcoidosis juga kemungkinan penyebab neuritis optik. Kanak-kanak juga boleh menderita neuritis optik. Dalam kebanyakan kes, mereka menderita papillitis yang disebabkan oleh jangkitan umum seperti selsema. Walau bagaimanapun, di sekitar 70 peratus daripada semua kanak-kanak dengan neuritis optik, tidak ada sebab khusus untuk penyakit ini keradangan boleh ditemui. Kadang-kadang neuritis optik berkembang akibat penyakit seperti malaria, Lyme penyakit or sifilis. Kadang-kadang, sinusitis (keradangan sinus) juga merupakan pencetus neuritis nervi optici.

Gejala, keluhan, dan tanda

Gejala utama neuritis nervi optici menunjukkan kemerosotan penglihatan. Sudah dalam beberapa hari atau bahkan berjam-jam, mungkin terdapat pengurangan penglihatan yang ketara. Kehilangan penglihatan terutamanya dapat dilihat di bahagian tengah bidang visual. Orang yang terjejas melihat seolah-olah melalui tudung kelabu atau kaca beku. Sebagai tambahan, kesakitan berlaku di mata, yang dipicu oleh pergerakan mata. The kesakitan sering dirasakan sangat berbeza. Mereka boleh tajam, berdenyut, kusam atau meresap. Selain itu, mata bertindak balas dengan sangat sensitif. Tidak jarang, pesakit juga mengalami gangguan tepu warna atau warna buta, terutamanya dengan warna merah. Begitu juga, yang kesakitan dapat dipergiatkan oleh kehangatan, yang disebut oleh doktor sebagai fenomena Uthoff. Sekiranya pesakit mandi air suam, misalnya, ini sering menyebabkan kemerosotan penglihatan. Pada kira-kira 30 peratus daripada semua pesakit, kilatan cahaya juga berlaku. Tekanan dan cahaya terang juga mendorong kesakitan.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Sekiranya aduan neuritis nervi optici membawa pesakit kepada doktor, dia terlebih dahulu mengemukakan beberapa soalan. Sebagai contoh, dia ingin tahu apakah ada rasa sakit ketika mata bergerak, apakah satu mata melihat lebih buruk daripada yang lain, sejak ketika penglihatannya merosot, apakah ada yang baru-baru ini selesema-seperti jangkitan atau penyakit demam, dan sama ada terdapat penyakit kardiovaskular. Juga penting adalah kemungkinan berlakunya sklerosis berganda dalam keluarga, sama ada pesakit merasakan kilatan cahaya dan sama ada dia mengambil alkohol or tembakau dan kerap mengambil ubat. Temu ramah diikuti dengan penentuan ketajaman visual, dengan pesakit membaca huruf dan nombor pada carta. Doktor menyalakan lampu kecil ke mata untuk menguji murid reaksi. Selanjutnya, pergerakan mata diperiksa. Pesakit mengikuti doktor jari atau pensil dan menunjukkan sama ada dia merasa sakit atau melihat gambar berganda. Selanjutnya, pemeriksaan terhadap belakang mata dilaksanakan. Untuk tujuan ini, doktor memancarkan mata (cermin mata) ke mata untuk menilai retina. Kaedah diagnostik lain termasuk pemeriksaan persepsi warna dan ujian konduksi saraf optik. Sekiranya disyaki multiple sclerosis, a pengimejan resonans magnet (MRI) atau lumbar tusuk boleh dilakukan. Sekiranya sklerosis berganda bertanggungjawab untuk neuritis optik, penglihatan dapat ditingkatkan dengan rawatan perubatan. Jika tidak, perjalanan neuritis nervi optici berbeza-beza. Kadang-kadang keradangan berlangsung selama dua minggu dan kemudian membaik secara spontan. Walau bagaimanapun, dalam kes-kes yang teruk, simptom-simptom tersebut dapat bertahan lama.

Komplikasi

Neuritis optik, yang disebut neuritis nervi optici, boleh mempunyai beberapa sebab dan sering menjadi petunjuk timbulnya pelbagai sklerosis (MS). Jenis komplikasi yang berlaku bergantung kepada faktor penyebab neuritis dan lokasi fokus keradangan. Ia boleh terletak secara langsung di kawasan di mana serat saraf keluar dari bola mata (papillitis) atau di bahagian belakang saraf optik dalam bentuk neuritis retrobulbar. Komplikasi khas termasuk kemerosotan penglihatan, penglihatan kerudung, dan rasa sakit pada mata semasa pergerakan mata. Selain itu, mata sensitif terhadap rangsangan cahaya dan kilatan cahaya dilihat pada sekitar satu pertiga daripada semua kes. Sekiranya orang yang terjejas tidak mempunyai tekanan darah tinggi, kencing manis or batuk kering, neuritis sering sembuh tanpa rawatan dan gejalanya boleh hilang sepenuhnya. Dalam kes lain, rawatan pencegahan sebab diperlukan untuk menghilangkan gejala dan komplikasi. Sekiranya optik keradangan saraf dipicu oleh reaksi autoimun, terapi yang menekan sistem imun, Seperti imunosupresan, sangat membantu. Dalam kes-kes ini, gejala akan bertambah buruk jika tidak dirawat, yang mana dalam kes-kes yang melampau akan berlaku membawa untuk melengkapkan buta di mata yang terkena. Berat rokok dan berlebihan alkohol pengambilan mempunyai kesan yang tidak baik terhadap penyakit ini.

Bilakah seseorang harus berjumpa doktor?

Sekiranya penurunan penglihatan, lawatan ke doktor selalu diperlukan. Sekiranya orang yang terkena perhatikan kehilangan penglihatan pertama dalam kehidupan seharian, dia harus segera bertindak. Perlu dijelaskan sama ada ini adalah proses penuaan semula jadi atau penyakit serius. Untuk mengurangkan risiko kemalangan atau jatuh, doktor harus berunding. Perubahan dalam persepsi warna, penglihatan kabur atau ketidakupayaan untuk melihat orang atau objek secara terperinci mesti diperiksa. Sekiranya orang yang terjejas menyedari bahawa penglihatannya telah merosot jika dibandingkan dengan orang-orang di persekitaran sosialnya, dia memerlukan pertolongan. Sekiranya terdapat sakit kepala atau perasaan tekanan di sekitar mata, ada yang perlu dikhawatirkan. Sekiranya aduan berterusan selama beberapa hari, peningkatan intensiti atau berulang kali, doktor harus berjumpa. Sebilangan penghidap juga mengadu sakit di kawasan mata. Ini mungkin bergerak ke kepala atau terpancar ke dalam bidang visual. Kedua-dua petunjuk tersebut harus dikemukakan kepada doktor. Sekiranya rasa sakit berkembang apabila terkena cahaya, ini amat membimbangkan dan tindakan diperlukan. Sekiranya perubahan atau kelainan berlaku di bidang penglihatan, ini harus diperjelaskan secara perubatan. Apabila melihat kilatan cahaya, kerlipan atau persepsi kontur bayangan yang tidak biasa, lawatan ke doktor adalah dianjurkan.

Rawatan dan terapi

. terapi neuritis nervi optici bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya keradangan disebabkan oleh sklerosis berganda, pesakit akan menerima imunosupresan. Mereka menyebabkan penindasan sistem imun. Ini biasanya glucocorticoids seperti methylprednisolone or kortison. Dos mereka tinggi pada awal terapi dan diturunkan dalam kursus seterusnya. Walau bagaimanapun, pesakit tidak boleh menderita tekanan darah tinggi, kencing manis, ulser gastrik atau batuk kering, seperti ini membawa untuk memburukkan lagi penyakit. Kemudian, rawatan khas untuk sklerosis berganda diberikan. Sekiranya bakteria adalah pencetus optik neuralgia, pesakit boleh diberikan antibiotik. Pada prinsipnya, pesakit mesti mengambilnya dengan senang dan berada di tempat tidur. Sejak optik neuralgia sering sembuh secara spontan tanpa terapi, rawatan khas tidak selalu diperlukan.

Prospek dan prognosis

Dengan diagnosis segera dan awal, perjalanan penyakit berikutnya adalah baik bagi kebanyakan pesakit. Keradangan yang ada dirawat oleh pentadbiran ubat, supaya kebebasan sepenuhnya dari gejala mungkin dilakukan dalam beberapa hari atau minggu. Prasyarat untuk prognosis yang baik adalah asasnya utuh sistem imun dan pesakit yang tidak mempunyai penyakit lain. Walau bagaimanapun, orang yang terjejas harus mendapatkan bantuan perubatan walaupun dia berada dalam keadaan baik keadaan, jika tidak, terdapat peningkatan pesat dalam gejala yang ada dan kehilangan penglihatan yang lebih jauh. Penyakit ini dicirikan oleh perkembangan pesat dan dalam banyak kes menunjukkan adanya penyakit lain yang mendasari. Atas sebab ini, diminta mendapatkan rawatan perubatan. Sekiranya terdapat penyakit lain, maka prognosis yang disukai biasanya akan bertambah buruk. Khususnya, pesakit dengan kronik yang mendasari keadaan atau berterusan darah simptom tekanan cenderung mengalami komplikasi juga kesihatan cabaran. Ketidakselesaan kronik mungkin berlaku dan kualiti hidup berkurang. Ramai pesakit mesti berehat di tempat tidur untuk mengalami melegakan simptom jangka panjang. Sekiranya penyakit ini berkembang dengan baik, sklerosis berganda didiagnosis kemudian dalam perjalanan penyakit ini. Kehilangan penglihatan sering menjadi petunjuk penyakit yang dialami.

pencegahan

Pencegahan langkah-langkah terhadap neuritis nervi optici tidak diketahui. Walau bagaimanapun, menjauhkan diri dari tembakau and alkohol dianggap berguna.

Penjagaan selepas itu

Dalam kebanyakan kes neuritis nervi optici, hanya sedikit dan juga sangat terhad langkah-langkah atau kemungkinan rawatan selepas penjagaan langsung ada. Atas sebab ini, individu yang terjejas harus berjumpa doktor pada peringkat awal untuk mengelakkan berlakunya gejala dan komplikasi lain. Mungkin juga tidak ada penawar yang lengkap, jadi individu yang terkena harus menghubungi doktor. Sebagai peraturan, neuritis nervi optici dirawat dengan mengambil pelbagai ubat. Pesakit harus selalu memastikan bahawa mereka mengambil ubat secara berkala dan dalam dos yang betul. Semua arahan doktor juga harus dipatuhi, dan doktor harus selalu berunding terlebih dahulu jika ada pertanyaan atau jika ada yang tidak jelas. Sekiranya neuritis nervi optici dirawat dengan mengambil antibiotik, alkohol tidak boleh diminum semasa rawatan. Selalunya pesakit juga bergantung pada pertolongan keluarga mereka sendiri dalam kehidupan seharian. Ini juga dapat mengelakkan perkembangan kemurungan dan gangguan psikologi yang lain. Dalam kebanyakan kes, penyakit ini tidak mengurangkan jangka hayat pesakit, walaupun perjalanan selanjutnya sangat bergantung pada masa diagnosis.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Dengan syarat telah mengesampingkan bahawa penyakit autoimun adalah pemicu penyakit, ada cara untuk mencegah penyakit baru. Oleh kerana pencetus penyakit ini sering kali tidak diketahui dengan jelas, tentunya sukar untuk menargetkan langkah yang betul. Walau bagaimanapun, sudah pasti bahawa bahan toksik dan menjengkelkan dapat mencetuskan neuritis nervi optici, sebab itulah hubungan dengan mereka mesti dielakkan sejauh mungkin. Walau bagaimanapun, ini bukan sahaja mengandungi agen pembersih atau semburan yang agresif, tetapi juga alkohol, nikotin dan minuman pahit dengan quinine. Yang sihat diet dengan sedikit bahan tambahan dapat memastikan persekitaran rendah kerengsaan dan mengurangkan risiko penyakit baru. Sekiranya tidak pasti, pakar pemakanan akan dengan senang hati membantu dan mengembangkan individu diet merancang. Sistem kekebalan itu sendiri juga memainkan peranan yang sangat penting, dan bukan hanya dalam kes penyakit yang berkaitan dengan jangkitan. Rendah tekanan, tidur yang mencukupi dan sihat diet sudah memastikan sistem imun yang utuh dalam kebanyakan kes. Sistem imun sebahagian besarnya dapat mempertahankan diri dari patogen dengan mengenali mereka dan menghilangkannya pada peringkat awal. Hanya apabila patogen ketumpatan terlalu tinggi adakah gejala yang sesuai muncul. Walau bagaimanapun, jika terdapat tanda penyakit baru, pakar mata mesti segera berjumpa, siapa yang boleh memulakan rawatan yang sesuai dan dengan itu dapat mengatasi kemungkinan kehilangan penglihatan pada peringkat awal.