Neuroblastoma: Punca, Gejala & Rawatan

Neuroblastoma ialah kanser dan pertumbuhan ganas kedua yang paling biasa, selepas tumor di otak, pada kanak-kanak. Di Jerman, kira-kira 150 kanak-kanak terjejas oleh neuroblastoma setiap tahun, dan kadar kelangsungan hidup sangat bergantung pada tahap tumor.

Apa itu neuroblastoma?

Ilustrasi grafik dan infografik khas kanser sel. A neuroblastoma adalah tumor pepejal, malignan yang timbul daripada sel-sel simpatik yang merosot sistem saraf. ini sistem saraf kawalan, antara lain, jantung and peredaran atau aktiviti usus. Sekiranya sel tidak matang ini sistem saraf merosot, neuroblastoma terbentuk. Kemerosotan sel yang belum matang bermula secara pranatal. Tumor berlaku paling kerap di medula adrenal (kira-kira 50 peratus daripada semua kes) atau di kedua-dua sisi ruang tulang belakang di tali pusat yang disebut. Sekiranya tali pusat ini terjejas, tumor boleh timbul di seluruh tulang belakang, iaitu di kawasan perut, toraks atau serviks. Neuroblastoma mungkin terbatas pada tempat asal atau boleh merebak, iaitu, metastasize. Metastasis tidak terhad pada satu laman web, dan boleh muncul di paru-paru, buah pinggang, otak, Atau limfa nod. Neuroblastoma mempunyai keanehan kemunduran secara spontan dalam beberapa kes, yang mana doktor belum dapat menemui alasannya. Dalam lebih daripada 50 peratus daripada semua kes, neuroblastoma berlaku dalam 15 bulan pertama kehidupan, dengan kanak-kanak lelaki lebih kerap terjejas daripada kanak-kanak perempuan. Dengan meningkatnya usia, risiko mengembangkan neuroblastoma semakin berkurang. Walau bagaimanapun, remaja dan orang dewasa jarang didiagnosis menghidap neuroblastoma.

Punca

Neuroblastoma disebabkan oleh sel degenerasi sistem saraf bersimpati. Kerana degenerasi sering terjadi sebelum kelahiran, mutasi genetik dan perubahan kromosom spontan mungkin menjadi penyebab perubahan sel. Pewarisan genetik belum terbukti, tetapi ada keluarga di mana neuroblastoma berlaku lebih kerap (kira-kira 1 peratus kes). Pemakanan semasa mengandung, tekanan, dan faktor persekitaran juga belum terbukti menjadi penyebab degenerasi sel.

Gejala, keluhan, dan tanda

Diagnosis dan kursus

Pada neuroblastoma, pada awalnya banyak pesakit tidak mempunyai gejala sama sekali. Ini hanya muncul kemudian dengan pertumbuhan tumor atau metastasis yang maju. Apabila gejala berlaku, mereka biasanya bergantung pada lokasi tumor. Oleh itu, sakit perut, demam, cirit-birit, sakit tekak, keletihan dan perasaan umum penyakit mungkin berlaku. Walau bagaimanapun, kerana ini semua adalah gejala yang tidak spesifik, doktor mesti menggunakan pelbagai alat seperti pengimejan resonans magnet, Sinar-X, tomografi komputer dan ujian makmal untuk membuat diagnosis. Sekiranya tumor ditemui, pemeriksaan lanjut dapat menjelaskan sama ada organ individu terjejas. Pengesahan akhir diagnosis diperoleh dengan pemeriksaan tisu halus pada tumor. Untuk mengesan atau mengesampingkan metastasis, MIBG scintigraphy dilakukan, di mana bahan radioaktif disuntik ke dalam aliran darah pesakit.

Komplikasi

Neuroblastoma membawa kepada pelbagai gejala dan komplikasi yang berbeza. Sebagai peraturan, perjalanan selanjutnya penyakit ini sangat bergantung pada penyebabnya dan kawasan tubuh tertentu yang terjejas. Atas sebab ini, ramalan umum mengenai kursus lanjutan biasanya tidak mungkin dilakukan. Dalam kebanyakan kes, mereka yang terkena menderita cirit-birit and tekanan darah tinggi. Demam dan penurunan berat badan juga mungkin berlaku. Tidak jarang, neuroblastoma juga membawa kepada kesakitan di perut dan belakang dan boleh memberi kesan yang sangat negatif terhadap pencernaan pesakit. Selanjutnya, keluhan ini sangat bergantung pada masa diagnosis, sehingga tidak selalu ada penyakit yang positif. Pada tahap yang paling melampau, orang yang terkena mati akibat gejala neuroblastoma. Tambahan pula, tidak jarang ibu bapa dan saudara-mara kanak-kanak itu terkena neuroblastoma dan mengalami gejala psikologi. Tidak ada komplikasi tertentu yang berlaku semasa rawatan penyakit ini. Walau bagaimanapun, perjalanan positif tidak selalu dapat dijamin. Ada kemungkinan jangka hayat pesakit dikurangkan dengan ketara oleh neuroblastoma.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Sekiranya kanak-kanak menunjukkan keabnormalan dan kesihatan perubahan, penjagaan khas diperlukan. Kerana neuroblastoma adalah penyakit tumor, lawatan ke doktor adalah disyorkan pada tanda pertama penyimpangan. Semakin cepat diagnosis dibuat, semakin baik prospek penyembuhannya. Jika tidak, dalam kes yang teruk, kanak-kanak itu mungkin mati sebelum waktunya. Sekiranya terdapat sekatan di bernafas, sesak nafas atau gangguan dalam aktiviti pernafasan, doktor diperlukan. Sekiranya kanak-kanak itu mengadu sakit perut, malaise umum atau sakit belakang, lawatan ke doktor dinasihatkan. Sekiranya terdapat gangguan pada saluran penghadaman, penurunan aktiviti bermain, atau masalah tingkah laku lain, ditunjukkan dengan berunding dengan doktor. Cirit-birit atau keengganan untuk makan adalah tanda-tanda kesihatan kemerosotan. Penampilan pucat, peningkatan suhu badan, dan perubahan berat badan sangat membimbangkan dan mesti ditunjukkan kepada doktor. Sekiranya keabnormalan berlaku di kawasan muka atau leher, ini mesti diperiksa. Penglihatan terhad, perubahan pada retina atau gangguan pigmen adalah tanda amaran organisma untuk penyakit yang ada. Lawatan ke doktor harus dimulakan secepat mungkin untuk menyiasat penyebabnya. Sekiranya gejala yang ada berterusan selama beberapa hari atau peningkatan intensiti, doktor mesti segera berjumpa. Perkhidmatan ambulans harus dipanggil sekiranya berlaku sakit kesihatan keadaan.

Rawatan dan terapi

Selepas diagnosis neuroblastoma, perancangan rawatan harus dimulakan secepat mungkin. Pertimbangan khusus harus diberikan kepada tahap tumor, usia pesakit, dan kemungkinan penyakit metastatik. Perbezaan dibuat antara peringkat berikut:

1. ketumbuhan itu terhad ke tempat asal dan boleh dikendalikan sepenuhnya. 2. tumor boleh dikendalikan, tetapi sisa tumor masih dapat dikesan. 3. tumor tidak dapat dikendalikan, tetapi limfa nod mungkin sudah terjejas. 4. metastasis in otak, hati, sumsum tulang atau organ lain ada. 5. kriteria mengikut 1. dan 2. tetapi pesakit berusia di bawah 18 bulan dan ada sedikit hingga tidak metastasis. Dalam kes ini, tumor boleh merosot secara spontan. Rawatan neuroblastoma biasanya terdiri daripada gabungan antara kemoterapi dan pembedahan. Selalunya, tumor dapat dikeluarkan secara pembedahan hanya setelah dikurangkan oleh radiasi; dalam kes lain, neuroblastoma mula-mula dikeluarkan dan kemudian rawatan radiasi dari sebarang tisu malignan yang tersisa dimulakan. Prosedur terapi lain juga boleh digunakan secara tambahan untuk merawat neuroblastoma. Ini termasuk MIBG terapi, pemindahan sel stem atau rawatan dengan asid retinoik. Setiap kes individu memerlukan rawatan secara individu, ditentukan terutamanya oleh tahap tumor. Sebagai contoh, pada tahap 1, mungkin tidak dianjurkan untuk digunakan radioterapi selepas pembedahan dikeluarkan, tetapi untuk menunggu dan melihat. Sekiranya tumor sudah merebak dan bermetastasis ke organ lain, berisiko tinggi terapi biasanya digunakan, yang terdiri daripada pembedahan, terapi radiasi dan kemoterapi. Ia boleh bertahan sehingga 2 tahun.

Prospek dan prognosis

Pada dasarnya, perjalanan penyakit neuroblastoma harus dipertimbangkan secara individu. Dalam neuroblastoma, usia pesakit, sebagai tambahan kepada tahap perkembangan, terbukti sangat menentukan perjalanan penyakit dan prognosis. Prognosis lebih baik pada pesakit muda atau mereka yang pada peringkat awal penyakit. Kira-kira 75 peratus pesakit yang didiagnosis dengan neuroblastoma bertahan lima belas tahun berikutnya. Pada pesakit berisiko rendah, kadar kelangsungan hidup lebih tinggi - bahkan lebih 95 peratus di sini. Prognosis jauh lebih buruk bagi pesakit berisiko tinggi. Di sini, kadar selepas lima tahun hanya 30 hingga 40 peratus. Walaupun tumor telah dikeluarkan sepenuhnya, beberapa pesakit masih akan kambuh selepas jangka waktu tertentu. Sebilangan besar kejadian berulang berlaku dalam beberapa tahun pertama selepasnya terapi. Oleh itu, pesakit harus menjalani pemeriksaan berkala, terutama dalam masa sepuluh tahun setelah berakhirnya terapi. Selain pemeriksaan fizikal, ini juga merangkumi ujian makmal dan pemeriksaan menggunakan teknik pencitraan. Dengan cara ini, kemungkinan berulang neuroblastoma dapat dikenal pasti pada peringkat awal. Neuroblastoma belum dapat dicegah secara khusus. Oleh kerana penyakit ini berlaku terutamanya pada kanak-kanak dan remaja, ibu bapa mempunyai tanggungjawab khas di sini. Ini termasuk mewujudkan persekitaran yang baik dan stabil yang dicirikan oleh keharmonian bagi mereka yang terjejas.

pencegahan

Seseorang tidak dapat mencegah neuroblamstoma mengikut pengetahuan saintifik semasa. Neuroblastoma biasanya ditemui secara kebetulan, oleh itu doktor telah bertahun-tahun berusaha untuk mencari kaedah pengesanan awal yang boleh dipercayai. Sebagai tambahan kepada ujian penanda, pemeriksaan neuroblastoma telah dikembangkan di Jerman dan Kanada. Namun, belum dapat dikatakan apakah ini benar-benar meningkatkan pengesanan awal.

Susulan

Selepas rawatan perubatan intensif terhadap tumor, pemulihan dan rawatan susulan pesakit bermula. Sebagai sebahagian daripada rawatan selepas tumor, pemeriksaan rutin dan konsultasi pesakit dilakukan. Secara khusus, rawatan susulan merangkumi secara menyeluruh pemeriksaan fizikal, ujian makmal, dan kajian pencitraan seperti ultrasound and Sinar X. Sekiranya perlu, prosedur pencitraan lebih lanjut dapat digunakan, misalnya, untuk memeriksa kawasan tubuh tertentu atau untuk mengesan kesan sampingan dan ubat interaksi. Tutup pemantauan membolehkan pengesanan awal dari sebarang kejadian berulang. Kemungkinan penyakit bersamaan atau akibat terapi juga dikenal pasti dan dirawat semasa rawatan susulan. Di samping itu, rawatan selepas rawatan merangkumi sokongan terapi untuk pesakit dan saudara-mara. Kanak-kanak yang terjejas khususnya mesti mendapat rawatan menyeluruh ketika masih berada di hospital. Dalam kerangka kerja selepas jagaan, orang yang terlibat diberitahu mengenai tempat hubungan yang diperlukan dan langkah-langkah untuk mengatasi penyakit dengan cara yang terbaik. Doktor yang menghadiri menjalani pemeriksaan dan rawatan pesakit. Tindakan susulan dapat berlangsung selama beberapa tahun. Dengan syarat tidak ada komplikasi yang berlaku, selang waktu antara pemeriksaan diperpanjang secara beransur-ansur. Sekiranya terdapat komplikasi seperti berulang atau penyakit bersamaan, diperlukan terapi semula. Tindakan susulan biasanya dihentikan sekiranya berlaku komplikasi besar.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Oleh kerana kanak-kanak dan remaja semakin terkena penyakit ini, ibu bapa mempunyai tanggungjawab khas. Sangat penting untuk mewujudkan persekitaran yang baik, harmoni dan stabil bagi mereka yang terjejas. Anak-anak harus dilihat dan dimasukkan sebagai anggota keluarga yang lengkap. Walau bagaimanapun, adalah mustahak bahawa rawatan yang diresepkan selalu dilakukan. Persediaan homeopati yang menyokong atau produk semula jadi yang lain juga boleh diambil dengan berunding dengan doktor untuk mengurangkan perjalanan penyakit atau melegakan badan. Gaya hidup yang hampir "normal" akan memberi pesakit rutin harian yang lebih mudah. Ini termasuk bertemu rakan, bersekolah, dan melakukan banyak perkara yang menggembirakan. Sudah tentu, ini mesti disetujui oleh doktor yang menghadiri, dengan mengambil kira tahap penyakit ini. Jika tidak, perhatian harus diberikan kepada makanan berkualiti tinggi yang sihat, istirahat dan tidur yang cukup, dan senaman yang cukup di udara segar untuk memberi makanan yang baik kepada tubuh. Ramai penghidap merasa senang pergi ke kumpulan pertolongan diri. Dengan cara ini, mereka dapat bertukar maklumat dengan penderita lain dan saling mendorong. Mereka yang ingin memanfaatkan sokongan psikologi juga akan mendapat keuntungan. Ini membantu penderita untuk menerima penyakit dan hidup dengannya.