Neuroblastoma

Neuroblastoma (ICD-10-GM C74.-: Neoplasma malignan kelenjar adrenal) adalah neoplasma malignan (neoplasma malignan) autonomik sistem saraf.

Neuroblastoma adalah neoplasma ganas kedua yang paling biasa pada kanak-kanak di belakang leukemia limfoblastik akut (SEMUA).

Nisbah jantina: kanak-kanak perempuan dan lelaki terjejas dengan frekuensi yang hampir sama.

Puncak frekuensi: penyakit berlaku di zaman kanak-kanak. Dalam 90% kes, tumor berlaku pada enam tahun pertama kehidupan, dengan 40% kanak-kanak mengembangkan penyakit ini pada tahun pertama kehidupan.

Kejadian (kekerapan kes baru) adalah sekitar 1 kes setiap 7,000 kanak-kanak setiap tahun (di Jerman).

Kursus dan prognosis: Neoplasia (neoplasma) boleh berlaku di mana sahaja di mana tisu saraf simpatik berada. Ia berlaku terutamanya di medulla adrenal atau pada tali leher serviks, toraks dan perut (di sepanjang tulang belakang). Kira-kira 70% tumor terletak di luar perut di ruang retroperitoneal (struktur anatomi yang terletak di belakang peritoneum dan tidak dilampirkan oleh peritoneum) dan kira-kira 20% terletak di antara paru-paru lobus di mediastinum (ruang mediastinal, adalah ruang tisu menegak di dada rongga). Neuroblastoma biasanya bermetastasis (membentuk tumor anak perempuan) dengan cepat. Semasa diagnosis, metastasis sudah ada pada 50% mereka yang menghidap penyakit ini (biasanya di sumsum tulang, tulang, serantau dan jauh limfa nod, hati, Atau kulit). Pada bayi, regresi spontan untuk menyembuhkan adalah mungkin.

Neuroblastoma boleh berulang (berulang), jadi disyorkan tindak lanjut sehingga 10 tahun.

Kadar kelangsungan hidup 5 tahun untuk semua pesakit adalah 79% dan kadar kelangsungan hidup 15 tahun adalah 75%. Bergantung pada risiko individu seperti tahap neuroblastoma, usia, perubahan genetik molekul, perbezaan dapat dibuat antara pesakit berisiko rendah dan pesakit berisiko tinggi. Kadar kelangsungan hidup kedua-dua kumpulan pesakit ini adalah seperti berikut: Kadar kelangsungan hidup pesakit berisiko rendah adalah> 95% dan kadar kelangsungan hidup pesakit berisiko tinggi adalah antara 30% dan 50% (pada 5 tahun).