Neuroborreliosis: Punca, Gejala & Rawatan

Menurut kenyataan pakar perubatan terkemuka, kutu adalah salah satu haiwan paling berbahaya di seluruh dunia. Oleh itu, tanda boleh menghantarnya patogen kepada organisma manusia dengan gigitan tunggal. Menurut kajian semasa, semakin banyak orang jatuh sakit dengan neuroborreliosis, yang boleh mengancam nyawa.

Apa itu neuroborreliosis?

Neuroborreliosis adalah berbahaya penyakit berjangkit. Jenis khas dari bakteria bertanggungjawab untuk berlakunya gejala individu. Sejak individu bakteria menyebar dengan cepat di organisma manusia, beberapa organ sering terkena jangkitan pada masa yang sama. Sebagai contoh, neuroborreliosis boleh membawa kerosakan kekal pada mata. Di samping itu, jantung pesakit yang terjejas juga mungkin kehilangan kecekapannya. Untuk mengelakkan berlakunya neuroborreliosis, kemungkinan penyebabnya mesti dibanteras dengan pasti.

Punca

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, neuroborreliosis muncul sebagai akibat dari gigitan kutu. Yang bertanggungjawab bakteria dipindahkan ke badan masing-masing semasa gigitan. Di Republik Persekutuan Jerman, kira-kira 35 peratus daripada semua kutu dijangkiti patogen berbahaya. Sejak sebilangan besar gigit tanda tidak disedari oleh orang yang terlibat, rawatan awal tidak dijalankan dalam kebanyakan kes. Di samping itu, hanya sebilangan kecil individu yang dijangkiti mengalami gejala klinikal. Untuk mengelakkan kegagalan pelbagai organ, misalnya, neuroborreliosis mesti didiagnosis secepat mungkin.

Gejala, keluhan, dan tanda

Dalam neuroborreliosis akut, gejala pertama muncul beberapa minggu hingga beberapa bulan selepas gigitan kutu yang dijangkiti. Bakteria Borrelia burgdorferi mencetuskan keradangan daripada meninges dan akar saraf dari saraf tunjang, yang dikaitkan dengan teruk kesakitan di sepanjang saluran saraf yang terjejas. The kesakitan, yang berlaku terutamanya pada waktu malam, sering disertai oleh gangguan deria, paraesthesia dan kelumpuhan. Lumpuh saraf muka adalah perkara biasa: Doktor menyebut ini sebagai unilateral atau dua hala paresis muka. Tanda-tanda khas adalah sudut terkulai mulut, penutup kelopak mata yang tidak lengkap dan ketidakupayaan untuk mengerutkan kening. Kadang-kadang, rasa gangguan juga mungkin berlaku. Keradangan kranial lain saraf mungkin ditunjukkan oleh hilang pendengaran atau kelumpuhan otot mata. Neuroborreliosis kronik berkembang selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Ia dicirikan oleh keradangan otak and saraf tunjang yang berkembang perlahan dan menyebabkan penyelarasan masalah, ketidakstabilan berjalan, dan pundi kencing masalah pengosongan. Begitu juga, kemahiran berbahasa mungkin terganggu, dan pendengaran juga dapat menurun. Kadang-kadang, sawan epilepsi berlaku akibat neuroborreliosis, dan gangguan kepekatan, kesabaran kesedaran, dan halusinasi mungkin menunjukkan a otak-psikosyndrome organik. Dalam beberapa kes, penghidap hanya mengalami gejala yang tidak spesifik, seperti teruk keletihan, penurunan prestasi, dan kelalaian, yang boleh disalah anggap dengan mudah kemurungan.

Diagnosis dan kursus

Diagnosis neuroborreliosis terbukti sangat sukar dalam kebanyakan kes. Walaupun begitu, pemeriksaan yang tepat dapat dilakukan oleh doktor keluarga. Semasa pemeriksaan, antara lain, penyakit ini sebelumnya menjalani pemeriksaan lebih mendalam. Agar disasarkan terapi untuk dimulakan, pesakit mesti, antara lain, menyebutkan gejala yang telah muncul selama ini. Sebagai contoh, sakit kepala boleh menjadi tanda pertama neuroborreliosis. Adalah tidak biasa bagi pesakit yang terjejas untuk mengadu perasaan kelemahan fizikal yang dominan. Setelah wawancara, doktor yang hadir berdebar-debar limfa simpul orang yang terjejas. Bengkak di kawasan limfa nod juga boleh dianggap sebagai tanda pertama neuroborreliosis. Semasa pemeriksaan fizikal, doktor yang hadir juga dapat menentukan kemungkinan luka gigitan. Sekiranya terdapat kecurigaan awal neuroborreliosis, a darah ujian mesti dimulakan. Hanya setelah semua pemeriksaan dilakukan, neuroborreliosis dapat dirawat dengan pasti.

Komplikasi

Neuroborreliosis sudah menjadi komplikasi Lyme penyakit, di mana otak dan saluran saraf dijangkiti bakteria Lyme. Komplikasi ini berlaku pada kira-kira sepuluh peratus Lyme penyakit jangkitan. Walau bagaimanapun, walaupun dalam bentuk tertentu ini Lyme penyakit jangkitan, masih ada kursus yang berbeza. Sebagai peraturan, neuroborreliosis mudah disembuhkan dengan rawatan yang sesuai jika bakteria dihapuskan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, kira-kira lima hingga sepuluh peratus daripada semua orang yang terkena neuroborreliosis, jangkitan pada saraf tunjang and otak juga boleh berlaku. Dalam kes ini, perjalanan penyakit ini lebih rumit. Dalam kes ini, proses keradangan biasanya berlangsung lebih lama daripada enam bulan. Namun, pada banyak pesakit masih ada peluang yang baik untuk penyembuhan lengkap. Walau bagaimanapun, simptom kronik boleh timbul sekiranya sistem saraf terjejas teruk. Ini terutama berlaku jika, sebagai akibat dari jangkitan, reaksi autoimun dari sistem imun ditambahkan, yang diarahkan terhadap sistem saraf. Telah diketahui bahawa sel saraf yang musnah tidak lagi dapat diganti. Ini boleh membawa kepada gangguan pergerakan dan pergerakan spastik yang tetap serta kencing dan tinja masalah lemah kawalan kencing. Persepsi, gangguan pertuturan atau pendengaran juga diperhatikan. Dalam beberapa kes, aduan psikiatri kronik atau serangan epilepsi berterusan berlaku.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Sekiranya kutu telah menggigit, serangga itu harus dikeluarkan dari badan orang yang terkena dengan berhati-hati. Adalah penting bahawa seluruh badan kutu dilepaskan. Sekiranya terdapat komplikasi atau ketidakpastian dalam pengendalian yang betul, doktor harus berjumpa dan diarahkan untuk membuang kutu. Sekiranya kesihatan aduan timbul beberapa minggu atau bulan setelah gigitan serangga, tindakan diperlukan. Sekiranya terdapat kelumpuhan, gangguan kepekaan atau mati rasa, doktor harus berunding. Sekiranya orang yang terlibat mengadu masalah dengan rasa persepsi, pengurangan kemampuan pendengaran atau penyelewengan dalam kawalan otot mata, lawatan ke doktor adalah perlu. Kesakitan, perasaan tidak selesa atau mudah marah adalah tanda-tanda kemerosotan yang perlu disiasat dan dirawat. Dalam kes penyelarasan gangguan, pening, berjalan dengan tidak stabil atau masalah dengan sistem muskuloskeletal, doktor harus meminta pertolongan. Punca aduan mesti ditentukan supaya rawatan dapat dimulakan. Sekiranya terdapat kelainan dalam pertuturan, ada yang perlu dikhawatirkan. Seorang doktor mesti segera berjumpa sekiranya terdapat penurunan kemampuan bertutur, kerana ini adalah tanda amaran khas dari organisma. Sekiranya terdapat penyelewengan pundi kencing mengosongkan, doktor juga diperlukan. Keletihan, mood yang rendah dan kelalaian adalah tanda-tanda lain yang harus ditindaklanjuti.

Rawatan dan terapi

Rawatan awal neuroborreliosis terbukti sangat penting. Hanya dengan cara ini, sekuela serius dapat dicegah. Sekiranya neuroborreliosis masih pada peringkat awal, rawatan dapat dijalankan dengan tepat antibiotik. Perubatan moden bergantung terutamanya pada persediaan yang mengandungi bahan aktif penisilin. Sekiranya terdapat intoleransi terhadap bahan aktif penisilin, bahan aktif alternatif juga boleh digunakan. Bahan aktif azithromycin khususnya menjadi semakin popular. Wanita hamil juga harus mengelakkan rawatan dengan bahan aktif penisilin. Oleh kerana neuroborreliosis sering hanya dikesan pada tahap yang sangat lewat, bahan aktif yang telah disebutkan tidak lagi mempunyai kesan yang boleh dipercayai. Atas sebab ini, rawatan dengan yang istimewa antibiotik mesti dipertimbangkan. Bahan aktif yang terdapat dalam setiap kes sering diberikan secara intravena. Untuk mencapai hasil yang terbaik, persiapan masing-masing harus diambil dalam jangka masa sekurang-kurangnya empat minggu. Tidak ada peraturan tingkah laku khusus mengenai hubungan dengan orang lain. Oleh itu, neuroborreliosis pada dasarnya tidak dapat disebarkan dari orang ke orang.

Prospek dan prognosis

Prognosis untuk neuroborreliosis baik jika didiagnosis dan dirawat pada peringkat awal. Pada sekitar 90 peratus kes, antibiotik terapi jangka masa sekurang-kurangnya dua minggu bertindak balas dengan baik dan melegakan orang yang terkena sepenuhnya atau sekurang-kurangnya sebahagian besar dari gejala-gejalanya. Gejala sisa seperti cepat keletihan, sakit, memori gangguan atau batasan neurologi dilaporkan oleh 5 hingga 30 peratus pesakit setelah jangkitan, bergantung pada kajian. Sebagai peraturan, kehidupan sehari-hari dan profesional tidak terjejas atau tidak dipengaruhi secara signifikan, dan jangka hayat tidak dikurangkan dengan pengesanan awal dan rawatan neuroborreliosis. Kelumpuhan wajah yang berlaku semasa penyakit biasanya hilang setelah satu hingga dua bulan, tetapi pada lima peratus pesakit, penyakit ini tetap lama atau kekal. Penyakit ini boleh berlaku teruk sekiranya meninges terjejas oleh keradangan (meningitis). Dalam kes ini, selain rasa sakit yang ketara, gangguan kesedaran dan bahkan koma boleh berlaku; jika tidak dirawat, meningitis boleh membawa hingga mati. Kemungkinan jangka panjang akibat bertahan meningitis adalah gangguan pertuturan dan pergerakan, gangguan persepsi, masalah lemah kawalan kencing atau sawan. Kadang-kadang, meningitis juga menyebabkan gangguan psikiatri seperti ditandakan perubahan emosi or kemurungan.

pencegahan

Akibat dari kemungkinan komplikasi, neuroborreliosis mesti selalu dicegah. Sebagai sebahagian daripada pencegahan, gigitan dari kutu harus dielakkan. Atas sebab ini, pakaian harus dipakai selama mungkin semasa bersiar-siar. Seluar juga mesti mempunyai pinggang. Sesuai salap biasanya tidak mencegah a gigitan kutu.

Penjagaan selepas itu

Walaupun terdapat masalah neurologi yang signifikan, perjalanan neuroborreliosis hampir selalu sesuai dengan keadaan yang sesuai terapi. Namun, setelah berjaya menjalani rawatan dengan antibiotik, pemeriksaan susulan harus dilakukan dalam jangka masa yang lebih lama. Ini terdiri daripada biasa pemantauan gejala klinikal. Sekiranya ini bertambah buruk, pemeriksaan baru cecair serebrospinal sering diperlukan. Diagnosis pembezaan terperinci juga dapat menjelaskan sama ada masih merupakan kesan selepas penyakit Lyme atau penyakit neurologi lain. Berkaitan dengan neuroborreliosis, literatur perubatan sering melaporkan apa yang disebut sindrom penyakit pasca-Lyme. Walau bagaimanapun, kajian saintifik menunjukkan bahawa gejala seperti itu tidak ada kaitan dengan penyakit Lyme yang masih ada. Susulan yang tepat langkah-langkah dalam kes ini merujuk kepada penyakit lain, yang mesti didiagnosis secara khusus dalam setiap kes individu. Walau bagaimanapun, telah terbukti bahawa rawatan berpanjangan dengan antibiotik biasanya tidak mengubah simptom penyakit yang ada. Sebaliknya, selalunya ini langkah-langkah agak berbahaya bagi organisma. Dalam kes individu, mereka boleh membawa maut. Namun, ada kemungkinan gejala neurologi seperti kemurungan telah berlaku buat pertama kalinya selepas neuroborreliosis dan oleh itu dikaitkan dengannya. Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, komplikasi seperti strok berlaku semasa neuroborreliosis. Dalam kes ini, tindakan susulan selalu berdasarkan keparahan komplikasi.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Sekiranya terdapat tanda-tanda penyakit Lyme, doktor harus berjumpa. Sekiranya neuroborreliosis telah berkembang, pertolongan diri yang berkesan langkah-langkah biasanya tidak lagi boleh digunakan. Walau bagaimanapun, penghidap dapat menyokong terapi perubatan dengan mengikuti arahan doktor mengenai kebersihan diri dan aktiviti fizikal. Dalam kebanyakan kes, doktor akan mengesyorkan a tekanan- gaya hidup percuma dengan sihat dan seimbang diet. Sekiranya penyakit fizikal seperti gangguan pergerakan atau masalah neurologi berlaku, pesakit akan memerlukannya bantuan. Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan yang diresepkan oleh doktor, pelbagai ubat semula jadi juga dapat digunakan. Contohnya, menghilangkan rasa sakit cakar syaitan serta aloe vera telah terbukti berkesan. Ubat ini digunakan dalam bentuk salap ke tempat gigitan dan terutamanya membantu mengatasi rasa sakit pada asal penyakit. Jangkitan di dalam tubuh dapat diatasi hanya dengan ubat-ubatan. Penderita harus memantau isyarat tubuh dengan teliti agar ubat dapat disesuaikan dengan gejala yang baru muncul. Pada peringkat akhir penyakit ini, terapi memberi tumpuan kepada penerimaan penderitaan dan kemungkinan akibatnya terhadap kesihatan. Orang muda khususnya sering mengalami kemurungan dan kegelisahan setelah dijangkiti, yang mesti ditangani sebagai sebahagian daripada rawatan psikologi.