Neurodermatitis (Ekzema Atopik)

Gambaran ringkas

 • Apakah neurodermatitis? Penyakit kulit radang kronik atau kronik berulang yang berlaku dalam episod. Ia hampir selalu berlaku pada zaman kanak-kanak awal.
 • Gejala: gatal-gatal yang sangat teruk, kulit kering, dalam episod akut juga menangis ekzema.
 • Punca: Punca sebenar tidak diketahui. Beberapa faktor nampaknya memainkan peranan dalam perkembangan penyakit, termasuk halangan kulit yang terganggu. Di samping itu, kecenderungan untuk neurodermatitis adalah keturunan.
 • Pencetus: Tekstil (seperti bulu), jangkitan (seperti selsema yang teruk, selesema), makanan tertentu, suhu berlembap atau sejuk, faktor psikologi (seperti tekanan), dsb.
 • Rawatan: elakkan pencetus, penjagaan kulit yang teliti, pembersihan kulit yang betul, ubat-ubatan (seperti kortison), terapi cahaya, dsb.

Neurodermatitis: Gejala

Simptom neurodermatitis tipikal ialah perubahan kulit yang meradang (ekzema) dengan kegatalan yang luar biasa. Ia berlaku dalam fasa: Tempoh tanpa gejala diikuti oleh fasa dengan gejala kadangkala melampau. Episod biasanya dicetuskan oleh faktor tertentu, seperti makanan tertentu atau keadaan cuaca.

Gejala neurodermatitis pada kanak-kanak

Sebagai peraturan, neurodermatitis pada bayi bermula pada muka dan pada kulit kepala berbulu. Tudung buaian terbentuk di sana: kerak bersisik putih kekuningan pada kulit yang memerah. Penampilan mereka mengingatkan susu hangus, oleh itu nama "topi buaian".

Cradle cap sahaja tanpa gejala lanjut bukanlah petanda neurodermatitis!

Sebagai tambahan kepada kepala, neurodermatitis pada bayi biasanya juga menjejaskan bahagian extensor lengan dan kaki. Perubahan kulit yang kabur, kemerahan, gatal dan menangis di sini. Mereka juga boleh muncul di seluruh badan - hanya di kawasan lampin, iaitu pada alat kelamin dan punggung, dan pada sepertiga bahagian atas kaki bayi secara amnya kekal tanpa gejala.

Apabila kanak-kanak semakin meningkat, simptom dermatitis atopik biasanya berubah dan beralih: Pada usia ini, ekzema, yang kini cenderung kering, lebih disukai berkembang di celah-celah siku, pergelangan tangan, dan belakang lutut (ekzema lentur). Selalunya peha (belakang) dan punggung, leher, muka dan kelopak mata turut terjejas akibat perubahan kulit.

Gejala neurodermatitis pada orang dewasa

Semasa akil baligh, dermatitis atopik selalunya hilang sepenuhnya. Walau bagaimanapun, dalam sesetengah pesakit ia berterusan melebihi masa ini.

Secara amnya, remaja dan dewasa muda menunjukkan perubahan kulit yang memerah, bersisik dan gatal-gatal dermatitis atopik terutamanya di kawasan berikut: kawasan mata dan dahi serta kawasan sekitar mulut, leher (tengkuk), kawasan dada atas, cengkok siku, belakang lutut, celah paha dan belakang tangan. Kulit kepala sering terjejas juga. Rambut mungkin gugur di kawasan merah, bersisik dan meradang.

Pada orang dewasa yang lebih tua, dermatitis atopik kadang-kadang berlaku dalam bentuk prurigo - iaitu, dengan nodul kulit yang kecil dan sangat gatal atau simpulan kulit pada pelbagai bahagian badan. Biasanya, bagaimanapun, dermatitis atopik dewasa ditunjukkan dengan gejala berikut:

 • ekzema pada tangan dan kaki
 • kerak gatal pada kulit kepala berbulu
 • cuping telinga merah, gatal dan retak (di tepi)
 • meradang, bibir gatal
 • terbakar dan/atau ketidakselesaan pada membran mukus mulut dan tekak
 • masalah penghadaman (sakit perut, cirit-birit, kembung perut)

Kadangkala neurodermatitis muncul hanya dalam varian yang minimum, contohnya sebagai keradangan bibir (cheilitis), ekzema puting, dalam bentuk koyakan (rhagades) pada cuping telinga atau kemerahan bersisik dan koyakan pada hujung jari tangan dan/atau kaki.

Gejala dermatitis atopik pada orang dewasa biasanya berkembang sebagai fungsi aktiviti pekerjaan. Sebagai contoh, ekzema tangan adalah perkara biasa pada pesakit yang pekerjaannya melibatkan sentuhan yang kerap dengan bahan merengsa (cth, pendandan rambut, pelukis) atau kerap mencuci tangan (cth, jururawat).

Stigma atopik

Neurodermatitis - seperti demam hay dan asma alahan - tergolong dalam kumpulan bentuk atopik yang dipanggil. Ini adalah penyakit di mana sistem imun bertindak balas secara hipersensitif untuk bersentuhan dengan alergen atau perengsa lain.

Orang yang mempunyai penyakit atopik seperti itu sering menunjukkan apa yang dipanggil stigmata atopik. Ini termasuk:

 • kulit kering, gatal, kulit kepala kering
 • Pucat di bahagian tengah muka (centrofacial), iaitu sekitar hidung dan antara hidung dan bibir atas
 • lipatan kelopak mata bawah dua kali ganda (lipatan Dennie Morgan)
 • kulit gelap di sekeliling mata (berhalo)
 • tanda kulit cerah selepas kerengsaan mekanikal, contohnya dengan menggaru (dermographism putih)
 • peningkatan garis pada kulit pangkal paha, terutamanya pada tapak tangan
 • sudut mulut terkoyak (perlèche)

Ciri sedemikian mungkin mengiringi simptom khusus penyakit atopik (seperti neurodermatitis).

Neurodermatitis: Punca dan Pencetus

Punca sebenar dermatitis atopik masih belum ditentukan secara konklusif. Pakar mengesyaki bahawa beberapa faktor terlibat dalam perkembangan dermatitis atopik.

Sebagai contoh, penghalang kulit terganggu pada pesakit dermatitis atopik: Lapisan paling luar epidermis (di bahagian luar) ialah lapisan tanduk. Ia melindungi tubuh daripada patogen. Dalam neurodermatitis, bagaimanapun, lapisan horny tidak dapat memenuhi fungsi perlindungannya dengan betul.

Hakikat bahawa solek genetik memainkan peranan dalam neurodermatitis juga ditunjukkan oleh fakta bahawa kecenderungan untuk neurodermatitis adalah keturunan. Para saintis menganggap bahawa perubahan (mutasi) dalam pelbagai gen pada beberapa kromosom bertanggungjawab untuk kecenderungan ini. Dan ibu bapa boleh mewariskan mutasi ini kepada anak-anak mereka: Jika salah seorang ibu bapa adalah penghidap neurodermatitis, anak-anak itu berkemungkinan 20 hingga 40 peratus akan mengalami dermatitis atopik juga. Jika kedua-dua ibu dan bapa menghidap dermatitis atopik, risiko anak mereka menghidap penyakit itu adalah antara 60 dan 80 peratus.

Tidak semua orang yang mempunyai kecenderungan untuk dermatitis atopik sebenarnya mengembangkannya.

Jika seseorang mempunyai kecenderungan genetik kepada dermatitis atopik, pelbagai pencetus boleh membawa kepada neurodermatitis flare-up. Kebersihan yang berlebihan juga boleh memainkan peranan dalam permulaan penyakit.

Terlalu banyak kebersihan?

Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, bilangan kes dermatitis atopik (dan penyakit alahan secara amnya) telah meningkat secara mendadak di dunia Barat. Sesetengah penyelidik mengesyaki bahawa perubahan dalam gaya hidup adalah (sebahagiannya) bertanggungjawab untuk ini:

Di samping itu, tabiat mencuci telah berubah sejak beberapa dekad yang lalu: Kita membersihkan kulit kita dengan lebih kerap dan lebih teliti daripada nenek moyang kita. Ada kemungkinan ini memberi kesan negatif pada penghalang kulit. Ini boleh menjadikan kulit lebih sensitif secara umum.

Dermatitis atopik: pencetus

Pencetus yang paling biasa (faktor pencetus) dalam dermatitis atopik termasuk:

 • Tekstil (seperti bulu)
 • @ Berpeluh
 • keadaan iklim yang tidak menggalakkan seperti udara kering (juga disebabkan oleh pemanasan), udara sejuk, kegaringan, turun naik suhu yang kuat secara keseluruhan
 • pembersihan kulit yang tidak betul (penggunaan agen pembersih yang merengsakan kulit, dsb.), kosmetik (seperti pewangi atau pengawet yang merengsakan kulit)
 • aktiviti/pekerjaan tertentu seperti kerja lembap, kerja yang sangat mencemarkan atau aktiviti di mana sarung tangan getah atau vinil perlu dipakai untuk masa yang lama (ekzema tangan!)
 • asap rokok
 • Pencetus alahan seperti hama habuk, kulat, bulu haiwan, debunga, makanan dan bahan tambahan tertentu (susu lembu, putih telur ayam, kacang, gandum, soya, ikan, makanan laut, dll.)
 • Jangkitan (seperti selsema yang teruk, tonsillitis, dll.)
 • faktor hormon (kehamilan, haid)

Pesakit neurodermatitis bertindak balas secara individu secara berbeza terhadap pencetus tersebut. Sebagai contoh, tekanan di tempat kerja boleh mencetuskan serangan pada satu pesakit tetapi tidak pada pesakit lain.

Bentuk neurodermatitis

Sangat ramai pesakit dermatitis atopik mempunyai bentuk ekstrinsik penyakit ini: Sistem imun mereka bertindak balas secara sensitif kepada bahan penyebab alahan (alergen) seperti debunga atau makanan tertentu. Oleh itu, peningkatan jumlah antibodi jenis immunoglobulin E (IgE) boleh dikesan dalam darah mereka yang terjejas. IgE merangsang sel imun lain (sel mast) untuk membebaskan bahan pro-radang. Ini menyebabkan ekzema pada kulit pesakit neurodermatitis.

Sesetengah daripada mereka yang terjejas juga menunjukkan simptom tipikal alahan (cth demam hay, asma alahan, alahan makanan).

Orang yang mempunyai bentuk intrinsik dermatitis atopik mempunyai paras darah IgE yang normal. Ini bermakna bahawa tindak balas alahan tidak memainkan peranan di sini sebagai pencetus neurodermatitis. Mereka yang terjejas juga tidak menunjukkan peningkatan kerentanan terhadap alahan seperti demam hay atau alahan makanan.

Neurodermatitis: Rawatan

Dalam terapi neurodermatitis, pakar biasanya mengesyorkan pelan rawatan dalam empat peringkat. Ini melibatkan langkah rawatan yang berbeza bergantung pada keadaan kulit semasa:

Langkah-langkah terapi

Peringkat 1: Kulit kering

Untuk mengelakkan berulang, penjagaan kulit harian yang teliti (penjagaan asas) adalah perlu. Di samping itu, pesakit harus mengelakkan pencetus individu sejauh mungkin atau sekurang-kurangnya mengurangkannya (tekanan, pakaian bulu, udara kering, dll.).

Peringkat 2: Ekzema ringan

Sebagai tambahan kepada langkah-langkah peringkat 1, rawatan luaran dengan glukokortikoid bertindak lemah (“kortison”) dan/atau perencat kalsineurin adalah disyorkan.

Sekiranya perlu, pesakit juga diberi ubat antiprurit dan agen pembasmi kuman (antiseptik).

Peringkat 3: Ekzema sederhana teruk

Sebagai tambahan kepada langkah-langkah yang diperlukan pada peringkat sebelumnya, rawatan luaran dengan persediaan kortison yang lebih kuat dan/atau perencat kalsineurin disyorkan di sini.

Peringkat 4: Ekzema atau ekzema yang teruk dan berterusan yang mana rawatan luaran tidak mencukupi.

Skim lulus rawatan neurodermatitis hanyalah garis panduan. Doktor yang merawat boleh menyesuaikannya dengan faktor individu. Apabila merancang terapi, dia boleh mengambil kira umur pesakit, perjalanan keseluruhan penyakit neurodermatitis, di mana pada badan gejala berlaku dan berapa banyak pesakit menderita daripadanya.

Langkah-langkah terapi individu diterangkan dengan lebih terperinci di bawah.

Kanak-kanak neurodermatitis (dan ibu bapa mereka) boleh mengambil bahagian dalam kursus latihan neurodermatitis khas. Doktor, pakar psikologi dan pakar pemakanan memberi petua di sana tentang cara menangani penyakit dengan betul.

Maklumat lebih terperinci tentang kursus latihan ini boleh didapati di Jerman, contohnya, daripada Kumpulan Kerja Latihan Neurodermatitis (www.neurodermitisschulung.de), di Austria daripada Kumpulan Kerja Dermatologi Pediatrik Persatuan Dermatologi dan Venereologi Austria (www.agpd. di dan www.neurodermitis-schulung.at), dan di Switzerland dari Pusat Alahan Switzerland (www.aha.ch).

Terapi neurodermatitis: penjagaan kulit

 • Untuk kulit yang sangat kering, produk penjagaan kulit dengan kandungan lemak yang tinggi, iaitu emulsi air-dalam-minyak (contohnya salap pelembap) adalah dinasihatkan. Ini juga merupakan cara yang sangat baik untuk menjaga kulit kering pada musim sejuk.
 • Untuk kulit yang kurang kering, sebaliknya, emulsi minyak dalam air yang melembapkan (menghidratkan) harus digunakan, iaitu produk penjagaan kulit berasaskan air yang mengandungi kurang lemak dan lebih banyak air (cth krim atau losyen).

Sebagai tambahan kepada komposisi air dalam minyak, bahan-bahan lain dalam produk penjagaan kulit juga perlu dipertimbangkan. Sebagai contoh, produk dengan urea atau gliserin boleh berguna. Kedua-dua aditif mengekalkan kelembapan kulit. Dalam kes bayi (kanak-kanak berumur 2 dan 3 tahun) dan kulit yang meradang, bagaimanapun, produk tersebut harus diuji terlebih dahulu untuk toleransi pada kawasan kecil kulit. Untuk bayi (kanak-kanak dalam tahun pertama kehidupan), produk dengan urea biasanya tidak disyorkan.

Produk penjagaan kulit untuk pesakit neurodermatitis juga tidak boleh mengandungi sebarang pencetus biasa alahan sentuhan. Ini termasuk pewangi dan pengawet, contohnya.

Sapukan krim pada kulit pada neurodermatitis sekurang-kurangnya dua kali sehari!

Sebagai tambahan kepada penggunaan krim biasa, penjagaan kulit asas juga termasuk pembersihan kulit yang lembut dan lembut. Berikut ialah petua yang paling penting:

 • Mandi secara amnya lebih baik untuk pesakit neurodermatitis daripada mandi (sentuhan air lebih pendek!). Dalam kedua-dua kes, bagaimanapun, perkara berikut terpakai: tidak terlalu lama dan tidak terlalu panas.
 • Jangan gunakan sabun konvensional untuk pembersihan kulit (nilai pH terlalu tinggi!), tetapi sebaliknya agen pembersih kulit neutral pH (Syndet), yang dibangunkan khas untuk kulit kering dan neurodermatitis. Biarkan seketika sahaja dan kemudian bilas hingga bersih.
 • Jangan gunakan kain lap atau span untuk mencuci, supaya tidak merengsakan kulit anda dengan menggosoknya.
 • Atas sebab yang sama, jangan gosok diri anda dengan tuala selepas mencuci, tetapi keringkan diri anda.
 • Selepas setiap pembersihan kulit (cth mencuci muka atau tangan, mandi, mandi), kulit dermatitis atopik mesti dikrim sepenuhnya dengan produk penjagaan kulit yang sesuai. Jika kulit masih agak lembap, produk penjagaan kulit boleh menembusi kulit dengan baik.

Terapi neurodermatitis: Elakkan pencetus

Faktor pencetus sedemikian boleh, sebagai contoh, jangkitan akut seperti selesema dan selesema yang teruk. Jika jangkitan berjangkit seperti itu "berlalu", penghidap neurodermatitis harus memberi perhatian khusus kepada kebersihan (mencuci tangan, dll.). Di samping itu, adalah dinasihatkan untuk mengelakkan orang ramai dan menjauhkan diri sejauh mungkin daripada orang yang menghidap penyakit ini.

Tekanan juga sering mencetuskan neurodermatitis flare-up. Oleh itu, mereka yang terjejas harus mempertimbangkan strategi balas yang sesuai. Di tempat kerja, sebagai contoh, ia boleh membantu untuk mewakilkan beberapa tugas kepada orang lain. Kelonggaran yang disasarkan secara tetap juga sangat disyorkan, contohnya dengan bantuan yoga, latihan autogenik atau meditasi.

Pesakit neurodermatitis yang alah kepada debunga, rambut haiwan, makanan tertentu, pewangi dalam kosmetik atau perengsa lain harus mengelakkannya sejauh mungkin. Jika seseorang mempunyai alahan kepada hama habuk, penutup khas untuk tilam (pembungkus) juga boleh berguna.

Perjalanan ke kawasan yang mempunyai keadaan iklim yang melampau (seperti sejuk melampau atau haba lembap) juga tidak sesuai untuk dermatitis atopik.

Terapi neurodermatitis: kortison

Kortison ialah hormon semulajadi dalam badan (di sini dipanggil "kortisol") yang juga boleh diberikan sebagai ubat: Rawatan neurodermatitis dengan persediaan kortison berkesan melegakan keradangan dan kegatalan.

Penggunaan luaran (topikal) kortison:

Dalam kebanyakan kes dermatitis atopik, ia adalah mencukupi untuk menyapu kortison secara luaran sebagai krim/salap dalam lapisan nipis pada ekzema. Ini biasanya dilakukan sekali sehari - selama yang disyorkan oleh doktor.

Dengan berbuat demikian, doktor akan menetapkan persediaan dengan kepekatan kortison yang sesuai untuk setiap pesakit. Ini kerana kawasan rumah yang nipis dan sensitif (seperti kulit muka dan kulit tercalar) menyerap lebih banyak kortison daripada kawasan yang lebih teguh. Oleh itu, mereka dirawat dengan dos salap kortison yang lebih lemah daripada, sebagai contoh, ekzema pada lengan atau tapak kaki.

penggunaan dalaman (sistemik) kortison:

Dalam kes neurodermatitis yang teruk, mungkin perlu mengambil kortison dalam bentuk tablet. Aplikasi ubat jenis ini juga dipanggil terapi sistemik, kerana bahan aktif boleh memberi kesan ke seluruh badan di sini. Terapi kortison dalaman ini terutamanya dipertimbangkan untuk orang dewasa dengan neurodermatitis yang teruk; pada kanak-kanak dan remaja ia hanya digunakan dalam kes yang luar biasa.

Walau apa pun, doktor yang merawat mesti memantau dengan teliti rawatan neurodermatitis dengan tablet kortison. Kerana kemungkinan kesan sampingan, tablet hanya boleh diambil untuk masa yang singkat (beberapa minggu).

Pada akhirnya, pesakit harus "meniruskan" terapi kortison mengikut arahan doktor, iaitu, tidak berhenti mengambil tablet secara tiba-tiba, tetapi secara beransur-ansur mengurangkan dosnya.

Terapi neurodermatitis: Perencat kalsineurin

Mereka lebih sesuai daripada kortison untuk merawat ekzema pada kawasan kulit sensitif, seperti muka dan kawasan kemaluan. Ini kerana beberapa kesan sampingan yang boleh disebabkan oleh salap kortison tidak berlaku dengan dua perencat kalsineurin. Tacrolimus dan Pimecrolimus, sebagai contoh, tidak menyebabkan kulit menjadi nipis, walaupun selepas penggunaan yang berpanjangan. Di samping itu, mereka tidak menyebabkan keradangan di sekitar mulut di muka (dermatitis perioral).

Walau bagaimanapun, di kawasan kulit yang kurang sensitif, ekzema lebih baik dirawat dengan salap kortison. Inhibitor calcineurin biasanya hanya digunakan di sini jika salap kortison tidak boleh digunakan atau boleh membawa kepada kesan sampingan tempatan yang tidak dapat dipulihkan.

Pada dasarnya, Tacrolimus (0.03 %) dan Pimecrolimus ditetapkan untuk rawatan neurodermatitis tempatan hanya dari umur 3 tahun, persediaan Tacrolimus dos yang lebih tinggi (0.1 %) walaupun hanya dari umur 17 tahun. Walau bagaimanapun, dalam kes individu, ubat juga boleh digunakan pada bayi dan kanak-kanak kecil, terutamanya dalam ekzema muka/pipi yang teruk dan kronik.

Semasa rawatan dengan perencat kalsineurin, kulit harus dilindungi secukupnya daripada cahaya matahari. Di samping itu, pakar menasihatkan agar tidak menggunakan fototerapi (lihat di bawah) semasa penggunaan.

Terapi neurodermatitis: Ciclosporin A

Ciclosporin A adalah imunosupresan yang kuat. Ia boleh digunakan secara dalaman (sistemik) untuk merawat dermatitis atopik kronik yang teruk pada orang dewasa. Akhirnya, cyclosporin A juga boleh diberikan kepada kanak-kanak dan remaja jika mereka mempunyai dermatitis atopik yang teruk yang tidak boleh dirawat dengan terapi lain (pada pesakit yang berumur kurang daripada 16 tahun, penggunaan cyclosporin A adalah di luar label).

Dalam kebanyakan kes, pesakit mengambil cyclosporin A dua kali sehari. Terapi induksi disyorkan: Dos awal yang lebih tinggi dimulakan dan dikekalkan sehingga gejala bertambah baik. Selepas itu, dos dikurangkan secara beransur-ansur kepada dos penyelenggaraan yang sesuai secara individu.

Pakar menasihatkan agar tidak melakukan fototerapi (lihat di bawah) semasa penggunaan cyclosporin A. Ini kerana gabungan kedua-dua terapi meningkatkan risiko kanser kulit. Semasa mengambil cyclosporin A, pesakit juga harus melindungi kulit mereka dengan baik daripada cahaya UV (matahari, solarium).

Jika cyclosporin tidak diterima atau tidak berfungsi dengan secukupnya, doktor mungkin menetapkan tablet dengan imunosupresan lain, contohnya azathioprine atau methotrexate. Walau bagaimanapun, ejen ini tidak diluluskan untuk rawatan dermatitis atopik. Oleh itu, ia hanya digunakan dalam kes individu terpilih (“penggunaan luar label”).

Terapi neurodermatitis: Biologi

Biologi ialah ubat yang dihasilkan secara bioteknologi (iaitu dengan bantuan sel hidup atau organisma). Dua biologik pada masa ini diluluskan untuk rawatan dermatitis atopik sederhana hingga teruk: Dupilumab dan Tralokinumab. Mereka menyekat utusan radang, yang boleh mengurangkan keradangan dan menenangkan kulit dermatitis atopik.

Penggunaan biologik ini dalam dermatitis atopik dipertimbangkan apabila terapi luaran (topikal) - contohnya dengan salap kortison - tidak mencukupi atau tidak mungkin dan oleh itu terapi dalaman (sistemik) menjadi perlu. Dupilumab diluluskan untuk pesakit yang berumur lebih dari enam tahun, manakala tralokinumab hanya diluluskan untuk pesakit yang berumur lebih dari 18 tahun (iaitu orang dewasa).

Kesan sampingan yang lebih kerap daripada kedua-dua biologi termasuk, sebagai contoh, tindak balas tempatan di tapak suntikan (seperti kemerahan, bengkak) dan konjunktivitis, serta – dalam kes tralokinumab – jangkitan saluran pernafasan atas.

Terapi neurodermatitis: perencat JAK

Sebagai tambahan kepada biologi, perencat Janus kinase (JAK) adalah antara pilihan rawatan yang lebih baru untuk dermatitis atopik sederhana hingga teruk apabila terapi luaran tidak cukup membantu atau tidak mungkin.

Inhibitor JAK mempunyai kesan imunosupresif yang disasarkan: mereka menghalang apa yang dipanggil Janus kinase dalam sel. Ini adalah enzim yang terlibat dalam penghantaran isyarat keradangan. Oleh itu, perencat JAK memberikan kesan anti-radang dan antiprurit.

Ketiga-tiga perencat JAK yang diluluskan diambil sebagai tablet. Walau bagaimanapun, penyelidikan sedang dijalankan terhadap perencat JAK lanjut yang boleh digunakan secara luaran sebagai krim.

Kemungkinan kesan sampingan rawatan neurodermatitis dalaman dengan perencat JAK termasuk keradangan saluran pernafasan atas dan sakit kepala.

Rawatan neurodermatitis: Langkah-langkah sokongan

Rawatan neurodermatitis boleh disokong dengan langkah tambahan jika perlu:

Antihistamin H1

Antihistamin H1 menghalang kesan hormon tisu histamin dalam badan. Pada penghidap alahan, hormon ini bertanggungjawab untuk tindak balas alahan seperti gatal-gatal. Walau bagaimanapun, setakat ini, kajian tidak dapat membuktikan secara saintifik bahawa antihistamin H1 juga membantu melawan kegatalan pada neurodermatitis. Walau bagaimanapun, penggunaannya selalunya berguna:

Untuk satu perkara, sesetengah antihistamin H1 mencetuskan keletihan sebagai kesan sampingan. Ini memberi manfaat kepada pesakit yang tidak boleh tidur kerana neurodermatitis (gatal-gatal). Sebaliknya, sesetengah pesakit neurodermatitis juga mengalami penyakit alahan seperti demam hay. Antihistamin H1 sering digunakan dengan jayanya terhadap alahan sedemikian.

Terdapat juga antihistamin H2. Mereka juga menghalang kesan histamin, walaupun dengan cara yang berbeza daripada "saudara H1" mereka. Walau bagaimanapun, antihistamin H2 tidak disyorkan untuk rawatan neurodermatitis.

Polidocanol, zink, tanin & sebagainya.

Produk penjagaan kulit yang mengandungi bahan aktif polidocanol atau agen penyamakan kadangkala disyorkan untuk memerangi kegatalan dalam dermatitis atopik. Pengalaman pesakit serta beberapa kajian menunjukkan bahawa persediaan ini sebenarnya boleh membantu. Walau bagaimanapun, polidocanol atau agen penyamakan tidak sesuai sebagai pengganti terapi anti-radang (seperti kortison).

Antara lain, salap dan krim zink mempunyai kesan anti-radang dan penyejukan. Walau bagaimanapun, keberkesanannya dalam dermatitis atopik belum terbukti. Namun begitu, ramai pesakit mempunyai pengalaman positif dengan produk penjagaan kulit yang mengandungi zink. Oleh itu, persediaan sedemikian boleh digunakan dalam penjagaan kulit asas untuk dermatitis atopik.

Ubat terhadap jangkitan kulit

Gatal-gatal yang teruk menggoda ramai pesakit neurodermatitis untuk menggaru sendiri. Patogen boleh dengan mudah menembusi kawasan kulit terbuka dan mencetuskan jangkitan. Jika patogen adalah bakteria atau kulat, doktor menetapkan bahan aktif yang disasarkan untuk memeranginya:

Antibiotik membantu dengan jangkitan kulit bakteria, dan antikulat dengan jangkitan kulat. Pesakit boleh menggunakan bahan aktif secara luaran (contohnya, sebagai salap) atau secara dalaman (contohnya, dalam bentuk tablet).

Cucian antimikrob

Untuk beberapa tahun sekarang, seluar dalam khas telah tersedia yang terdiri daripada tekstil dengan kesan antimikrob (antiseptik). Ini termasuk, sebagai contoh, pakaian yang disalut dengan perak nitrat. Mereka agak boleh mengurangkan ekzema dalam dermatitis atopik. Walau bagaimanapun, seluar dalam antimikrob seperti itu agak mahal. Walau bagaimanapun, mereka yang mengalami dermatitis atopik kronik boleh mempertimbangkan untuk membelinya.

Terapi cahaya (fototerapi)

Varian khas terapi cahaya juga sesuai untuk rawatan neurodermatitis:

Dalam apa yang dipanggil PUVA, pesakit mula-mula dirawat dengan bahan aktif psoralen. Ini menjadikan kulit lebih sensitif kepada penyinaran berikutnya dengan cahaya UV-A. Psoralen boleh digunakan dengan cara yang berbeza. Ramai pesakit neurodermatitis mandi dalam larutan psoralen (Balneo-PUVA) sebelum penyinaran. Bahan aktif juga boleh didapati dalam bentuk tablet (PUVA sistemik). Walau bagaimanapun, risiko kesan sampingan adalah lebih tinggi daripada Balneo-PUVA.

Terapi cahaya (tanpa psoralen) juga boleh digabungkan dengan terapi mandian (balneo-phototherapy): Semasa pesakit mandi dalam air masin, kulitnya disinari dengan cahaya UV. Oleh kerana jumlah garam yang banyak di dalam air, sinaran anti-radang boleh menembusi lapisan kulit yang lebih dalam dengan lebih mudah.

Terapi cahaya digunakan terutamanya untuk pesakit dewasa. Ia juga mungkin untuk pesakit dermatitis atopik bawah umur yang berumur lebih dari 12 tahun.

Menginap di laut dan di pergunungan (terapi iklim).

Lebih-lebih lagi, di laut dan juga di pergunungan, keadaan iklimnya sangat mesra kulit. Mereka boleh memperbaiki keadaan kulit pesakit neurodermatitis dengan ketara. Sinaran UV yang tinggi (anti-radang) di kawasan ini menyumbang kepada ini. Di kawasan pergunungan yang lebih tinggi, udara juga rendah dalam bahan penyebab alahan (alergen) seperti debunga. Di samping itu, ia tidak boleh menjadi lembap di kawasan di atas 1,200 meter dari paras laut. Pesakit neurodermatitis mendapat manfaat daripada semua ini.

Imunoterapi khusus (hiposensitisasi)

Pesakit neurodermatitis yang juga mengalami demam hay, asma alahan atau alahan racun serangga boleh menjalani apa yang dipanggil imunoterapi khusus subkutaneus (bentuk hiposensitisasi klasik). Doktor berulang kali menyuntik dos kecil pencetus alahan (alergen seperti debunga atau racun serangga) di bawah kulit. Dia meningkatkan dos dari semasa ke semasa. Dengan cara ini, sistem imun sepatutnya perlahan-lahan kehilangan hipersensitiviti kepada pencetus alahan. Ini juga boleh mengurangkan ekzema atopik jika ia ditunjukkan menjadi lebih teruk oleh alergen.

Teknik relaksasi

Sarung tangan kapas

Apabila gatal-gatal teruk, ramai pesakit menggaru diri mereka semasa tidur - kadang-kadang terlalu banyak sehingga kulit berdarah. Untuk mengelakkan ini, pesakit neurodermatitis (kecil dan besar) boleh memakai sarung tangan kapas pada waktu malam. Untuk mengelakkannya daripada tersesat semasa tidur, ia boleh dipasang pada pergelangan tangan dengan plaster yang melekat.

Rawatan psikologi

Jiwa boleh menderita akibat neurodermatitis: penyakit kulit tidak menular. Namun begitu, orang yang sihat kadangkala mengelak daripada bersentuhan dengan mereka yang terjejas, yang boleh mencederakan mereka. Di samping itu, sesetengah pesakit berasa malu dengan penampilan mereka, terutamanya jika neurodermatitis menjejaskan muka, kulit kepala dan tangan.

Jika pesakit neurodermatitis mempunyai masalah psikologi atau emosi yang serius akibat penyakit mereka, rawatan psikologi mungkin berguna. Terapi tingkah laku telah terbukti sangat berkesan.

Neurodermatitis & Pemakanan

Tiada "diet neurodermatitis" khas yang boleh disyorkan secara menyeluruh kepada semua penghidap. Sesetengah penghidap neurodermatitis boleh makan dan minum apa sahaja yang mereka rasa - tanpa sebarang kesan ketara pada gejala mereka.

Neurodermatitis ditambah alahan makanan

Terutamanya bayi dan kanak-kanak dengan neurodermatitis selalunya sensitif kepada satu atau lebih makanan seperti susu lembu, putih telur ayam atau gandum. Penggunaannya jelas boleh mencetuskan atau memburukkan lagi penyakit akut pada anak-anak kecil.

Walau bagaimanapun, hanya sebahagian kecil daripada mereka yang terjejas boleh ditunjukkan mempunyai alahan makanan "sebenar" (ujian provokasi). Jika ini berlaku dengan anak anda, anda harus mengeluarkan makanan yang dipersoalkan daripada dietnya. Adalah lebih baik untuk melakukan ini dengan berunding dengan doktor yang merawat atau pakar pemakanan. Yang terakhir ini akan membantu untuk merancang "diet peninggalan" yang disasarkan (diet penghapusan). Ini memastikan pemakanan kanak-kanak membekalkan nutrien, vitamin dan mineral yang mencukupi walaupun pada hakikatnya makanan tertentu tidak dimakan. Ini sangat penting untuk perkembangan si kecil.

Jika remaja atau orang dewasa dengan dermatitis atopik mengesyaki bahawa mereka mempunyai toleransi yang lemah terhadap makanan tertentu, mereka juga harus diuji untuk alahan yang sepadan.

Tiada diet ketinggalan untuk pencegahan!

Sesetengah ibu bapa tidak memberi anak-anak neurodermatitis mereka apa-apa makanan yang berpotensi menyebabkan alahan seperti produk tenusu, telur atau produk tepung gandum "secara kebetulan" - tanpa alahan yang sepadan telah ditentukan pada anak-anak kecil terlebih dahulu. Ibu bapa ini bagaimanapun berharap neurodermatitis anak mereka akan bertambah baik dengan diet peninggalan "pencegahan". Pakar menasihatkan supaya tidak melakukannya!

Di satu pihak, ibu bapa yang mengurangkan diet anak mereka atas risiko mereka sendiri gejala kekurangan yang serius dalam anak mereka.

Sebaliknya, sekatan diet boleh menjadi sangat tertekan, terutamanya untuk kanak-kanak: Jika, sebagai contoh, kanak-kanak lain makan ais krim atau biskut bersama-sama dan kanak-kanak neurodermatitis terpaksa melakukannya tanpa, ini tidak mudah. Lebih teruk lagi, jika penolakan itu tidak diperlukan dari segi perubatan!

Rawatan neurodermatitis: Perubatan alternatif

 • Minyak tumbuhan seperti minyak argan dianggap membantu: pesakit neurodermatitis dikatakan mendapat manfaat daripada kesan menggalakkan penyembuhan minyak - seperti orang yang mempunyai psoriasis, sebagai contoh. Bahan-bahan minyak argan termasuk asid linoleik. Asid lemak omega-6 ini adalah komponen penting dalam kulit.
 • Minyak tumbuhan lain termasuk minyak evening primrose, minyak jintan hitam dan minyak biji borage. Mereka menyediakan banyak asid gamma-linolenik. Asid lemak omega-6 ini boleh mempunyai kesan anti-radang dalam ekzema atopik. Pesakit boleh mengambil minyak dalam bentuk kapsul atau menyapunya secara luaran sebagai salap atau krim.
 • Sesetengah pesakit menyokong rawatan neurodermatitis dengan aloe vera. Ekstrak tumbuhan seperti kaktus dikatakan mempunyai pelbagai kesan penyembuhan. Aloe vera dikatakan dapat melembapkan kulit dan menggalakkan pertumbuhan semula. Ia juga dikatakan mempunyai ciri anti-kuman (antimikrob) dan anti-radang.
 • Bergantung pada simptom, pakar homeopati mengesyorkan grafit, Arnica montana atau album Arsenicum untuk dermatitis atopik, sebagai contoh.

Konsep homeopati serta garam Schüssler dan keberkesanan khususnya adalah kontroversi dalam sains dan tidak dibuktikan dengan jelas oleh kajian.

Rawatan rumah terhadap neurodermatitis

Pemulihan rumah terhadap neurodermatitis adalah, sebagai contoh, kompres sejuk dan lembap (dengan air) terhadap gatal-gatal. Anda juga boleh terlebih dahulu menggunakan produk penjagaan yang sesuai pada kulit anda dan kemudian gunakan kompres.

Kajian juga menunjukkan bahawa kesan salap kortison boleh ditingkatkan dengan bantuan kompres lembap. Walau bagaimanapun, ia masih belum diuji sama ada gabungan ini boleh memberi kesan sampingan jangka panjang.

Sesetengah pesakit bergantung pada kompres dengan bunga chamomile. Tumbuhan ubatan mempunyai kesan anti-radang. Tuangkan secawan air mendidih ke atas satu sudu bunga chamomile. Biarkan ia curam, tertutup, selama lima hingga sepuluh minit sebelum menapis bahagian tumbuhan. Apabila teh telah sejuk, rendam kain linen di dalamnya. Kemudian letakkan pada kulit yang terjejas dan ikat kain kering di sekelilingnya. Biarkan tuam bertindak selama 20 minit.

Bantuan untuk neurodermatitis juga boleh menjadi mandian penuh dengan ekstrak jerami oat: Asid silisik dalam penyedut minuman menggalakkan penyembuhan luka. Flavonoid yang terkandung di dalamnya meningkatkan peredaran darah. Ini boleh menguatkan pertahanan imun tempatan.

Untuk bahan tambahan mandi, tambahkan 100 gram jerami oat kepada dua liter air sejuk. Panaskan adunan dan rebus selama 15 minit. Kemudian tapis straw dan tuangkan ekstrak ke dalam air mandian suam. Berbaring di dalam tab mandi selama 10 hingga 15 minit. Selepas itu, anda perlu menepuk kulit kering dan sapukan krim/salap yang sesuai.

Pesakit sering mempelajari banyak petua lain untuk rawatan neurodermatitis dalam kumpulan bantu diri.

Pemulihan rumah mempunyai hadnya. Jika simptom berterusan dalam tempoh yang lebih lama, tidak bertambah baik atau bertambah teruk, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Neurodermatitis: Bayi

Neurodermatitis selalunya sangat sukar pada bayi dan kanak-kanak kecil. Anak-anak kecil belum faham kenapa kulit mereka meradang di tempat-tempat dan gatal-gatal teruk. Mereka berasa tidak selesa, sering gelisah dan sukar tidur.

Untuk lebih banyak petua dan maklumat mengenai ekzema atopik pada pesakit paling muda, baca artikel Neurodermatitis - Bayi.

Neurodermatitis: pemeriksaan dan diagnosis

Neurodermatitis sering muncul pada masa bayi atau kanak-kanak. Jika anak anda kerap menggaru, anda dapati kulit kemerahan yang tidak dapat dijelaskan dan gejala ini berterusan, berbincang dengan pakar pediatrik mengenainya! Dia akan bercakap dengan anda terlebih dahulu dan mengambil sejarah perubatan anak anda. Soalan yang mungkin ditanya oleh doktor termasuk:

 • Bilakah ruam pertama kali muncul?
 • Di mana pada badan terdapat lesi kulit?
 • Berapa lama anak anda menggaru dan berapa kerap?
 • Pernahkah anda perasan kulit kering pada anak anda sebelum ini?
 • Adakah terdapat faktor yang memburukkan gejala, contohnya, sejuk, pakaian tertentu, tekanan, atau beberapa makanan?
 • Adakah anda sendiri atau ahli keluarga lain menghidapi dermatitis atopik?
 • Adakah alahan (seperti demam hay) atau asma diketahui pada anak anda atau dalam keluarga anda?

Pemeriksaan fizikal

Selepas temuduga, doktor akan memeriksa pesakit secara fizikal. Dengan berbuat demikian, dia akan melihat dengan teliti kulit di seluruh badan. Petunjuk yang jelas tentang neurodermatitis adalah gatal-gatal, perubahan kulit yang meradang yang, bergantung pada umur, lebih disukai berlaku di kawasan tertentu. Sebagai contoh, pada bayi muka dan bahagian extensor lengan dan kaki terjejas terutamanya, dan pada kanak-kanak yang lebih besar selalunya bahagian belakang lutut, celah siku dan pergelangan tangan.

Jika keradangan kulit ini kronik atau berulang, ini juga merupakan petunjuk kuat neurodermatitis. Ini lebih benar jika demam hay, alahan makanan, asma alahan atau alahan lain juga diketahui dalam keluarga pesakit (atau dalam pesakit itu sendiri).

Di samping itu, terdapat kriteria lain yang boleh menunjukkan neurodermatitis. Jika, sebagai contoh, kulit teriritasi secara mekanikal (cth dengan menggaru dengan kuku atau spatula), ini selalunya meninggalkan kesan keputihan pada kulit dalam kes neurodermatitis (dermographism putih).

Pemeriksaan lanjut

Jika doktor mengesyaki bahawa neurodermatitis dikaitkan dengan alahan, dia boleh mengatur ujian alahan yang sesuai:

Di samping itu, doktor boleh membuat ujian darah pesakit di makmal untuk antibodi khusus terhadap pencetus alahan tertentu.

Dalam kes neurodermatitis yang tidak jelas, kadangkala mungkin perlu mengambil sampel kulit yang kecil, yang kemudiannya diperiksa dengan lebih teliti di makmal (biopsi kulit).

Pengecualian penyakit lain

Dalam pemeriksaannya, doktor mesti menolak penyakit lain yang boleh mencetuskan gejala yang serupa dengan neurodermatitis. Apa yang dipanggil diagnosis pembezaan ini termasuk, sebagai contoh:

 • ekzema lain, contohnya dermatitis kontak alahan, dermatitis sentuhan toksik merengsa, ekzema mikrob, ekzema seborrheic (terutamanya pada bayi) dan – pada orang dewasa – peringkat ekzema limfoma sel T kulit (satu bentuk limfoma bukan Hodgkin)
 • psoriasis, termasuk bentuk psoriasis palmoplantaris (psoriasis tapak tangan dan tapak kaki)
 • Jangkitan kulat pada tangan dan kaki (tinea manuum et pedum)
 • kudis (kudis)

Neurodermatitis: kursus dan prognosis

Neurodermatitis hampir selalu berlaku pada awal kanak-kanak: dalam kira-kira separuh daripada semua kes sudah dalam enam bulan pertama kehidupan, dalam 60 peratus daripada kes pada tahun pertama kehidupan dan dalam lebih daripada 70 hingga 85 peratus daripada kes sebelum umur. daripada lima.

Apabila kanak-kanak itu membesar, ekzema dan gatal-gatal biasanya hilang semula: kira-kira 60 peratus daripada semua kanak-kanak yang mengalami neurodermatitis tidak lagi menunjukkan sebarang gejala pada awal dewasa selewat-lewatnya.

Sekurang-kurangnya tiga daripada sepuluh kanak-kanak dengan dermatitis atopik juga mengalami ekzema sekurang-kurangnya sekali-sekala apabila dewasa.

Risiko neurodermatitis berterusan sehingga dewasa adalah sangat tinggi jika ekzema atopik berlaku pada peringkat awal kanak-kanak dan telah mengambil kursus yang teruk. Jika kanak-kanak juga menghidap penyakit alahan (atopik) lain seperti demam hay atau asma alahan, risiko meningkat bahawa dia masih akan mengalami penyakit kulit apabila dewasa. Perkara yang sama berlaku jika ahli keluarga terdekat mempunyai penyakit atopik.

Pada bila-bila masa, dermatitis atopik juga boleh sembuh secara spontan.

Komplikasi neurodermatitis

Komplikasi boleh berlaku dalam perjalanan dermatitis atopik. Jangkitan kulit berkembang paling kerap, contohnya kerana menggaru kulit yang gatal memberikan patogen dengan titik masuk yang mudah:

 • jangkitan bakteria: Jangkitan kulit bakteria tambahan dalam dermatitis atopik biasanya disebabkan oleh apa yang dipanggil staphylococci. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan pesakit neurodermatitis kulit dijajah dengan wakil Staphylococcus aureus tanpa menunjukkan gejala tipikal jangkitan kulit bakteria. Pada masa yang sama, gejala sedemikian lebih kerap dilihat pada kanak-kanak daripada pada orang dewasa.
 • Jangkitan virus: Akibatnya, ketuat dell atau ketuat "normal" mungkin berkembang, sebagai contoh. Sesetengah pesakit mengalami apa yang dipanggil ekzema herpeticatum: dicetuskan oleh virus herpes, banyak lepuh kulit kecil terbentuk, biasanya disertai dengan demam tinggi dan nodus limfa yang bengkak. Dalam kes yang teruk, terdapat bahaya kepada kehidupan, terutamanya untuk kanak-kanak dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah!

Komplikasi jarang dermatitis atopik termasuk penyakit mata (seperti glaukoma, detasmen retina, buta), keguguran rambut bulat (alopecia areata) dan terencat pertumbuhan / bertubuh pendek.

Sesetengah pesakit neurodermatitis juga mengalami ichthyosis vulgaris. Ini adalah gangguan kornifikasi kulit yang disebabkan oleh genetik.

Neurodermatitis: Pencegahan

Mengenai subjek pencegahan, neurodermatitis dibahagikan kepada dua varian:

 • Sekiranya neurodermatitis sudah wujud, langkah yang sesuai boleh mencegah serangan akut penyakit ini. Ini dipanggil pencegahan sekunder.
 • Pencegahan utama adalah mengenai mencegah penyakit neurodermatitis dari awal.

Mencegah timbulnya dermatitis atopik

Dalam kebanyakan pesakit dermatitis atopik, flare-up berlaku terutamanya pada musim luruh dan musim sejuk. Pada musim bunga dan musim panas, bagaimanapun, kulit sering bertambah baik. Tidak mungkin untuk meramalkan betapa teruknya serangan individu, berapa lama ia bertahan dan berapa kerap ia berlaku.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak yang boleh dilakukan untuk mencegah neurodermatitis flare-up. Ini termasuk, di atas semua, mengelakkan atau sekurang-kurangnya mengurangkan pencetus individu. Berikut adalah beberapa petua:

 • Pesakit neurodermatitis dengan alahan lain (seperti debunga, hama habuk, rambut haiwan, dll.) juga harus mengelakkan alergen sejauh mungkin.
 • Orang yang mengalami neurodermatitis harus memakai pakaian yang lembut dan baik pada kulit (contohnya, diperbuat daripada kapas, linen atau sutera). Pakaian bulu, sebaliknya, sering sukar untuk mereka bertolak ansur pada kulit. Pakaian baru hendaklah sentiasa dibasuh dan dibilas dengan bersih sebelum dipakai buat kali pertama.
 • Asap rokok meningkatkan gejala neurodermatitis. Isi rumah di mana seseorang yang menghidap neurodermatitis hidup pastinya bebas asap rokok.
 • Banyak produk pembersihan, penjagaan dan kosmetik mengandungi bahan yang merengsakan lagi kulit dermatitis atopik yang sensitif. Doktor atau ahli farmasi boleh mengesyorkan produk yang juga sesuai untuk dermatitis atopik.
 • Pesakit neurodermatitis juga harus mengelakkan keadaan iklim yang tidak baik (perjalanan ke negara panas, udara kering akibat penyaman udara, dll.).
 • Sangat dinasihatkan untuk neurodermatitis adalah penyembuhan beberapa minggu dalam iklim yang dipanggil merangsang (Laut Utara, gunung tinggi, dll.). Ia menggalakkan penyembuhan ekzema dan boleh menghalang serangan baru.
 • Pertukaran biasa dengan pesakit neurodermatitis lain dalam kumpulan bantu diri boleh membantu mereka yang terjejas untuk menghadapi penyakit mereka dengan lebih baik. Ini meningkatkan kesejahteraan mental dan dengan itu boleh mengelakkan kambuh baru. Kumpulan bantu diri amat berguna untuk kanak-kanak dan remaja: Ramai yang malu dengan kulit buruk mereka atau diejek mengenainya.

Bagi remaja dan orang dewasa yang menghidap dermatitis atopik, pilihan pekerjaan yang betul juga penting: pekerjaan di mana kulit bersentuhan dengan air, agen pembersih dan pembasmi kuman atau produk kimia adalah tidak sesuai untuk pesakit dermatitis atopik. Perkara yang sama berlaku untuk aktiviti yang sangat kotor seperti kerja perobohan. Sentuhan yang kerap dengan haiwan atau tepung juga boleh merengsakan kulit sensitif. Pekerjaan yang tidak sesuai untuk dermatitis atopik adalah, contohnya, pendandan rambut, tukang roti, tukang gula-gula, tukang masak, tukang kebun, penjual bunga, pekerja binaan, pekerja logam, jurutera elektrik, jururawat dan pekerjaan perubatan lain serta atendan bilik.

Mengurangkan risiko neurodermatitis

Petua penting untuk pencegahan neurodermatitis ialah:

 • Wanita tidak boleh merokok semasa mengandung. Walaupun selepas kelahiran, kanak-kanak harus membesar dalam rumah tangga bebas asap rokok. Ini mengurangkan risiko neurodermatitis dan penyakit atopik lain.
 • Wanita semasa mengandung dan menyusukan bayi harus memastikan mereka makan makanan seimbang dan pelbagai yang memenuhi keperluan nutrisi badan mereka (dan, semasa mengandung, anak mereka). Ini termasuk sayur-sayuran, susu dan produk tenusu, buah-buahan, kacang, telur dan ikan.
 • Bayi harus diberi susu ibu sepenuhnya untuk empat hingga enam bulan pertama, jika boleh. Ini menghalang perkembangan neurodermatitis, demam hay & Co.
 • Bagi bayi yang tidak (sepenuhnya) menyusu, formula bayi hypoallergenic (HA) dikatakan berguna jika penyakit atopik (seperti neurodermatitis) berlaku dalam keluarga mereka (anak berisiko). Walau bagaimanapun, pakar-pakar kebangsaan dan antarabangsa tidak bersetuju tentang keberkesanan formula bayi tersebut sebenarnya boleh mencegah penyakit alahan. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai topik ini dalam artikel Pencegahan alahan.
 • Dengan cara ini, mengelakkan alergen makanan biasa (seperti susu lembu, strawberi) pada tahun pertama kehidupan untuk mengurangkan risiko alahan kanak-kanak tidak berkesan! Sebaliknya: perlindungan terhadap demam hay & Co. menawarkan diet yang agak pelbagai untuk bayi (juga dengan ikan, telur ayam dan jumlah susu / yogurt asli yang terhad). Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini di sini.
 • Dalam isi rumah yang mempunyai anak berisiko, seseorang tidak seharusnya memperoleh kucing baru. Kucing yang sedia ada, sebaliknya, tidak perlu disingkirkan – tidak ada bukti bahawa ia akan menjejaskan risiko alahan kanak-kanak.

Terdapat bukti bahawa diet Mediterranean yang dipanggil (banyak makanan tumbuhan, banyak ikan, sedikit daging, minyak zaitun, dll.) juga boleh melindungi daripada penyakit atopik. Begitu juga dengan pengambilan sayur-sayuran, buah-buahan, asid lemak omega-3 dan lemak tenusu. Walau bagaimanapun, ini perlu dikaji lebih lanjut sebelum cadangan pemakanan yang tepat boleh dibuat untuk pencegahan dermatitis atopik dan penyakit atopik lain.