Neurodermatitis: Punca, Gejala & Rawatan

Neurodermatitis or atopik dermatitis adalah penyakit radang pada kulit yang menyebabkan reaksi kronik dan episodik. Neurodermatitis dicetuskan terutamanya oleh faktor persekitaran dan alergen. Gejala khas adalah kering dan bersisik kulit dan gatal-gatal yang teruk.

Apa itu neurodermatitis?

. kulit orang yang terlibat menunjukkan neurodermatitis oleh sangat sensitif dan kulit kering, di samping itu, kemerahan kulit. Pada rangsangan luaran, ia sangat rentan. Ia cepat menjadi gatal. Kawasan khas biasanya adalah bengkok lengan, belakang lutut, dan leher dan muka. Selain rumput kering demam and asma, neurodermatitis atau atopik dermatitis tergolong dalam penyakit atopik yang disebut. Di sini timbul reaksi berlebihan dari sistem imun, yang berkembang dengan penghasilan bahan pertahanan sudah dengan pengaruh persekitaran yang tidak berbahaya kepada alahanseperti penyakit. Terutama debunga dan makanan kemudian mencetuskan alergen yang diketahui. Nama lain untuk neurodermatitis adalah: Endogen Ekzema, Neurodermatitis atopica dan Atopic Eczema. Istilah neurodermatitis dipinjam dari bahasa Yunani dan bermaksud "kulit yang berkaitan dengan saraf keradangan". Walau bagaimanapun, rujukan penyebab saraf dianggap ketinggalan zaman.

Punca

Seperti alahan lain, penyebabnya atopik dermatitis adalah tindak balas yang berlebihan atau defensif dari sistem imun kepada pelbagai bahan persekitaran. Habuk, debunga, dan pelbagai makanan, khususnya, dianggap sebagai pencetus. Sekiranya alergen ini masuk ke dalam darah, yang sel darah putih (limfosit) cuba melawan bahan-bahan ini. Akibatnya, tubuh manusia menghasilkan jisim ini antibodi, walaupun alergen sebenarnya tidak menimbulkan ancaman kepada manusia. Khususnya, bahan pertahanan imunoglobulin E (IgE) kemudian bertindak dengan bahan utusan lain (sitokin) untuk menghasilkan reaksi kulit yang meradang. Selain itu, berwarna putih darah sel seperti T-limfosit dan bahan utusan histamin mempromosikan keradangan dari kulit. Proses ini juga dianggap sebagai penyebab gatal kuat pada neurodermatitis. Yang lain penyebab neurodermatitis adalah: Geseran dan sentuhan dengan bulu, makanan seperti susu, produk gandum dan kacang, sejuk dan panas, dan jangkitan. Psikologi tekanan dan aktiviti berlebihan juga boleh mencetuskan neurodermatitis. Dalam kebanyakan kes, mereka yang terlibat sangat berisiko kerana kecenderungan keturunan atau genetik. Ibu bapa yang sudah menghidap neurodermatitis juga cenderung mempunyai anak yang akan menghidap penyakit ini.

Gejala dan tanda khas

Neurodermatitis biasanya berlaku pada wajah, tangan atau kulit kepala. Pada masa yang sama, gejala penyakit boleh sangat berbeza, bergantung kepada keparahannya dan usia pesakit. Selalunya berlaku dalam episod dan gejalanya bervariasi dalam setiap episod. Mereka paling teruk semasa bayi dan zaman kanak-kanak, tetapi penghidap juga mengadu gejala semasa baligh. Serangan itu juga dapat dipicu oleh faktor luaran tertentu, seperti kualiti udara yang buruk. Neurodermatitis mencetuskan gatal-gatal pada kulit yang teruk. Sama ada bahagian tubuh tertentu yang terjejas, atau keseluruhannya gatal-gatal pada kulit. Ia juga sangat merah. Pada masa bayi, penyakit ini juga sering terbentuk di selekoh lengan dan lutut. Ia juga boleh berlaku di kawasan mulut. Kawasannya bersisik, kemerahan dan kadang-kadang menangis. Pada orang dewasa, penebalan kulit yang berkulit sering terbentuk, kebanyakannya pada wajah, tetapi juga pada bahagian badan yang lain. Selalunya kawasan mata dan dahi, yang leher dan juga selekoh sendi terjejas. Penderita juga sering mengalami psikologi tekanan kerana neurodermatitis. Mungkin mereka tidak lagi berani berada di antara orang-orang, kerana mereka malu dengan kawasan kulit yang kemerahan, itulah sebabnya mereka menarik diri dengan kuat.

Kursus penyakit ini

Kursus penyakit neurodermatitis biasanya bermula pada masa bayi. Dalam proses ini, dermatitis atopik menunjukkan perjalanan berulang dan kronik. Walaupun tidak ada 100% penyembuhan yang mungkin, gejala dapat diatasi dengan diagnosis awal dan intensif terapi. Untuk tujuan ini, terdapat pelbagai ubat dan pendekatan terapeutik yang dapat menjalani kehidupan yang normal, walaupun terdapat neurodermatitis.

Komplikasi

Kerana dermatitis atopik, mereka yang terjejas biasanya mengalami pelbagai keluhan kulit. Dalam kebanyakan kes, ini kering dan boleh mengelupas. Kemerahan dan gatal juga berlaku dengan penyakit ini dan mengurangkan kualiti hidup pesakit dengan ketara. Sebagai peraturan, neurodermatitis juga boleh merebak ke bahagian lain badan. Mereka yang terjejas tidak jarang merasa malu dengan gejala dan dengan itu menderita penurunan harga diri yang ketara dan dalam beberapa kes juga kemurungan atau aduan psikologi yang lain. Rasa sakit umum atau keletihan juga boleh berlaku akibat neurodermatitis dan menjadikan kehidupan seharian lebih sukar. Pada kanak-kanak, buli atau menggoda mungkin berlaku kerana gejala yang dapat dilihat. Tambahan pula, ini tidak biasa bagi kesakitan berlaku apabila kawasan kulit yang terkena digunakan dalam kehidupan seharian. Rawatan neurodermatitis biasanya dijalankan tanpa komplikasi dengan bantuan pelbagai produk penjagaan. Dalam kes ini, kejayaan dicapai dengan cepat dan gejala hilang dalam kebanyakan kes tanpa komplikasi. Jangka hayat juga tidak dipengaruhi oleh neurodermatitis.

Bilakah seseorang harus berjumpa doktor?

Hanya doktor yang dapat menentukan sama ada terdapat neurodermatitis. Individu yang melihat tidak biasa perubahan kulit serta gatal atau bersisik ekzema di sekitar siku dan lutut harus mendapatkan nasihat perubatan. Yang lain simptom kulit - walaupun hanya ringan - juga harus dijelaskan secara perubatan. Nasihat perubatan mesti dicari selambat-lambatnya apabila perubahan kulit menjadi lebih teruk atau aduan lain timbul. Doktor keluarga dapat mendiagnosis neurodermatitis dan, jika perlu, berjumpa dengan pakar dermatologi. Sekiranya terdapat kes-kes neurodermatitis atau penyakit alahan seperti jerami demam atau alahan asma dalam keluarga, terdapat peningkatan risiko. Orang yang mempunyai penyakit kulit yang ada atau keluhan hormon, serta orang yang berada di bawah keadaan hebat tekanan atau menderita intoleransi makanan, juga tergolong dalam kumpulan risiko dan gejala yang disebutkan dapat dijelaskan dengan cepat. Titik hubungan yang betul adalah doktor keluarga, ahli dermatologi atau ahli alahan. Setelah berunding dengan doktor, neurodermatitis juga boleh pergi ke pengamal alternatif.

Rawatan dan terapi

Pada tanda-tanda pertama neurodermatitis, doktor harus berunding. Neurodermatitis tidak mengancam nyawa, tetapi gejala yang menyertainya dapat menjadikan nyawa mereka yang terkena sebahagian menjadi siksaan, sehingga perubatan terapi dinasihatkan. Hingga kini, rawatan neurodermatitis berdasarkan dua komponen. Langkah terapi pertama adalah asas terapi, yang terutama melibatkan rawatan atau perawatan khusus pada kulit yang meradang. Produk penjagaan yang diresepkan oleh doktor harus digunakan secara meluas di kawasan kulit yang terjejas. Tujuan utamanya adalah memastikan kulit dilincirkan dan dilembapkan dengan baik. Selain itu, kulit biasanya dirawat dengan ubat-ubatan atau dadah. Ini merangkumi terutamanya krim, salap and emulsi untuk rawatan luaran, juga campuran and tablet untuk rawatan dalaman. Walau bagaimanapun, borang ini hanya boleh digunakan dalam kes-kes neurodermatitis yang teruk. Terapi awal terhadap neurodermatitis dimulakan, semakin baik dan lebih berkelanjutan mereka dapat mengurangkan atau melambatkan kambuh penyakit ini.

Penjagaan selepas itu

Dalam kes yang paling jarang berlaku, endogen ekzema berlaku sekali; sebaliknya, ia berkembang secara berulang. Oleh itu, sebagai tambahan kepada terapi pada fasa akut, penjagaan selepas kambuh sangat penting. Dengan bantuan penjagaan kulit yang mencukupi, menyokong langkah-langkah dan pemakanan bayi khas, gejala kambuh dapat diatasi dan suar sekunder dapat dielakkan. Mengikut standard semasa, penjagaan kulit harian yang optimum adalah krim pelembap dan neutral, yang diaplikasikan dengan nipis beberapa kali. air suhu di bawah 39 darjah Celsius juga melindungi penghalang lipid dan menjana semula sel kulit yang rosak. Selain itu, pakaian dan tempat tidur yang terbuat dari kapas atau sutera menyokong udara peredaran dan dengan itu dapat mengelakkan pengumpulan dan penyusutan haba. Sebilangan besar pesakit juga merasakan geseran kapas atau sutera pada kulit menyenangkan berbanding dengan bulu atau poliester. Kanak-kanak khususnya harus menjaga mereka kuku pendek, kerana banyak tanda calar berdarah ketika tidur di awal episod. Menyokong langkah-langkah seperti fototerapi atau rendah alahan diet berkesan dapat menggantikan ubat seperti kortison. Juga disarankan untuk mewujudkan persekitaran alergen rendah dan memastikan suhu bilik di bawah 22 darjah Celsius. Sekiranya kenalan diketahui mempunyai herpes, cacar air or MRSA, pesakit dengan dermatitis atopik harus menghindari kontak, kerana kawasan kulit yang rentan sangat mudah dijangkiti. Dalam kes pembuangan keluarga, pakar juga mengesyorkan bayi menyusui susu ibu selama enam bulan dan meningkatkan alergen makanan secara perlahan dan memberi makan secara berasingan.

Prospek dan prognosis

Dermatitis atopik adalah penyakit yang tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, penyakit ini hilang pada kira-kira dua pertiga kanak-kanak yang terjejas pada masa dewasa. Pada usia berapa pun, dermatitis atopik dapat sembuh dan kemudian tidak berulang seumur hidup. Dalam kes lain, yang keadaan berterusan sepanjang hayat dan menyebabkan aduan biasa yang membatasi kualiti hidup. Neurodermatitis kronik mempengaruhi kira-kira 30 peratus pesakit. Terapi yang konsisten membawa pengurangan gejala yang ketara pada kebanyakan pesakit. Episod akut penyakit ini boleh menyebabkan kerengsaan kulit yang teruk, terutama pada bayi. Di samping itu, menggaru berulang kawasan yang terkena menyebabkan luka dan jangkitan. Oleh itu, kesejahteraan sangat terhad, terutama pada anak-anak kecil. Rawatan ubat dan kesan sampingan yang berkaitan dan interaksi selalunya satu-satunya alternatif. Orang dewasa mengalami gejala yang sama teruknya, walaupun pemicunya biasanya diketahui dan dapat dielakkan dengan berkesan. Prognosis biasanya ditentukan oleh pakar dermatologi yang bertanggungjawab. Oleh kerana penyakit kulit dapat mereda secara spontan, prognosis selalu dibuat baru. Untuk tujuan ini, doktor berunding dengan simptom dan perjalanan penyakit sebelumnya.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Neurodermatitis boleh menjadi sangat menjengkelkan dan tidak menyenangkan dalam kehidupan seharian. Kawasan kulit yang terjejas gatal terus-menerus, pakaian tergores dan sebagai penghidap anda harus mengelakkannya berenang kolam renang, banyak cahaya matahari dan sukan. Di samping itu, kulit merah, calar dan kadang-kadang berdarah menarik pandangan yang tidak menyenangkan dari orang asing. Semua ini adalah beban yang besar. Agar tidak memburukkan lagi neurodermatitis, beberapa petua boleh diikuti. Walau apa pun, penghidap harus menahan keinginan untuk terus menggaru kawasan kulit gatal yang terkena. Pada waktu malam, sarung tangan kapas ringan dapat digunakan untuk tujuan ini untuk mengelakkan calar semasa tidur. Penjagaan khas harus diambil semasa memilih produk penjagaan kulit dan pakaian. Sebaiknya jangan menggunakan sabun, tetapi membersihkan bahagian badan hanya dengan jernih air. Semasa mengeringkan, celup, jangan gosok. Pakaian tidak boleh diperbuat daripada bahan sintetik dan hanya boleh diletak pada kulit. Ia tidak boleh menggaru dan berpeluh berat harus dielakkan. Penjagaan juga harus diambil dengan agen pembersih. Ini semestinya mesra alam mungkin. Semasa membersihkan, pastikan anda memakai sarung tangan getah berlapis. Selalunya penyebab neurodermatitis terletak pada diet. Oleh itu, disarankan untuk memperhatikan makanan yang sangat sihat dan, jika perlu, mempunyai makanan ujian alergi pada doktor.