Neuroendokrinologi: Rawatan, Kesan & Risiko

Di negara ini, penyakit berkaitan hormon seperti kencing manis, rematik atau disfungsi tiroid adalah perkara biasa. Ini adalah sebahagian daripada spektrum rawatan endokrinologi. Walau bagaimanapun, apabila gangguan neurologi atau psikiatri ditambahkan, diagnosis dan rawatan penyakit ini adalah sebahagian daripada tugas neuroendokrinologi.

Apa itu neuroendokrinologi?

Sebagai subfield of endokrinologi, sains neuroendokrin dikhaskan untuk perantaraan antara sistem saraf dan endokrin. Neuroendokrinologi berkaitan dengan kajian dan diagnosis serta rawatan gangguan neuroendokrin. Sebagai subfield of endokrinologi, sains neuroendokrin dikhaskan untuk interaksi antara sistem saraf dan endokrin. Di satu pihak, kesan pusat sistem saraf pada proses hormon disiasat. Sebaliknya, ini berkaitan dengan sejauh mana hormon beredar di darah mempengaruhi aktiviti sel saraf. Antara muka pusat antara sistem saraf dan sistem hormon terletak pada manusia otak. Ini dipanggil hipotalamus and kelenjar pituitari dan bertanggungjawab untuk mengatur fungsi tubuh yang penting. Sebagai contoh, mereka mengawal proses metabolik, pengambilan makanan, pembiakan dan penyusuan. Fungsi dari kelenjar tiroid dan kelenjar adrenal juga dikawal oleh hipotalamus dan juga kelenjar pituitari. Penyakit yang berasal dari neuroendokrin menyebabkan gejala yang berbeza dan tidak spesifik, sehingga dalam banyak kes, mereka didiagnosis hanya setelah bertahun-tahun.

Rawatan dan terapi

Subjek utama penyelidikan neuroendokrin adalah hormon, terutamanya hormon peptida. Fungsi ini dalam tubuh tidak hanya sebagai utusan tetapi juga sebagai neurotransmitter dalam transduksi isyarat di pusat sistem saraf. Gangguan pada sel dan tisu penghasil hormon boleh menyebabkan pelbagai gambaran klinikal. Setiap tahun, ribuan pesakit dirawat kerana gangguan hormon dan metabolik. Penyakit neuroendokrin terbahagi kepada beberapa kategori:

  • Penyakit paksi hipotalamus-hipofisis,
  • Penyakit kelenjar periferal,
  • Gangguan metabolik,
  • Gangguan perkembangan seks.

Akibat dari disfungsi hipofisis boleh menjadi kekurangan pituitari atau bahkan tumor hipofisis. Patogenesis dan terapi tumor pituitari kini menjadi tumpuan penyelidikan neuroendokrin. Dengan mengungkap mekanisme interaktif dalam tumor hipofisis, kaedah terapi imunosupresif dapat dikembangkan. Di samping itu, penyelidikan mengenai gangguan metabolik memainkan peranan penting dalam pengembangan antidepresan rawatan, kerana perubahan metabolisme sering diperhatikan pada pesakit yang mengalami kemurungan. Pada pesakit yang menderita adenoma hipofisis aktif, kualiti hidup terjejas teruk. Mereka mungkin mengalami gangguan tidur atau meningkat kesakitan. Penambahbaikan berlaku hanya setelah berjaya terapi lebihan hormon. Rawatan hormon penyamaan gender untuk transeksual juga merupakan sebahagian daripada spektrum rawatan neuroendokrinologi. Rawatan hormon juga menjadi pilihan sekiranya pesakit mengalami kekurangan hormon. Ini adalah kes, misalnya, selepas a trauma kraniocerebral atau pendarahan subarachnoid. Secara keseluruhan, fokus kajian dan juga spektrum rawatan subfield ini sangat luas.

Kaedah diagnosis dan pemeriksaan

Terdapat pelbagai kaedah pemeriksaan untuk diagnosis penyakit neuroendokrin. Kaedah mana yang paling tepat bergantung sepenuhnya kepada aduan dan gejala yang berlaku. Sebagai contoh, peperiksaan non-invasif dapat dilakukan dengan bantuan ultrasound mesin, yang juga tidak terdedah kepada radiasi. Sonografi menunjukkan gambaran morfologi organ seperti kelenjar tiroid, buah zakar and hati. Dari ini, doktor dapat mengetahui sama ada tisu organ menunjukkan keabnormalan. A ketumpatan tulang pengukuran menggunakan DXA memberikan maklumat mengenai sama ada kepadatan tulang seseorang dikurangkan. Sebagai peraturan, tisu tulang selalu dipecah dan baru terbentuk. Walau bagaimanapun, dalam kes penyakit endokrinologi, proses ini terganggu, sehingga tisu tulang yang rusak tidak dapat diubah semula dengan cepat. Gangguan ini berlaku, misalnya, pada wanita setelah menopaus. Dengan bantuan medan magnet dan gelombang radio, struktur tisu dalaman dapat digambarkan melalui MRI dengan menggunakan komputer untuk membuat gambaran rentas badan. Kaedah ini dapat digunakan untuk mengesan perubahan kecil dalam tubuh, termasuk adenoma hipofisis yang disyaki. Kaedah pengimejan aktiviti elektrik jantung dipanggil ECG. Ini diturunkan dan dicatat sebagai lengkung. Dari lekukan, doktor dapat melihat apakah terdapat gangguan pada jantung irama dan kadar jantung. Sekiranya salah satu lekukan menyimpang dari norma, mungkin ada penyakit atau overdosis ubat tertentu. Sebaliknya, UKG (echocardiographydigunakan untuk menggambarkan struktur anatomi jantung bukannya aktiviti jantung. Kaedah ini tidak berbahaya bagi pesakit kerana dilakukan secara sonografi. Dengan cara ini, otot jantung dan injap juga dapat dicitrakan dan fungsinya dinilai. Pengukuran komposisi badan boleh dipertimbangkan, misalnya, jika pengurangan berat badan diperlukan sebagai langkah terapi. Dengan bantuan kaedah ini, pengedaran of tisu lemak dalam badan dapat dikira. Contohnya, nisbah lilitan pinggang ke pinggul ditentukan. Kaedah lain untuk mengukur komposisi badan adalah Bioelectrical Impedance Analysis (BIA). Arus pengukuran yang lemah dihantar melalui badan melalui dua elektrod untuk mengukur peratusan lemak badan, otot besar-besaran serta air peratusan. Untuk beberapa penyakit metabolik, seperti kencing manis, yang diet harus diubah. Oleh itu, banyak klinik pesakit luar neuroendokrinologi juga menawarkan pesakit mereka pemakanan dan kencing manis kaunseling untuk menolong mereka meningkatkan kualiti hidup dan mengurangkan gejala mereka. Dalam kaedah ini, tabiat makan pesakit dianalisis terlebih dahulu. Kemudian, rancangan pemakanan individu dibuat berdasarkan keperluan pesakit. Selalunya, pengukuran kadar metabolisme basal juga digunakan untuk membuat diet merancang. Ini kerana di bawah pengaruh ubat-ubatan atau penyakit tertentu, kadar metabolisme basal individu juga dapat diubah.