Penyebab neurologi | Punca ADHD

Penyebab neurologi

Banyak faktor yang menyumbang kepada perkembangan ADHD, termasuk perubahan dalam otak. Kajian menunjukkan bahawa penghantaran isyarat melalui pelbagai bahan utusan, misalnya dopamin, terganggu di ADHD pesakit. Ini disebabkan, antara lain, oleh gangguan reseptor dan pengangkut bahan-bahan ini, yang turun-temurun.

Di samping itu, banyak pesakit mengalami penurunan darah aliran atau pengurangan saiz pelbagai otak wilayah. Namun, belum jelas bagaimana perubahan ini mencetuskan gejala. Singkatan MCD (= disfungsi serebral minimum) bermaksud semua gangguan di kawasan otak fungsi yang, disebabkan oleh pelbagai sebab, berlaku sebelum, semasa atau setelah kelahiran (= pra-, peri- dan pasca kelahiran).

Terutama pada tahun tujuh puluhan, disfungsi serebrum yang minimum sebagai istilah kolektif sering diakui sebagai penyebab pembelajaran masalah. Kerosakan otak minimum pada awal zaman kanak-kanak boleh disebabkan sebelum kelahiran, iaitu sebelum kelahiran, misalnya oleh penyakit berjangkit ibu, pendarahan atau kesalahan pemakanan semasa mengandung. Ini termasuk, khususnya, alkohol biasa atau nikotin pengambilan oleh ibu mengandung, yang meletakkan batang otak (Thalamus) berisiko tidak dapat berkembang sepenuhnya.

Istilah kolektif MCD juga merangkumi semua awal zaman kanak-kanak kerosakan otak yang berlaku semasa proses kelahiran (= perinatal). Ini termasuk kekurangan oksigen semasa kelahiran, atau pelbagai kelewatan kelahiran disebabkan oleh anomali kedudukan. Penyebab postnatal yang tipikal untuk perkembangan disfungsi serebrum yang minimum biasanya merangkumi kemalangan, penyakit berjangkit atau gangguan metabolik anak pada masa bayi dan balita.

Di samping itu, pelbagai kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang dilahirkan pramatang (= bayi pramatang) dengan berat lahir yang terlalu rendah lebih cenderung mengalami sindrom defisit perhatian daripada kanak-kanak dengan berat lahir normal. Ia juga disyaki bahawa ini berkaitan dengan peningkatan kebarangkalian gangguan pematangan serebrum minimum pada anak-anak yang dilahirkan sebelum waktunya. Dalam bidang diagnosis pelbagai varian sindrom defisit perhatian, julat temporal ini juga ditangani.

Oleh itu, disarankan untuk menyediakan kedua-duanya pasport ibu dan hasil dari peperiksaan U anak pada masa diagnosis, kerana mereka dapat memberikan maklumat penting berkaitan dengan perkembangan dan definisi penyebabnya. Selalunya dapat dilihat bahawa ADHD masalah tidak terhad kepada satu anggota keluarga, tetapi - yang didiagnosis atau tidak - corak tingkah laku ekstrem yang biasa juga dapat dilihat pada anggota keluarga yang lain. Fakta ini membenarkan dua hipotesis: atau Kedua-dua soalan ini tidak dapat dijawab dengan tegas.

Sekarang diketahui bahawa kecenderungan untuk mengembangkan ADHD dapat diwarisi secara genetik. Selanjutnya, disahkan bahawa pengaruh persekitaran sahaja tidak dapat menyebabkan perkembangan ADHD. TETAPI: Juga diketahui bahawa pengaruh persekitaran boleh mempunyai pengaruh yang menentukan terhadap perkembangan ADHD.

Ini bermaksud:

  • Bolehkah ADHD mempunyai sebab genetik, iaitu diwarisi? - Adakah tingkah laku khas ini timbul dari pengaruh persekitaran, seperti didikan, dll. - Asuhan itu sendiri biasanya tidak bertanggungjawab sepenuhnya terhadap perkembangan ADHD.

Walaupun tingkah laku seperti ADHD dapat dibentuk oleh gaya keibubapaan yang tidak konsisten, gangguan penularan rangsangan tidak disebabkan oleh keibubapaan. - Walau bagaimanapun, tidak konsisten gaya pendidikan dan, sebagai akibatnya, pengaruh persekitaran yang tidak menguntungkan lain dapat mempengaruhi pengaruh ADHD. Sekiranya terdapat gangguan rangsangan otak, pendidikan memainkan peranan penting dalam kehidupan anak ADHD.

Atas sebab ini, kepentingan sangat diberikan kepada pendidikan yang konsisten dan ibu bapa terlibat dalam terapi dengan cara yang istimewa. Alahan selalu disyaki menjadi penyebab ADHD. Fakta bahawa banyak orang menderita alahan sudah menunjukkan bahawa tidak semua orang menderita ADHD pada masa yang sama.

Nampaknya masuk akal bahawa di antara banyak orang yang mengalami alahan ada juga orang yang menderita ADHD. Selanjutnya, diketahui bahawa alergi mencetuskan situasi tekanan di dalam badan, di mana badan, atau lebih tepatnya korteks adrenal, memicu pelepasan adrenalin dan akhirnya bertindak balas dengan peningkatan pengeluaran kortisol. Cortisol tergolong dalam kumpulan yang disebut glucocorticoids.

Pelepasan kortisol menyebabkan penurunan serotonin tahap dalam badan. serotonin, pada gilirannya, mempengaruhi mood dan perhatian seseorang, dan tepat inilah perhatian dan perubahan emosi yang menjadikan diri mereka terasa pada anak-anak. Terdapat beberapa langkah terapeutik, yang disebut sebagai kaedah terapi pemakanan, yang menangani alergi sebagai penyebab ADHD.