Niacin (Vitamin B3): Penilaian Keselamatan

Pihak berkuasa keselamatan makanan Eropah (EFSA) kali terakhir dinilai vitamin and mineral untuk keselamatan pada tahun 2006 dan tetapkan yang disebut Tolerable Upper Intake Level (UL) untuk setiap mikronutrien, dengan syarat data yang mencukupi tersedia. UL ini menggambarkan jumlah maksimum mikronutrien yang selamat yang tidak akan menyebabkan kesan sampingan apabila diambil setiap hari dari semua sumber sepanjang hayat.

Istilah niasin merangkumi sebatian nikotinamida dan asid nikotinik. Kerana potensi bahaya yang berbeza, penilaian terpisah dari nikotinamide dan asid nikotinik adalah diperlukan.

Pengambilan maksimum harian untuk nikotinamida ialah 900 mg. Pengambilan harian maksimum nikotinamida adalah 56 kali pengambilan harian yang disyorkan oleh EU (Nutrient Reference Value, NRV).

Nilai ini berlaku untuk lelaki dan wanita dewasa yang berumur 19 tahun ke atas. Itu tidak berlaku untuk wanita hamil dan menyusui kerana data tidak mencukupi.

Data dari NVS II (National Nutrition Survey II, 2008) mengenai pengambilan niasin harian dari semua sumber (konvensional diet and tambahan) menunjukkan bahawa jumlah 900 mg masih jauh dari pencapaian.

Tiada kesan sampingan pengambilan nikotinamida berlebihan dari diet and tambahan telah diperhatikan sehingga kini.

NOAEL (Tahap Kesan Adverse Tidak Diperhatikan) - yang tertinggi dos bahan yang tidak dapat dikesan dan diukur kesan buruk walaupun dengan pengambilan berterusan - telah ditetapkan oleh EFSA pada kadar 1,750 mg sehari untuk nikotinamida. Oleh itu, dos di mana tidak kesan buruk diperhatikan adalah dua kali pengambilan maksimum harian yang selamat.

Kesan buruk pengambilan nikotinamida berlebihan (sehingga 3,000 mg nikotinamida sehari) dengan makanan dan tambahan dalam kes yang sangat jarang berlaku, gangguan gastrointestinal seperti loya (loya) dan, dalam kes terpencil, reaksi hepatotoksik (kerosakan pada hati).

Pengambilan harian selamat maksimum untuk asid nikotinik ialah 10 mg.

Nilai ini berlaku untuk lelaki dan wanita dewasa yang berumur 19 tahun ke atas. Ia tidak berlaku untuk wanita hamil dan ibu menyusu kerana data tidak mencukupi.

LOAEL (Tahap Kesan buruk yang paling rendah diperhatikan) asid nikotinat - paling rendah dos bahan di mana kesan buruk baru sahaja diperhatikan-ditetapkan oleh EFSA pada 30 mg.

Kesan buruk pengambilan asid nikotinik yang tinggi pada tahap 30 mg telah diperhatikan merangkumi pruritus (gatal), sensasi panas, kemerahan (kemerahan tiba-tiba kulitdan, dalam beberapa kes, sarang (gatal-gatal). Di samping itu, jumlah asid nikotinik sebegini mungkin mempunyai kesan dan kesan vasodilatory darah pembekuan. Pengambilan asid nikotinik yang sangat tinggi (300 hingga lebih dari 3,000 mg sehari) boleh menyebabkan loya (loya), muntah, pedih ulu hati, cirit-birit (cirit-birit), malah tidak normal hati nilai (peningkatan transaminase dan / atau fosfatase alkali) dan jaundis (penyakit kuning).

Walau bagaimanapun, tidak mungkin menelan sejumlah asid nikotinik dengan makanan yang boleh membawa kepada kesan sampingan yang tidak diingini. Kerana nikotinamida hanya boleh menyebabkan kesan sampingan yang ringan walaupun dalam jumlah yang banyak, ia lebih disukai daripada asid nikotinik. Nikotinamide biasanya digunakan dalam makanan tambahan dan makanan yang diperkaya.